Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 9 december 2023 - klockan 08:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Höstmarknad på Säbyholm


Karin Sidén 2022-09-27

Arkivbild från en tidigare höstmarknad på Säbyholm.
Bild:Karin Sidén
Arkivbild från en tidigare höstmarknad på Säbyholm.

Söndagen den 9 oktober är det dags för höstmarknad på Säbyholm i Bro, där arrangörerna bjuder in till en traditionell höstmarknad i härlig miljö med försäljning av produkter från ett flertal lokala producenter och företag. 

Karina Tomtlund, som var med och återupplivade Säbyholmsmarknaden 2017 och är en av arrangörerna, säger:


-På Säbyholmsmarknaden hyllar vi det närproducerade! Det kommer att finnas kött, honung, mjöl, rotfrukter, grönsaker och mathantverk av olika slag. Men även hantverk och lokala företag som säljer sina produkter. Även i år finns möjligheten att musta medhavda äpplen i det mobila musteriet och för de yngsta besökarna erbjuder vi ponnyridning. 

- Nu håller vi bara tummarna att vädret är med oss!

En av höstens höjdpunkter infaller snart: höstmarknaden på Säbyholm. Marknaden är en uppskattad och mångårig tradition som efter några års paus hade ny-premiär 2017 och som varje år lockar både återkommande och nya besökare.

- Jag tror att anledningen till att Säbyholmsmarknaden är så populär är att besökarna uppskattar det lokala, att det som säljs är närproducerat och/eller har en lokal återförsäljare. Att Säbyholm är en fantastisk plats med härlig atmosfär i en unik miljö, bidrar till själva upplevelsen och gör att man återkommer från år till år, säger Karina Tomtlund, Ålbrunna Gård, som är en av arrangörerna.

Karina fortsätter: 

- Vi är ett fleratal lokala odlare och företagare som återkommer för att sälja lokalproducerat och närodlat, vilket besökarna värdesätter. Flera av oss är ju även med i REKO-ringen i Bro så man kan säga att vi har en året-runt-kontakt med många av våra kunder. 

- Nytt för i år är bland annat att Saras Bröd, från Bålsta, kommer. Förra året var det många som efterfrågade nybakat bröd, berättar Linda Fidjeland (Jädra Prästgård) som också är med i arrangörsgruppen. 

Arkivbilder från en tidigare höstmarknad på Säbyholm.
Bild:Karin Sidén
Arkivbilder från en tidigare höstmarknad på Säbyholm.

För den som önskar kommer det att finnas möjlighet att musta sina egna, medhavda äpplen i Krohns mobila musteri som finns på plats också i år. 

- Vi kommer så klart erbjuda den traditionella ponnyridningen även i år. Mellan klockan 13 och 14 kommer Celine och Cocktail, ponnyhästar från Stora Ekeby, på besök. Då kan våra yngsta marknadsbesökare prova på att rida, berättar Karina och tillägger:

- Även Fjordingen Totte, som vi saknade i fjol, är tillbaka och erbjuder ridning med häst och vagn mellan klockan 11 och 13.

Något som hör marknadsupplevelsen till är möjligheten att ta sig en fika eller lättare lunch, och där har man i år utökat utbudet.
 
- Förutom fikaförsäljningen, som Systerskap i Bro ansvarar för, kommer Grynnsta gård att servera närodlad mat. Nytt för i år är att det även kommer att finnas en Thai foodtruck, så det kommer att finnas flera olika alternativ för den som vill fylla på sina energidepåer, säger Linda.

Systerskap i Bro ansvarar även för parkeringen, så att den flyter på och att så många bilar som möjligt får plats. (Parkering kostar 20 kronor/bil). 

Den populära höstmarknaden på Säbyholm kräver sin planering och har en hel del förberedelser som behöver genomföras i god tid innan själva marknaden och därför har arrangörsgruppen och antalet medhjälpare ökat för varje år. Nya i arrangörsgruppen i år är till exempel Visit Upplands-Bro (en intresseförening för företag och verksamheter inom bland annat besöksnäringen här i Upplands-Bro).

Något som är viktigt för upplevelsen av marknaden är vädret, men där får arrangörerna nöja sig med att hysa förhoppningar. Men nog brukar solen skina på besökare och marknadsknallar! 

Höstmarknaden på Säbyholm pågår mellan klockan 11.00 och 15.00 söndagen den 9 oktober.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen