Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 04:43 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hållbarhet präglar utvecklingen av Trädgårdsstaden i Bro
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2023-01-17

Mari-Louise Persson, Riksbyggen, Mattias Sikström, Stena Fastigheter, Carina Tollmar, E.ON, Fredrik Kjos, Upplands-Bro och Maria Dimming, SBB.
Bild:Upplands-Bro kommun
Mari-Louise Persson, Riksbyggen, Mattias Sikström, Stena Fastigheter, Carina Tollmar, E.ON, Fredrik Kjos, Upplands-Bro och Maria Dimming, SBB.

Effektivitet, flexibilitet och lokalt producerad energi. Det är ledorden för Trädgårdsstaden i Bro Mälarstad. På tisdagen signerade kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro en vision och hållbarhetsambition för området tillsammans med hållbarhetscheferna för energibolaget E.ON och för byggbolagen i Trädgårdsstaden.

I Upplands-Bro kommun växer nu stadsdelen Bro Mälarstad fram. Bara för området Trädgårdsstaden planeras för upp till 2000 bostäder samt skola, förskola, närservice och kollektivtrafik. Riksbyggen, Samhällsbyggnadsbolaget SBB och Stena Fastigheter är tre fastighetsaktörer som ska utveckla Trädgårdsstaden. Tillsammans med energibolaget E.ON vill de skapa förutsättningar för en resurs- och energieffektiv stadsdel.

Nu har de fyra bolagen tillsammans med Upplands-Bro kommun undertecknat en särskild hållbarhetsambition för Trädgårdsstaden med vision, mål och särskilt utpekade aktiviteter. Syftet är att nå energi- och resurseffektivitet, mer flexibilitet och samtidigt främja den lokalproducerade energin.

- Dagens gemensamma undertecknande för Trädgårdsstaden visar än en gång på kommunens ambitiösa hållbarhetsarbete och vår vilja att utnyttja resurser och energi på bästa sätt, säger Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Aktörerna kommer gemensamt att verka inom tre områden:

Energi- och resurseffektivitet som bland annat handlar om att minska den fossila andelen i restavfallet med fokus på plast, smart byggnation och styrsystem, kunskapshöjande åtgärder samt en utbyggnad av laddinfrastrukturen.

Energiflexibilitet genom smart styrning av värme och el och ökad elflexibilitet genom lagring och styrning i kombination med solenergi.

Energiförsörjning som tar vara på restflöden så som avfall, restvärme och lokalt producerad el från solcellsanläggningar samtidigt som effektbehovet för laddinfrastrukturen säkerställs.

- Tack vare vår nybyggda kretsloppsanläggning i Högbytorp utnyttjar vi kommunens restflöden på bästa sätt och återger lokalproducerad elektricitet och återvunnen fjärrvärme. Samtidigt utvecklar vi tillsammans laddinfrastrukturen och smart energianvändning i området, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef för E.ON.


Här kan du läsa mer om avtalet i ett pressmeddelande från E.ON.

Även Riksbyggen har publicerat en nyhet om avtalet.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen