Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 2 december 2023 - klockan 16:31 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hemtjänsten i Upplands-Bro får lågt betyg - hamnar på plats 244 av 290 i undersökning


Karin Sidén 2022-12-02


Resultatet i den allra första mätningen som Hemtjänstindex presenterar är inte smickrande för Upplands-Bro kommun, som placerar sig på plats 244 av 290 kommuner.

Analyser görs av hemtjänsten i Sveriges alla 290 kommuner och sammanställs i en ranking med syftet att man enkelt ska kunna jämföra hemtjänsten i olika kommuner - och så klart belysa brister likväl som att hylla de goda exemplen.

- Det var långt ifrån det resultat jag - vi - hade önskat och vi har en hel del att ta tag i, säger Tina Teljstedt (Kd) och konstaterar samtidigt att undersökningen är bred och innehåller många parametrar.

- Vi måste analysera resultatet av Hemtjänstindex undersökning och se vilka åtgärder som behöver vidtas. Det vi möjligen kan se som positivt är att vi har ett tydligt utgångsläge att ta avstamp från. Vi hade redan påbörjat ett utvecklingsarbete innan resultatet i undersökningen publicerades och det kommer självklart att fortsätta. Ambitionen är solklar: Upplands-Bro ska bli en äldrevänlig kommun och då är inte plats 244 i Hemtjänstindex acceptabelt. Vi kan och vill långt bättre än så!
Om undersökningen:

Undersökningen, som initierats av SPF Seniorerna och som delvis finansierats av Allmänna Arvsfonden, är tänkt att bli en årligen återkommande välfärdsgenomlysning av just hemtjänst och har utvecklats tillsammans med experter, forskare, seniorer och representanter för kommuner och privata hemtjänstföretag. 

Hemtjänstindex mäter kvaliteten inom fyra olika delområden: information, biståndshandläggning, Utförande samt Stöd och utveckling. 

Ett index är en sammanvägning av olika parametrar och Hemtjänstindex ska ge en helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst, sett ur seniorernas perspektiv. I och med de fyra olika delområdena så fångar indexet hela processen, från att behov av hemtjänst uppstår till själva utförandet av hemtjänsten. 

Indexet bygger på offentliga data som har bearbetats av forskningsinstitutet RISE och det är det sammanvägda resultatet av alla dessa uppgifter som ger indexsiffran. Inom varje delområde är det en stor mängd data som bearbetats och som sedan "vägs in", utifrån hur viktigt seniorerna anser att dessa olika delar av hemtjänsten är för dem. (Mer info kring hur analysen går till finns via länken)

Syftet är, som nämndes tidigare, att jämföra hemtjänsten i Sveriges 290 kommuner. Genom att lyfta fram goda exempel och samtidigt belysa brister och "förbättringsområden" vill SPF och deras samarbetspartners driva på kvalitetsutvecklingen inom hemtjänsten. 

Läs mer på Hemtjänstindex hemsida.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen