UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 22 maj 2022 - klockan 22:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Inspirerande och lyckad Tjejträff gav mersmak


Karin Sidén 2014-03-09

Jenny Herin, ordförande i Damernas Företagsbyrå, och Nina Rönnberg arrangerade Inspirationsdagen.
Bild:Tommy Sidén
Jenny Herin, ordförande i Damernas Företagsbyrå, och Nina Rönnberg arrangerade Inspirationsdagen.

På lördagen trotsade hundratalet glada och förväntansfulla kvinnor/tjejer/damer vårsolen och tillbringade eftermiddagen i Ekhammaskolans aula och matsal. Fyra inspirerande timmar fyllda med mingel, fantastiska föreläsningar av Lili Öst och Ingela Janlert, och prova-på och shopping från lokala företag. Damernas Företagsbyrå, ett kvinnligt företagsnätverk, och eventfixaren Nina Rönnberg stod som arrangörer för den lyckade tillställningen.

Solen strålade från en blå marshimmel på lördagen. Av den bitande vinden märktes inget inne i Ekhammarskolans lokaler där drygt hundra förväntansfulla kvinnor i blandade åldrar samlats för att ta del av Damernas Företagsbyrås Inspirationsdag. På plats fanns lokala företag som erbjöd prova-på och shopping. Bland annat erbjöd Vardagshälsa massage, Floristhörnan hade dukat upp vårblommor, Kungsängens Naprapatklinik berättade om sin verksamhet, Limeenergy visade och sålde Rakuskulpturer och berättade om yoga, Loanelle Beauty & Wellness  och Vacker hy sålde skönhetsprodukter, O'sofina (enda icke-lokala företaget) och ME & I sålde kläder, och Nina Rönnberg som tidigare hade klädbutiken Parsley i Kungsängen sålde smycken och skärp. Också Ladan Öråker med bland andra Califf Art och Bennet design, GYMMIX och Mazarin Bageri & Konditori fanns med bland de utställande företagen.

Inspirationsdagen bjöd på roliga, tänkvärda, inspirerande och smått omskakande föreläsningar av Lili Öst och Ingela Janlert. Först ut var Lili Öst som med sin musikaliska föreläsning "Du blir vad du tänker" roade, underhöll och fångade publiken. Lili Öst, med bakgrund som en av familjemedlemmarna i Family Four och som sångerska och artist i 30 år, blandade in egna och andras sånger i sin föreläsning om tankens kraft. På ett mycket engagerande, målande och inspirerande sätt förklarade hon hur hur våra tankar och känslor hänger samman. Hur vi kan styra våra tankar och låta det positiva få mer utrymme.

Lili Öst bjöd på en musikalik föreläsning. Med humor och en hel del allvar pratade Lili om tankens makt över våra liv. Vi väljer (till stor del) våra tankar och kan på så vis också påverka hur vi mår och våra känslor.
Bild:Tommy Sidén
Lili Öst bjöd på en musikalik föreläsning. Med humor och en hel del allvar pratade Lili om tankens makt över våra liv. Vi väljer (till stor del) våra tankar och kan på så vis också påverka hur vi mår och våra känslor.

-Varför ältar vi aldrig det positiva? undrade Lili bland annat. När något fint/bra/kul händer oss "konstaterar" vi bara kort att det där var ju bra och sedan släpper vi det. Är det däremot något tråkigt/ledsamt/upprörande som händer så vrider och vänder vi på det, ältar och går igenom det om och om igen. Vi suger helt enkelt längre och mer intensivt på den negativa karamellen medan den positiva karamellen sväljs så snabbt att vi knappt tar oss tid att känna smaken.

Lili förklarade mycket visuellt med hela kroppen och varenda muskel i ansiktet vad som händer i kroppen och i magen när vi ältar det negativa så det gick inte att missa hur tokigt det är för oss att göra just det. Vi kan inte alltid välja våra tankar eller känslor, men det finns tillfällen då det går att påverka i vilken riktning tankarna drar.

-När vi går över ett övergångsställe har vi två val med våra tankar. Antingen går vi där och stirrar rakt fram och tänker att bilisten som stannat för vår skull är skyldig att göra det, eller så blir vi tacksamma, tittar vi upp, gör en liten tackvink och ler litegrann. Väljer vi alternativ två får vi själva en snabb belöning i en känsla av välbefinnande samtidigt som bilisten blir glad över gesten, förklarade Lili.

Hur vi väljer att tänka i olika situationer påverkar i allra högsta grad hur vi mår och vilken känsla vi göder i vår kropp. Väljer vi att göda de negativa tankarna och negativa känslorna förökar de sig. En negativ tanke drar snabbt till sig en ny och blir "mer och mer magnetsik" för liknande tankar. På samma sätt kan en positiv tanke och känsla växa sig allt starkare och därigenom attrahera fler liknande känslor. Lika attraherar lika enkelt uttryckt. Lili drog parallellen med om man lever i ett förhållande där man börjat irritera sig på några av partnerns egenheter. Ju mer man tänker på de egenheterna desto mer negativa upplevs de och desto fler blir de. Om man i stället fokuserar på det man tycker om hos sin partner ger man förhållandet och partnern en mer ärlig chans (inte då sagt att man i alla lägen ska leta positiva egenskaper för att rädda ett förhållande utan för att göra ett balanserat, genomtänkt val).

För att kunna göra förändringar i sitt tankemönster gäller det att aktivt göra ett val och ständigt påminna sig. Att välja små justeringar och kalibreringar som ger en bra känsla och som är rimliga. Det gäller också att formulera sina tankar på ett vinnande sätt. "Jag ska inte vara negativ" eller "Jag ska inte gnälla" är inte vinnande formuleringar. Ordet inte försvinner på ett magisk vis ut i kosmos och kvar blir "Jag ska vara negativ"  och "Jag ska gnälla" förklarade Lili.

Drygt 100 kvinnor i blandad ålder deltog i den lyckade Inspirationsdagen i Kungsängen.
Bild:Tommy Sidén
Drygt 100 kvinnor i blandad ålder deltog i den lyckade Inspirationsdagen i Kungsängen.

-Gör du på samma sätt/Tänker du på samma sätt som du alltid har gjort kommer du att få samma resultat, menade Lili Öst. Hon berättade att vi tänker många tusen tankar varje dag, av vilka 99% är desamma som dagen innan och kommer att vara desamma som de man tänker nästa dag och nästa. Gillar man inte läget man är i bör man ändra sina tankar annars kommer man att vara kvar där i fortsättningen också.

Lili Öst bjöd på sig själv och sina erfarenheter i en inspirerande föreläsning. Många skratt, kloka tankar och funderingar bjöds publiken på och fem av deltagarna i Inspirationsdagen hade dessutom turen att vinna Lilis bok med samma titel som föreläsningen, Du blir vad du tänker.

Inspirationsdagens andra föreläsning hölls av Ingela Janlert och handlade om Kost, Motion och Hälsa. Med stor kunskap och erfarenhet om människokroppens behov berättade Ingela om sin uppfattning om vad Hälsa och en hälsosam livsstil och kost innebär. Att det finns många sanningar och många åsikter om vad som är rätt och fel råder inga tvivel om, det är bara att öppna ett antal valfria dagstidninger för att förstå att så är fallet. Vad som är sant i dag kan vara motbevisat nästa vecka och helt förkastligt. Ingela konstaterade bland annat att om man tror blint på det tidningarna skriver idag om hur farligt vetemjöl är borde alla vi (sextio- och sjuttio-talister) som växte upp på Svensklimpa med smör och ost på och ett glas O'Boy till frukost och mellis varje dag vara mer eller mindre utdöda.

Ingela Janlert fick hela publiken att sätta en penna mellan tänderna. Med pennan mellan tänderna \
Bild:Karin Sidén
Ingela Janlert fick hela publiken att sätta en penna mellan tänderna. Med pennan mellan tänderna "ler" ansiktsmusklerna och på så sätt luras hjärnan att tro att man är glad. Prova!

Ingelas tanke är att det handlar om hur mycket och hur ofta man stoppar i sig saker och vad det är man stoppar i sig. I dag finns det en oerhörd mängd tillsatser i allt vi äter och dricker. Fettet är borta ur många produkter men i stället är socker och stabiliseringsämnen tillsatta för att få smak och konsistens - och vi svenskar har aldrig vägt så mycket som nu.

-Sedan femtiotalet har det tillkommit 70 000 tillsattsämnen i vår mat, berättade Ingela. Siffran är svindlande och smått ofattbar och ordentligt oroande.

-Har ni lämnat odiskade tallrikar med ketchup eller majonnäs på över natten någon gång och sedan diskat av det morgonen efter? frågade Ingela åhörarna. -Inte så lätt, va? Det sitter som berget. Tänk er att ni är en tallrik inuti. Det gäller att skölja av den ordentligt efter att ni ätit. Drick ett glas vatten så sköljer ni bort en del av det som annars skulle "torka fast på er tallrik".

Apropå vatten så är det bra för kroppen att pressa ner citron eller lime i det vatten man dricker för hur konstigt det än låter balanserar det upp pH-värdet och höjer det till skillnad från till exempel kaffe och vin som gör det surare (lägre).

Ingela kom med många små och enkla tips på hur man kan tänka både när det gäller kost och hälsa. Kroppens motor behöver bränsle och till skillnad från en bil som oftast bara har ett sorts bränsle behöver vår kropp tre olika bränslen, kolhydrater, proteiner och fetter. Vad som fungerar för en person är kanske helfel för någon annan. Basbehoven är naturligtvis desamma, men vi är alla unika och har våra egna unika "recept" på vad våra kroppar behöver. För en del är sex timmars sömn precis lagom medan andra inte är människa om den inte får minst åtta timmar varje natt. För lite sömn mår ingen bra av, men inte heller för mycket. Den finurliga kroppen vet precis vad den behöver och skickar ut signaler för att vi ska tillmötesgå den.

Saken är bara den att signalerna inte alltid är lättolkade. Törst och hunger till exempel är förvillande lika signaler - och vi väljer ofta att tolka det som hungerkänsla. Suget på kvällen (vem har inte kännt det någon gång???) är en tydlig signal som oftast slutar med en smörgås, en skål glass eller några nävar chips. Det kroppen egentligen signalerar enligt Ingela är troligtvis en av tre saker 1) Jag har vätskebrist. 2) Mitt blodsocker har åkt jojo hela dagen och pendlat alldeles för mycket. 3) Jag har näringsbrist (man kan ha näringsbrist fast man äter massor med mat, det är inte samma sak). Suget på kvällen uppstår helt enkelt i en brist menar Ingela, där kroppens signaler misstolkas av oss och översätts till hunger eller sötsug när vi ska tillmötesgå signalen.

Som avslutning bad Ingela alla i publiken att ta fram en penna och sätta den mellan tänderna. Med ett brett grin/leende (det får man automatiskt med en penna i gapet) satt vi alla och lyssnade på Ingelas förklaring till vad som händer i våra kroppar när vi får en penna mellan tänderna. Man använder samma ansiktsmuskler som vid ett leende när man biter på pennan så att den trycker bak mungiporna. På så sätt luras gärnan att tro att man faktiskt ler och retar kroppen till att känna glädje.

Inspirationsdagen avslutades med en utlottning där en helt fantastisk radda med fina priser lottades ut. Det var produkter och behandlingar från hälsoföretagen, och varor, presentkort och goodiebags från övriga deltagare.

Det blev en lyckad dag. Arrangörer, utställare, föredragshållare och deltagare var idel leenden och glada tillrop. En inte allt för djärv gissning är att vi får se en uppföljare nästa år!

Glada, nyfikna och förväntansfulla börjar deltagarna anlända till Ekhammar.
Bild:Tommy Sidén
Glada, nyfikna och förväntansfulla börjar deltagarna anlända till Ekhammar.

Innan första föreläsningen passade gästerna på att förmingla och klämma och känna på det som fanns uppdukat i matsalen.
Bild:Tommy Sidén
Innan första föreläsningen passade gästerna på att förmingla och klämma och känna på det som fanns uppdukat i matsalen.

Bild:Tommy Sidén

Bild:Tommy Sidén

Nina och Jenny lottar ut finfina priser i slutet av Inspirationsdagen. Priserna sponsrades av de utställande företagen och av Lili Öst och Ingela Janlert. Många glada vinnare blev det!
Bild:Karin Sidén
Nina och Jenny lottar ut finfina priser i slutet av Inspirationsdagen. Priserna sponsrades av de utställande företagen och av Lili Öst och Ingela Janlert. Många glada vinnare blev det!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 22/5
Naturen Kallar: vandring på Upplands-Broleden
Yoga på Ekeby
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 28/5
Röda korsets secondhand o café
Söndag 5/6
Gamla Bro-Loppis
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Söndag 19/6
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
avståndsannons

Röda Korset Ukraina mars 2022

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Grillbaren Bro 700x150 b

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen