Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 01:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Internationella Alzheimerdagen uppmärksammades i Upplands-Bro


Karin Sidén 2014-09-26

Eva Folke inledningstalade på Alzheimerdagens seminariedel. Lars Sonde talade bland annat om tidig demens. Pausgympan, i form av dans, hölls av personal från äldreboenden i kommunen.<br />Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare, berättade om fonden och projektet. Lotta Roupe, Silviasyster, berättade om sitt arbete som specialistutbildad inom demensvård. Helena Gustavsson berättade om hur det var att få demensdiagnos som ung. Konstverk skapade av dementa i kommunens verksamheter auktionerades ut.
Bild:Caroline Falkengren, Upplands-Bro kommun
Eva Folke inledningstalade på Alzheimerdagens seminariedel. Lars Sonde talade bland annat om tidig demens. Pausgympan, i form av dans, hölls av personal från äldreboenden i kommunen.
Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare, berättade om fonden och projektet. Lotta Roupe, Silviasyster, berättade om sitt arbete som specialistutbildad inom demensvård. Helena Gustavsson berättade om hur det var att få demensdiagnos som ung. Konstverk skapade av dementa i kommunens verksamheter auktionerades ut.


I torsdags uppmärksammades den Internationella Alzheimerdagen med föreläsningar, minimässa, konstutställning och konstauktion i Skogakyrkan i Kungsängen. Ett hundratal gäster och utställare deltog och fick en trevlig eftermiddag runt ett angeläget ämne. Att Alzheimer är en sjukdom som berör många gick inte att ta miste på.

Alzheimer är en sjukdom som berör. Många. Det är inte bara den som själv insjuknar i sjukdomen som drabbas, utan även alla anhöriga och närstående. Alzheimer är den absolut vanligaste formen av demens. Enligt siffror presenterade av Alzheimerfonden står Alzheimer för 60-70% av alla fall av demens. Ungefär 25 000 insjuknar varje år i någon av demenssjukdomarna och i takt med att vi blir allt äldre stiger också antalet som drabbas, inte bara i Sverige utan runt om i världen.


Att stimulera sinnena för att på så sätt trigga minnen hos de dementa är något man arbetar mycket med. Luktminnen, beröring genom massage, känselminnel både för händer och fötter var en del av det besökarna bjöds på. <br />
Bild:Karin Sidén
Att stimulera sinnena för att på så sätt trigga minnen hos de dementa är något man arbetar mycket med. Luktminnen, beröring genom massage, känselminnel både för händer och fötter var en del av det besökarna bjöds på.


Sedan ett antal år tillbaka firas den Internationella Alzheimerdagen den 21 september. Här i Upplands-Bro är det fjärde året dagen uppmärksammas, detta genom en dag fylld med mingel, föreläsningar, en minimässa och en konstutställning i Skogakyrkan. Årets tema var "med kreativitet för personer med demens". Dagen avslutades med en auktion där tavlor skapade av några av kommunens demenssjuka inbringade en fin summa till Alzheimerfonden.

Eftermiddagen inleddes med minimässa och mingel. Besökarna fick ta del av en del av de metoder som finns för att stimulera de demenssjuka. Doftminnen, känselminnen, massage, skapande verksamhet och annat ryms inom demensvården idag och bidrar i högsta grad till att ge glädje och ljusglimtar i en tung sjukdomsvardag.

Eva Folke, socialchef i Upplands-Bro kommun, inledningstalade vid eftermiddagens seminarium. Eva Folke välkomnade besökarna och berättade lite om vilka aktiviteter och vilket stöd kommunen har för människor med alzheimers och deras anhöriga, bland annat de uppskattade demenscaféerna i Bro och i Kungsängen. Därefter lämnade hon över mikrofonen till Mirjam Brocknäs, äldrepedagog, som fick presentera dagens förste föreläsare, Lars Sonde. Lars Sonde berättade om unga med demens, de under 65 år som drabbas av sjukdomen. Han förklarade att de inte är många, men att de som drabbas av demens tidigt i livet ofta har svårare att få det stöd som behövs, att det är skambelagt och att det är tufft för de anhöriga.

Mingel med goda tilltugg, konstutställning och bokbord fanns också.
Bild:Karin Sidén
Mingel med goda tilltugg, konstutställning och bokbord fanns också.

Efter en uppskattade bensträckare med dans var det Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare, tur att låna mikrofonen. Hon berättade om Alzheimerfonden och om projektet Möten med minnen, som man driver tillsammans med 80-talet muséer i Sverige. Tillsammans med Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog på Nationalmuseum, förklarade hon hur visningarna specialanpassats för människor med demens.

Helena Gustavsson och Lotta Roupe avslutade seminariedelen av årets Alzheimersdag. Lotta Roupe, Silviasyster, berättade om sitt arbete som specialistutbildad undersköterska inom demensvården och Helena Gustavsson berättade sin historia. Hon är 56 år och fick, efter utredning på minnesmottagning, sin alzheimerdiagnos i februari 2012. Hennes berättelse om livet som ung dement bekräftade det Lars Sonde inlett seminariet med, att det är svårt att drabbas av demens mitt i livet. Eftersom sjukdomen inte syns utanpå kan omgivningen både ifrågasätta och ställa sig oförstående till den drabbade vilket en person med samma sjukdomsbild, men 30 år äldre, inte råkar ut för på samma sätt.


När alla bänkat sig med kaffe och gott fikabröd blev det konstauktion i Skogakyrkan. 40 verk skapade av demenssjuka i kommunens verksamheter auktionerades ut av 2013 och 2014 års Upplands-Broare, Bertil Borg och Margrit Eriksson. Pengarna som auktionen inbringade gick oavkortat till Alzheimerfonden.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen