Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 14 december 2018 - klockan 03:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Internationella Kvinnodagen uppmärksammades på Nyfiket


Karin Sidén 2018-03-12

Fullt hus när Internationella Kvinnodagen uppmärksammades på café Nyfiket i Brohuset.
Bild:Karin Sidén
Fullt hus när Internationella Kvinnodagen uppmärksammades på café Nyfiket i Brohuset.

Café Nyfiket i Brohuset är det navet i kommunens integrationssatsning. Det öppnade för allmänheten för snart ett år sedan. Då rivstartade verksamheten med ett besök av Statsminister Stefan Löfvén samt ett uppskattat evenemang den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen.

I torsdags, den 8 mars, var det dags för den andra hyllningskvällen för Internationella Kvinnodagen på Nyfiket. Kvällen arrangeras av kommunens integrationsstödjare som tillsammans med deltagarna i integrationsprojektet Kvinnogruppen, Kvinnojouren Anna samt Upplands-BroVolontärerna. Precis som förra året hade man dukat fram ett dignande smörgåsbord av spännande maträtter och bakverk från många länder och regioner.

Café Nyfiket i Brohuset pulserade av värme, skratt, gemenskap och nyfikenhet i torsdags kväll när hundratalet kvinnor och flickor uppmärksammade den internationella kvinnodagen. Det är andra året i rad som den 8 mars firas på Nyfiket med en av besökarna uppskattad kväll med mat, fika, prat, skratt och dans. Det är kommunens integrationsstödjare som tillsammans med deltagarna i integrationsprojektet Kvinnogruppen, Kvinnojouren Anna samt Upplands-BroVolontärerna arrangerar firandet. Besökarna var även i år en härligt brokig skara av nyanlända, nysvenskar och "många-generationers-svenskar" i alla åldrar.

-Så mycket värme och gemenskap här på Nyfiket! En helt fantastisk kväll i år igen! Det känns som att vi skapat ett arrangemang som kan bli en fin tradition, säger Homa Khosrawi, som arbetar som integrationsutvecklare i Upplands-Bro.

Integrationsprojektet med en Kvinnogrupp som startade i september 2016 har varit en formidabel succé sedan starten och lockar hela tiden nya deltagare. Gruppen växer allt eftersom ryktet om de trevliga och lärorika sammankomsterna sprids och eftersom deltagarna tar med sig nyfikna släktingar och väninnor. 

Målet med Kvinnogruppen är att nyanlända kvinnor ska få kontakt med redan etablerade kvinnor, både helsvenska och nysvenska och på så sätt öka det egna nätverket och samtidigt också lära sig om det svenska samhället. 

Kvinnoprojektet ger deltagarna en möjlighet att komma hemifrån, träna svenska och att kunna prata öppet i en trygg miljö. Man diskuterar kulturkrockar, jämställdhet, rättigheter samt sociala koder för att främja deras utveckling och integration, samtidigt som man också till exempel får lära sig cykla, simma, laga "svensk" mat med mera. Se länk.

Nyfiket är så mycket mer än ett café. Det är en mötesplats som ligger mitt i Bro, i Brohuset. Nyfiket är navet i kommunens integrationsarbete är öppet för allmänheten. Där serveras gott fika och enklare lunch.

Öppettiderna är: m
åndag till fredag 10-18 och lördag samt söndag 10-16

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 15/12
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 16/12
Tredje Advent på Säbyholm
Lördag 22/12
Sagostund på finska!
avståndsannons

ICA i Bro Piroger

ActivityCare nov 18

Kultur & Fritid ht 18 dec  Vattenläcka

Kommunfullmäktige dec 18

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen