Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 13:45 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Intressant informationsmöte om byggplaner på Stationsvägen


Karin Sidén 2014-11-20

Ola Thunell (stående med ryggen hitåt), Thomas Poturaj, Fredrik Thunell och Mats Hultman från LMR Thunell Fastigheter (tidigare Rosgläntan).
Bild:Hasse Ström
Ola Thunell (stående med ryggen hitåt), Thomas Poturaj, Fredrik Thunell och Mats Hultman från LMR Thunell Fastigheter (tidigare Rosgläntan).

-Vi har absolut ingenting med utslussningsboenden för missbrukare att göra, försäkrade Mikael Hultman det fyrtiotalet oroade och nyfikna Bro-bor som på tisdagskvällen tagit sig till Lejondals slott för att delta i LMR Thunells informationsmöte om det planerade bygget på Stationsvägen i Bro. Med det tydliga budskapet framfört kunde man närapå känna fysiskt hur den spända stämningen lättade och hur de närvarande kollektivt andades ut. Med den största farhågan ur världen kom mötet i stället att till stor del handla om byggnadens historiska värde, arkitektens tankar och höjden på taket.


På Stationsvägen i Bro vill bolaget LMR & Thunell Fastigheter / Rosgläntan AB bygga ett flerbostadshus. Platsen för det planerade bygget är fastigheten där Viktor Jonssons butik en gång låg, navet i Bro samhälle innan centrum byggdes. Byggplanerna har av flera anledningar skapat oro bland de boende i området. Turerna med ägarbyten, hanteringen av bygglovsansökan och rädslan att lägenheterna ska bli utslussningsboende för missbrukare är några av de farhågor som målats upp. I tisdags bjöd ägaren LMR & Thunell Fastigheter in till informationsmöte för att möta de oroliga närboende och svara på deras frågor.

-Syftet med det här mötet är att få till en dialog med er boende för att få ut rätt information. Dels vill vi berätta om oss och vårt företag, och dels rätta till några felaktigheter som vi i efterhand förstått har skapat mycket oro bland er. Vi kommer också att lämna ordet fritt så att ni får ställa frågor om det ni undrar över om oss och om bygget, inledde Mikael Hultman efter en kort presentation av sig själv, Ola Thunell, Fredrik Thunell och Thomas Poturaj.

Mikael Hultman berättade att LMR & Thunell Fastigheter är ett väldigt ungt företag, men att LMR Bygg med samma ägare har många år på nacken. Primärt har man arbetat tillsammans med Willa Nordic som specialiserat sig på unika och arkitektritade hus. Företaget Rosgläntan startade man i samband med att man byggde lägenhetskomplexet på Växthusvägen på Rosenäng i Bro, men man har nu ändrat namnet eftersom man inte bara ska bygga i Bro utan siktar på hela Mälardalen. Efter den korta företagspresentationen gick Hultman direkt in på mötets hetpotatis, kopplingen till utslussningsboende för missbrukare som alla som sökt information om företaget hittat.

-Vi köpte Vivante för att få tillgång till fastigheten på Stationsvägen. Vi tänkte inte på att vi också fick en företagshistorik på köpet. Vi underskattade helt enkelt vad det köpet skulle komma att innebära. Vi har ingenting med utslussningsboenden för missbrukare att göra, vi bygger hus. Vi bygger hus som vi kan vara stolta över och som gärna får ha karaktär och vara unika. Vivante hade en plan om att bygga någon form av boende, men inte vi. De planerna finns inte längre och det är synd att den oron fått sådant fäste. Vi vill bygga bostadsrätter, ettor och tvåor, och vår förhoppning är att vårt bygglov blir godkänt, förklarade Hultman.

LMR Thunell byggde som sagt lägenhetskomplexet på Växthusvägen som stod klart för lite drygt ett år sedan (se länk). Samarbetspartner då, som så många gånger förr, var Willa Nordic. Just nu pågår ett annat projekt på Rosenäng, där LMR Thunell uppför 11 bostadsrättsvillor (se länk till hemsidan / se länk till artikel om försäljningen) som planeras stå klara för inflyttning om ungefär ett år.

-Vi planerar även andra projekt i Bro och har ingen önskan att uppröra närboende. När det gäller bygglovet på Stationsvägen har vi tänkt om en hel del och insett att vår bygglovsansökan ska utgå från den befintliga detaljplanen och att vi ska ta till vara på det historiska värdet i det gamla huset och formspråket i arkitekturen i våra planer. Vi tänker behålla det gamla magasinet så att de boende kan använda det som förråd, fortsatte Mikael Hultman att berätta medan han visade en 3D-bild på hur det nu är tänkt att byggnaden ska se ut.

Arkitektens 3D-bild av hur man tänkt sig att byggnaden på Stationsvägen ska komma att se ut.
Bild:Hasse Ström
Arkitektens 3D-bild av hur man tänkt sig att byggnaden på Stationsvägen ska komma att se ut.

Takfärg, takhöjd och antalet våningar diskuterades. Byggnaden upplevdes av många som hög och man undrade bland annat om det inte gick att ändra takkonstruktionen eller helt enkelt att plocka bort en våning. Lättnaden över att bygget ska bli vanliga bostadsrätter och inte ett utslussningsboende var påtaglig och det uttrycktes inte bara förändringsönskemål från de närvarande utan också uppskattning över arkitektens uppenbara strävan att framhäva det gamla husets karaktär. Mötesdeltagarnas synpunkter noterades och man lovade också från LMRs sida att snarast möjligt lägga ut 3D-bilder och den senaste bygglovsansökan på hemsidan så att de boende kunde få tillgång till all information på ett enkelt sätt (man önskade få några dagar på sig att färdigställa hemsidan).

-Hur blir det med det gamla huset? Är det inte väldigt dyrt att behålla det och renovera det? undrade en av de boende. Svaret på den frågan var som förväntat att det blir oförsvarligt dyrt att restaurera en så pass gammal byggnad som är i såpass dåligt skick som huset faktiskt är. Med största sannolikhet kommer man i stället att riva huset för att sedan bygga upp det igen.

-Vår plan är att behålla historiken och formspråket, men i en ny skepnad. I den nya byggnaden ser man tydligt formen av det gamla huset. Byggnaderna är inte K-märkta och en annan arkitekt eller byggfirma hade troligtvis inte satt historiken i fokus på det sätt vi valt att göra. Det är inte det mest kostnadseffektiva alternativet vi satsar på, utan vi lägger prestige och omsorg i våra projekt. Vi har en yrkesstolthet och tycker att det är roligt att ta tillvara på det unika, sa Mikael Hultman.

-Hur kommer lägenheterna att säljas? undrade en annan mötesdeltagare och fick svaret att de kommer att gå ut till försäljning hos någon av de lokala mäklarna.

Flera av mötesdeltagarna konstaterade att det var bra att få informationen, men att möjligheten att påverka planerna hade man inte på det här mötet, utan senare, när nämnden skulle fatta beslut. Efter ytterligare lite bollande med frågor om antal lägenheter, bostadsyta och kvadratmeterpriser avslutades sammankomsten. Med några frågetecken uträtade, vissa farhågor avskrivna och med en tydlig känsla av lättnad bröt mötesdeltagarna upp och åkte hemåt.

Det ställdes en hel del frågor på informationsmötet.
Bild:Hasse Ström
Det ställdes en hel del frågor på informationsmötet.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen