UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 29 januari 2023 - klockan 21:05 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Jullunch i gemenskap - ett hjärtvärmande initiativ


Karin Sidén 2022-12-22

Dani, Emin och Maykel bjuder in till Jullunch i Gemenskap.
Bild:Privat
Dani, Emin och Maykel bjuder in till Jullunch i Gemenskap.

En jullunch i gemenskap är inte något alla kan ta för givet. Tvärt om finns det många bland oss som av olika anledningar firar julen i ensamhet, något som det fina initiativet Jullunch i gemenskap vill råda bot på. "Pappor" till jullunchen är företagarna Emin Er, Dani Falksund Abdallahad och Maykel Tyrisevä Abdallahad.

- Till oss är alla välkomna på julafton, mellan 11 och 13, förklarar Emin som driver restaurangerna Golden Cave och GC Kök och Bar i Kungsängens centrum tillsammans med sin fru Nura.

- Jullunch i gemenskap är verkligen för alla. Förra julen kom det ungefär 80 personer. Många var ensamma när de kom - men ingen åt sin julmat i ensamhet. Det är det som gör det så fint och så glädjefyllt, att alla är där tillsammans! säger Dani som driver Petjos Café och Konditori i Passagen i Kungsängens centrum tillsammans med sin bror Maykel.

Klockan 11 till 13 på julafton bjuder Emin, Nura, Dani och Maykel med personal in till Jullunch i Gemenskap i Golden Caves lokaler. Alla är välkomna och bjuds på både mat och sällskap!

På julafton bjuder Golden Cave och Petjos in till Jullunch i Gemenskap, ett hjärtvärmande initiativ för att motverka ensamhet som vid det här laget blivit till en fin och uppskattad tradition. 

- Det är helt fantastiskt hur Jullunch i gemenskap vuxit. För fyra år sedan, när vi fick idén att bjuda in till en gemensam jullunch, hade vi aldrig kunnat tro att vi skulle skapa en tradition som fortsätter att växa och utvecklas. Det är verkligen ren glädje att få göra det här tillsammans, att få vara med och göra skillnad, säger Maykel Tyrisevä Abdallahad som driver Petjos tillsammans med sin bror Dani Falksund Abdallahad. 


Emin förklarar hur det hela tog sin början:

- Vi som driver restauranger och caféer fyller en jätteviktig social funktion. Vi träffar så många människor varje dag, ser dem, pratar med dem, och får en inblick i deras vardag på ett sätt som inte många andra får. Jag tror att det inte riktigt går att förstå hur många ensamma det finns. För "vanliga" människor som mest bara passerar igenom centrum på något ärende så märks det kanske inte, men vi som träffar våra gäster regelbundet - ibland ett par gånger om dagen - vi får en insyn i människors liv som kanske inte ens grannar får till varandra. 

- Vi har förmånen att kunna göra skillnad och det var därför vi startade Jullunch i gemenskap. Och därför är det också så viktigt att jullunchen är för alla! För oavsett om du är rik eller har det svårt ekonomiskt, är ung eller gammal, så kan ensamheten på julafton vara tung att bära.

Jullunchen serveras på Golden Cave mellan klockan 11 och 13 på julafton.
Bild:Privat
Jullunchen serveras på Golden Cave mellan klockan 11 och 13 på julafton.

Dani tar vid:

- Jullunch i Gemenskap är något som vi ville göra för att motverka ensamhet under julen men också för att få ge tillbaka till alla härliga Upplands-Brobor. Vi får så otroligt mycket kärlek från alla våra gäster och det känns fint att kunna ge tillbaka också.

- Och för varje år har det vuxit lite mer. Sparbanken i Enköping krokade arm och ville sponsra, och förra året ordnade Rotary i Upplands-Bro en välgörenhetskonsert för att samla in ett bidrag till jullunchen, något de fortsatt med i år. Även andra lokala företag har varit med och sponsrat med julklappar, så det är många som hjälper till på något sätt.

Maykel fortsätter:

- Förra julen fanns fortfarande en del coronarestriktioner kvar och ändå kom ungefär 80 personer. Nu är restriktionerna borta så kanske är det fler av våra äldre stammisar som kommer till Jullunch i Gemenskap. För oss är alla människor - och att vara tillsammans - det viktiga och det är verkligen en stor glädje för oss att kunna göra det här! Det har blivit en riktig familjetradition för oss!

Dani flikar in:

- Vi har ju ganska små barn, Maykel och jag, som liksom inte vet något annat än det här sättet att fira jul. Det är självklart för dom att vi firar tillsammans med massor med människor först, och sedan fortsätter julfirandet med familjen. Och det är en häftig känsla, att vi har gett våra barn förmånen att få uppleva den sortens jular. Det är stort!

Något som Emin, Dani och Maykel påpekar flera gånger är att alla är välkomna till jullunchen. Man måste inte heller vara ensam! En del jullunchgäster kommer i sällskap, bara för att det är så trevligt att fira jul i en stor gemenskap. Andra, som jobbar på julafton, passar på att få lite julstämning på lunchen. Äldre par, vars utflugna barn firar jul på annat håll, har också "tankat" julgemenskap på Golden Cave. Och så, så klart, de som inte har någon alls att fira med.

- Det viktiga är att på Jullunch i Gemenskap äter ingen sin julmat ensam! Här är det sociala sammanhanget det viktigaste! Julmat och kanske en julklapp - det får man på köpet, säger Dani med ett skratt.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 1/2
Röda korsets stick- och språkcafé
Bio och Panelsamtal: Leva tills jag dör
Föredrag: Bro - en tidsresa
Lördag 4/2
Röda korsets secondhand o café
Måndag 6/2
Poesi och musikafton i Stationshuset
Onsdag 8/2
Röda korsets stick- och språkcafé
Lördag 11/2
Röda korsets secondhand o café
Onsdag 15/2
Röda korsets stick- och språkcafé
Lördag 18/2
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen