UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 23 september 2020 - klockan 11:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Klädbytardag är win-win, inte minst för plånböcker och miljön


Karin Sidén 2018-11-13

Bild:Systerskap i Bro

Systerskap i Bro är en nystartad ideell förening vars syfte handlar om samhällsnytta, medmänsklighet och gemenskap. Föreningens första arrangemang står nu för dörren; en Klädbytardag i Råbyskolans matsal.

-Vi vet ju att många har överfyllda garderober och byrålådor med kläder som inte längre vill eller kan ha samtidigt som det också finns många som skulle behöva. Vi vet också att ett mer hållbart samhälle inte bara behövs utan är ett måste. En klädbytardag är därför en win-win för alla - de som behöver får en garderobsrensning, andra får nytillskott i sina samtidigt som vi återvinner och bidrar till det hållbara samhället! Det kan väl knappast bli bättre än så? säger Sussanne Persson, en av grundarna till S i B, Systerskap i Bro.

Den ideella föreningen Systerskap i Bro är en baby i föreningssammanhang men har redan stora planer på att göra skillnad i Bro. Föreningen startades av Sussanne Persson, Sari Lindstedt och Malin Nordin.

-Klädbytardagen är bara början. Vi vill ju att den ska bli återkommande för på så sätt skulle den också kunna säsongsanpassas så att de kläder som lämnas in kan komma till nytta med en gång. Vi har också tankar om ett liknande evenemang, fast med saker. En prylbytardag helt enkelt där principen skulle vara densamma men där det kan vara allt från stekpannor och sänglampor till pulkor och pussel som lämnas in, berättar Sussanne Persson.

Kläd- och prylbytardagar är ingen unik, ny idé utan är vid det här laget väl beprövad runt om i landet med gott resultat.

-Den som vill delta i klädbytardagen kommer till Råbyskolans matsal fredagen den 23 november och lämnar in upp till 10 hela, rena, prydliga och propra klädesplagg/sko-par man inte längre vill ha. I utbyte får man en biljett per godkänt plagg eller sko-par som man sedan, på lördagen, kan använda som inlösen mot nya kläder eller skor. Endast personer med biljetter kommer att kunna delta på lördagens Klädbytardag.

På plats för att ta emot de inlämnade persedlaran kommer förutom de tre grundarna av S i B även att finnas volontärer.

-Vi behöver ju vara några stycken som jobbar så att det flyter på bra. Vid Klädbytardagen och inlämningen till den får vi hjälp av volontärerna Christina Lantz, Åsa Nordlund och Annelie Silversten vilket vi så klart är mycket glada för.

Susanne påpekar några viktiga förutsättningar för klädbytardagen:

-Det är vi och volontärerna som gör bedömningen om det du vill lämna in är godkänt, och det är också vi som delar ut biljetterna som fungerar både som inträde och som betalning. Det man ska tänka på är att även om man själv nu väljer att lämna i från sig plagget så ska det samtidigt vara något man kan tänka sig att någon annan skulle vilja sätta på sig. Det ska självklart vara helt och rent, men också användbart om man säger. Ett par shorts eller en tunn miniklänning i somrig modell är därför inte optimalt nu i november. Tänk gärna säsong när du plockar ihop det du vill skänka! Det som eventuellt är kvar när dagen är slut lämnas vidare till Läkarmissionen.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen