UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 10 juli 2020 - klockan 14:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Kommunens Trygghetscenter invigt och redo att möta Upplands-Bro-borna


Karin Sidén 2020-02-07

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) klippte bandet och invigde kommunens Trygghetscenter. Höll i bandet gjorde Camilla Stark, trygghets- och preventionssamordnare, och Magnus Nilsson, kommunpolis.
Bild:Karin Sidén
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) klippte bandet och invigde kommunens Trygghetscenter. Höll i bandet gjorde Camilla Stark, trygghets- och preventionssamordnare, och Magnus Nilsson, kommunpolis.

Biblioteket i Brohuset var på onsdagseftermiddagen fyllt till bristningsgränsen med nyfikna som tillsammans med tjänstemän, aktörer och politiker ville vara med vid invigningen. Förutom invigningstal av Ida Texell, kommundirektör, samt Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, bjöds besökarna på bandklippning och rundvandring i de nybyggda lokalerna. 

I Trygghetscentret kommer vi Upplands-Bro-bor nu enkelt kunna ta kontakt med kommun, polis, räddningstjänst, kvinnojour, fältassistenter, nattvandrare med flera. Satsningen görs i syfte att samla "allt" under samma tak och därmed öka närheten och tillgängligheten. Målet: ökat samarbete och förbättrat trygghetsarbete - och att den upplevda tryggheten ökar. 


Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, hälsade alla välkomna till Brohuset och till invigningen av Trygghetscentret.
Bild:Karin Sidén
Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, hälsade alla välkomna till Brohuset och till invigningen av Trygghetscentret.

Så var då kommunens Trygghetscenter invigt. När klockan slog 15 på onsdagseftermiddagen var det många, många som tagit sig till Brohuset för att vara med vid invigningen.

Den ändamålsenliga lokalen ligger mitt i Bro centrum, i Brohuset, och kommer att vara tillgänglig för allmänheten även utanför Brohusets öppettider. Det är bibliotkets barnbokavdelning som fått lämna plats åt den viktiga satsningen och som efter intensiva månaders snickeriarbete nu står redo att ta emot Upplands-Broborna. 

I de fräscha lokalerna finns bland annat två mindre rum för möten, ett kontorslandskap med tiotalet arbetsplatser och en större samlingssal för till exempel dialogmöten eller andra typer av sammankomster. Lokalerna är fint utsmyckade med fotokonst skapad av skolelever, tavlor målade av deltagarna i konst- och integrationsprojektet SYNK samt textilkonst skapad av Gudrun Sandén.

Arbetet med att bygga om barnboksavdelningen till Trygghetscenter har pågått sedan i somras.

Sju månader från start till mål är snabba puckar när det handlar om byggnationer och beslutsfattande, något som Ida Texell lyfte i sitt välkomsttal vid invigningsceremonin i Brohuset.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) var den som klippte bandet och höll invigningstal där han bland annat sa:

-Det är bra att vi skapar en samling runt trygghetsfrågor. Vi har ju sett i ett antal undersökningar att många bär på en känsla av otrygghet i Upplands-Bro, och då inte minst i de centrala delarna av Bro. Vi tar människors oro och känsla av otrygghet på allvar. Vi vidtar åtgärder och fokuserar på arbetet kring trygghetsfrågorna. 


Fredrik Kjos, Kommunstyrelsens ordförande
Bild:Karin Sidén
Fredrik Kjos, Kommunstyrelsens ordförande

-Det är med stor glädje jag nu inviger Trygghetscenter. I morgon börjar vardagen, och vardagen innebär att ett antal olika aktörer kommer att finnas här löpande under veckan. Alltifrån polis, Räddningstjänst, Kvinnojour, advokatjour, och så vidare. Vi kommer ha aktiviteter på dagarna, vi kommer ha aktiviteter på kvällarna, och Trygghetscentret blir ett naturligt inslag i centrala Bro.

Fredrik Kjos berättade att man bland annat varit på studiebesök i Karlstad och i Sigtuna där man driver Trygghetscenter för att få inspiration och erfarenheter. Han berättade även att kommunens Trygghets- och Preventionsavdelning kommer att sitta i lokalerna samt att väktarna som kommunen har avtal med, Rapid, kommer att utgår därifrån. Så även Grannstödsförarna samt Fältassistenterna.

När det blågula bandet var klippt och Trygghetscentret högtidligt förklarats som invigt välkomnades besökarna in i lokalerna där de kunde kika runt och ställa nyfikna frågor till personalen och samarbetsparterna som så gott som mangrant fanns på plats under eftermiddagen.

Invigningseftermiddagen avslutades med en genomgång av det nya samverkansavtalet som slöts mellan lokalpolisen och Upplands-Bro kommun härom veckan. Många valde att stanna och lyssna och det kom flera frågor om både avtalet och annat som är på gång i kommunen.

Bland annat kan nämnas att det blir en trygghetsvandring i Bro den 20 februari och att det under våren kommer att bjudas in till ett antal dialogkvällar.

Magnus Nilsson, kommunpolis, och Rafif Makboul, chef för Trygghets- och Preventionsavdelningen i kommunen, var de som informerade om samverkansavtalet och svarade på frågor. Övervakningskameror diskuterades, men också hur viktigt det är att det finns någonstans för kommunens äldre att flytta när de inte längre vill bo kvar i ensamhet. Två helt olika sidor av ämnet TRYGGHET.

Det pratades även om svårigheten att få föräldrar att delta i föräldra-vandringarna och att det vore bra att ta reda på anledningarna för att på så sätt kunna få till en förändring.

ÖPPETTIDER för Trygghetscenter når du via länken.Länk till kommunens hemsida där en lista med alla aktörer presenteras.

OBS: de olika aktörerna kommer att bemanna Trygghetscentret på lite olika sätt. Till exempel så är polisen där varannan tisdagseftermiddag, Räddningstjänst på tisdagsförmiddagar, Kvinnojouren Anna och advokatjouren vid ett tillfälle i månaden, och så vidare. Kolla därför öppettiderna ordentligt!Länk till kommunens hemsida.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen