Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 20:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Kris och samverkan i vardagen - matnyttigt föredrag för alla


Karin Sidén 2022-11-21


På onsdag kväll, den 23 november, bjuds Upplands-Bro-borna in till ett matnyttigt informationsmöte om KRIS och SAMVERKAN i vardagen.

Under kvällen deltar representanter från Polisen, Räddningstjänsten, Villaägarföreningarna i Kungsängen och Bro, samt Civilförsvarsföreningen, Energi- och klimatrådgivare och tjänstemän från Upplands-Bro kommun.


"Proffspanelen" kommer att dela med sig av smarta tips och råd om det mesta som rör oss alla, som till exempel hur man elsparar och eldar smart, vad en krislåda är och vad man ska ha hemma när krisen kommer, hur man hjälper varandra om elen försvinner etc.

Andra frågor som kommer att beröras är: Skyddsrum, var finns de? Hur samverkar du med dina grannar vid en kris? Och så vidare!


Det är begränsat antal deltagare så för att säkra sin plats bör man anmäla sig!


Nu när vintern är här, elpriset rusar, snön faller och bussarna delvis står stilla känns det som att temat för onsdagens informationskväll är en fullträff: Kris och Samverkan i vardagen.

Malin Grentzelius, som är en av arrangörerna för kvällen, säger:

- Det känns som att det just nu finns ett stort behov - kanske större än någonsin på grund av många stora yttre faktorer - av att lära sig mer om krisberedskap och om hur man tillsammans med grannar och sina medmänniskor kan - och bör - samverka vid kriser. Vi befinner oss helt klart i en orolig tid, med många yttre hot av väldigt skilda slag, vilket skapar en oro. Den oron vill vi försöka dämpa genom att sprida kunskap och information. Vår förhoppning är också att stärka vi:et, för tillsammans är vi starkare! 

Vi människor har egentligen fem grundbehov som behöver tillgodoses: mat, vatten, värme/kyla, information och sömn. 

Det är bara att tänka sig in i vad man som tågresenär tycker om att inte få adekvat information om en längre försening, hur jobbigt vi tycker det är när vi inte har mottagning på telefonen eller hur "grumpy" många av oss blir om vi inte får mat något så när på vanliga tider för att inse hur lätt vi hamnar i en egen privat "kris".

Lägg sedan ditt eget problem i ett större perspektiv, där hela omgivningen (grannskapet, landet, världsdelen, världen) drabbats, såsom vid ett större IT-haveri, regional vattenbrist, en pandemi eller något annat så blir det tydligt att vi står oss slätt om vi ensamma ska lösa problemet.

På samma sätt som många av oss tänker förebyggande när det gäller lås och larm på bostaden mot eventuella tjuvar och brandvarnare, brandfilt samt brandsläckare för att släcka eventuella bränder, så kan vi tänka förebyggande när det gäller kriser. Också större kriser. Och det är här onsdagens temakväll kommer in. För det här med att hantera kriser, det är något vi bör göra tillsammans!

- Vi riktar oss till alla i civilsamhället och det är en väldig bredd på den information som kommer att ges under temakvällen. Med samverkan klarar vi mer, så enkelt är det! konstaterar Malin Grentzelius och fortsätter: 

- Vi har en stark laguppställning, med aktörer från hela samhället egentligen, och vi riktar oss verkligen till alla (vuxna) kommuninvånare. Man skulle kunna säga att det är ett boendeperspektiv på informationen där vi egentligen kommer att prata om det mesta du som bostadsinnehavare behöver veta. På plats finns till exempel Villaägarna, Hyresgästföreningen och Grannsamverkan, men också Civilförsvarsförbundet, Polisen och Räddningstjänst. Även energi- och klimatrådgivningen och tjänstemän från kommunen deltar, så att säga att vi riktar oss till alla i civilsamhället är verkligen ingen överdrift!

Malin berättar om temakvällens innehåll som kommer att spänna från tips på vad som kan vara bra att ha hemma i en "krislåda" till hur du och dina grannar kan hjälpa varandra i händelse av ett längre el-stopp. 

- Syftet med kvällen är att dela med oss av så mycket matnyttiga tips vi bara hinner med, men i förlängningen hoppas vi så klart att det här också kan leda till något mer bestående. I Skarpnäck till exempel finns det en grupp människor som träffas regelbundet där fokus är på "vi:et". De kallar sig "Preppa tillsammans" och de delar tips och idéer med varandra, lär av varandra, och blir på så sätt starkare.Temakvällen hålls på Stora Scenen i Kulturhuset, Furuhällsplan i Kungsängen. Platserna är begränsade så för att säkra din plats, anmäl dig till: trygg@upplands-bro.seTipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 7/6
Röda korsets stick- och språkcafé
Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen