UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 19 juli 2019 - klockan 17:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kvinnojouren Anna söker fler volontärer


Karin Sidén 2018-09-04

Vill du göra skillnad? Vara med och hjälpa medmänniskor, i det här fallet kvinnor och barn, som råkat illa ut!? I så fall kanske volontär för Kvinnojouren Anna vore något för dig. Snart börjar en ny volontärutbildningsomgång i Kvinnojourens regi och redan nu på onsdag, den 5 september, är det informationsmöte för dem som vill veta mer om verksamheten och som funderar på om volontäruppdraget är något för dem.

I år är det 15 år sedan Kvinnojouren Anna grundades. Under de 15 åren har många volontärerna hunnit göra skillnad, oftast genom att bara vara där, erbjuda en axel att gråta mot, en varm famn att hämta kraft i eller hjälp med det vardagliga när vardagen rasat samman. 

Kvinnojouren Anna hjälper utsatta kvinnor och barn och fyller precis som andra liknande organisationer en viktig funktion i samhållet. Deras verksamhet drivs av volontärer, ideellt arbetande kvinnor vars insats gör enorm skillnad i enskilda personers liv och framtid.

-Att vara volontär för en kvinnojour är mångfacetterat. Det kan vara frustrerande, skrämmande, roligt och givande. Allt på en gång. Vi har ett fantastiskt stöd av varandra och som volontär har man även handledning och stöttning. Innan man börjar jobba som volontär går man en obligatorisk utbildning som man har stor nytta av - men det går inte att sticka under stol med att en del dagar är tunga och att man gärna varit utan vissa erfarenheter. Samtidigt är det så mycket glädje och framtidstro man möter att det väger upp det jobbiga. Jag önskar att fler fick uppleva det vi volontärer får vara med om! säger Karin, som funnits på jouren i flera år.

Utbildningen Karin pratar om är en grundskurs, en kväll i veckan under nio veckor, där de blivande volontärerna får lära sig mer om uppdraget och vad som förväntas av dem. Det behöver hela tiden fyllas på med fler volontärer varför en ny grundutbildning hålls så gott som varje höst.

-Vi behöver helt enkelt vara fler. Dels är det några som slutar varje år, men sedan är det ju också så att man ibland behöver göra uppehåll av personliga skäl och då blir det väldigt tufft för dem som är kvar om det är för få. Vi har ju vårt vardagsliv att sköta också och då kan det bli svårt att rymma dubbla volontärpass för att täcka upp. Bättre då om vi är många för då blir det inte lika sårbart!

Redan nu på onsdag, den 5 september, är det informationsmöte för dem som funderar på att engagera sig ideellt i Kvinnojouren Anna. Klockan 18.30 i Dagcentralens lokaler i Kungsängen. Senare i september, den 19e närmare bestämt, börjar höstens utbildning för blivande volontärer. Hinner man inte gå på informationsmötet på onsdag är inte det hela världen - kursen kan man ändå gå.

Sedan starten 2003 har nära 300 kvinnor och barn bott i någon av Kvinnojouren Annas lägenheter. Hur länge de blir kvar varierar stort. Från en natt till närapå ett år. Omständigheterna avgör från fall till fall. Ibland återvänder en kvinna nästan omgående till mannen och då blir vistelsen bara ett kort andningshål. Andra kvinnor blir kvar långt längre än vad som är optimalt för att de inte har någon annan stans att ta vägen. Att få tag på en bostad är inte lätt för någon, och för de här kvinnorna kan det i bland vara svårare än för många andra.

-Hos oss får kvinnorna en frizon med lugn och ro från allt våld i hemmet. Det blir en plats att landa på för att sedan gå vidare i livet, förklarar Karin.

Kvinnojouren Anna grundades 2003. Sedan dess har jourens många ideellt arbetande kvinnor hjälpt, stöttat, tröstat, plåstrat om, gråtit med och skrattat med kvinnor från alla tänkbara bakgrunder, samhällsskikt och förhållanden. Kvinnor med det gemensamt att de alla tvingats fly från en partner, make, sambo, pojkvän som misshandlat dem och ibland även deras barn. I Kvinnojouren Annas jourlägenhet i Upplands-Bro får de utsatta kvinnorna och barnen en fristad. Läs gärna 
artikeln om Kvinnojouren Anna.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 20/7
Bakluckeloppis i Bro
Söndag 21/7
ÖPPEN TRÄDGÅRD
ÖPPEN TRÄDGÅRD
Tisdag 23/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Tisdag 30/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Lördag 17/8
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Woody feb 19 monterat
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen