UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 21 september 2020 - klockan 17:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lär dig mer om god och hälsosam mat på äldre da'r - Humana Lillsjö Badväg bjuder in till föreläsning


Karin Sidén 2019-11-18

God mat gör gott för själen - rätt mat gör även gott för hälsan! 

För alla som vill lära sig mer om matens påverkan och hur äldre personers behov av energi och näring kan tillgodogöras med rätt kost bjuder Humana Lillsjö Badväg in till en Kostföreläsning den 20 november.

-Hälsa, kost och välbefinnande hör ihop med ett bra liv och det har vi alla rätt till oavsett ålder. Att maten är välsmakande och näringsrik är bara en del av det hela. Vi äter även med ögat, så hur maten ser ut och presenteras, hur det är dukat, påverkar även det, förklarar Susanne Sterling som är verksamhetschef på Humana Lillsjö Badväg.

Vad vi stoppar i oss påverkar oss på många plan. Både till kropp och själ, men också i nutid och på sikt. Rätt kost ger energi och bidrar till välmåendet och en bättre hälsa. Bristfällig eller felaktig kost däremot kan på sikt vara direkt skadlig. Kanske ger den oss njutning för stunden, men inte i det större perspektivet, när man tänker långsiktigt.

På det alldeles nyöppnade äldreboendet Humana Lillsjö Badväg bjuder man därför in till en föreläsning om Mat på äldre da'r. Onsdagen den 20 november mellan 16 och 17 berättar företagets dietister mer om god mat som gör skillnad för hälsan. Föreläsningen är kostnadsfri och är öppen för allmänheten, men man måste föranmäla sitt deltagande.

-Efter föreläsningen finns det även möjlighet att smaka på den mat som vår kock Dado tillagar till Humana Lillsjö Badväg, berättar Susanne Sterling, verksamhetschef på äldreboendet.

Att kosten påverkar oss till både kropp och knopp och därmed bidrar till vårt välmående och till vår hälsa är ingen nyhet. Inte heller att det gäller oss alla genom hela livet. Vad man kanske inte tänker på är att våra kroppars behov förändras och att kroppen när vi blir äldre har andra behov av energi och näring än när vi är barn, unga vuxna eller medelålders. Även smaklökarna påverkas vilket i sin tur kan påverka matlusten. 

-Maten gör först nytta för hälsan, orken och energin under dagen när den hamnat i magen. Våra ledord är därför rätt mat som smakar gott! Vad sägs om exempelvis en äggtoddy till kvällen för att täcka en del av det ökade proteinbehovet, säger dietist Johanna som är en av dem deltagarna kommer att stifta bekantskap med under kvällen.

Matlust är komplext och påverkas av både yttre och inre faktorer, såsom hungerkänslor, upplevelsen av att äta och hur matsituationen upplevs. Flera av våra sinnen är inblandade, inte bara smaken. Synen och doftsinnet är även de starkt förknippade med matupplevelsen. Susanne Sterling förklarar:

-
Lika viktigt för vår lust att äta är att ha rätt sällskap vid bordet, fint dukat och upplagt eftersom vi äter med ögat också. Måltiden är en viktig del av dagen och om vi kan få till det lilla extra så njuter vi av vår mat med välbehag och det blir en trevlig stund tillsammans.

Johanna fyller i:

-Det vi till vardags märker bekräftas även av forskningen. Det vill säga att desto fler interaktioner man har under en måltid, desto godare tycker man maten smakar och desto mer äter man. Måltidsmiljön är därför oerhört viktig för att minska risken för fel- och/eller undernäring. 


Länk till Humanas hemsida där du kan anmäla ditt deltagande.

Datum och tid: onsdag 20 november, klockan 16.00-17.00

Plats: Samlingssalen, plan 4, Humana Lillsjö Badväg, Lillsjö Badväg i Kungsängen


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen