Woodys Bra produkter april 17
kronans Apotek
Förstasidan Torsdagen den 24 maj 2018 - klockan 21:16 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Läger med brittiska "asfaltsläggare" oroar


Karin Sidén 2017-04-19

En otillåten bosättning av "irländska asfaltsläggare" har de senaste veckorna snabbt vuxit fram på Ådö i Bro. Lägret skapar oro och obehagskänslor hos många, av flera olika anledningar. Bland annat har flera farliga tillbud i trafiken på Ådövägen inträffat. Många villaägare har också sett hur de brittisk-registrerade byggbilarna har rullat fram längs gatorna i Bro, på span efter lämpliga objekt. För First Camp, som driver campingen på Björknäs, är etableringen ett stort problem.

-De står där olovligen. De har inte bokat, inte betalt och har därmed ingen rätt att ställa upp sina ekipage på Björknäs. Eftersom de vägrar att lämna platsen har vi kontaktat kommunen, som äger marken, som i sin tur är i kontakt med Kronofogden och Polisen för att få till en avhysning, säger Unni Åström, CEO på First Camp. 

På Björknäs camping och stugby i Bro har de senaste veckorna ett stort antal "irländska asfaltsläggare" (förenklat samlingsnamn som inte alltid är korrekt) utan tillåtelse slagit läger. För var dag som går växer antalet husvagnar och fordon, och i samma takt växer också obehaget och oroskänslorna i samhället runt omkring.

Enligt en Bro-bo som UBRO varit i kontakt med, som ofta åker längs Ådövägen där Björknäs camping ligger, är det nu cirka tre veckor sedan de första fordonen anlände. Sedan dess har antalet husvagnar ökat många gånger om och är i dagsläget nästan ett trettiotal med tillhörande bilar.

Antalet bekymrade inlägg på olika FB-forum ökar och kommentarerna visar att det är många som sett bilarna röra sig i kommunen.

-Det är mycket olustigt med en sådan här bosättning av flera anledningar. Jag har både sett med egna ögon när jag åkt förbi och hört andra berätta om hur "irländarna", både vuxna och barn, kör runt som galningar med fyrhjulingar på ängen vid campingen och på Ådövägen med sina bilar. Många har berättat om skräckupplevelser där olyckan inte varit långt borta och igår var det två cyklister som prejades av vägen. Tänk om något allvarligt händer! säger personen som UBRO talat med, som för säkerhets skull vill vara anonym.

Andra berättar om att träd och sly kapats på campingen nattetid, nattliga bilfärder med fordon som stannar och spanar vid tomtgränser längs Ådövägen och mindre vägar i området, om hur byggbilarna cirkulerar i Bro samhälle, på villagatorna, sannolikt spanandes efter lämpliga objekt.

Företeelsen med "irländska asfaltsläggare", eller oseriösa hantverkare som är ett mer passande samlingsnamn, är en mångårig, trist vårtradition som allt som oftast skapar problem: för markägare, för närboende och för dem som väljer att anlita dem. First Camp, som driver Björknäs camping, vill få bort lägret så fort som möjligt.

-Vi tycker att det är mycket besvärande att de stör och skapar oreda för de boende runt om i kommunen, helt oacceptabelt! De har inte bokat, inte betalt och har därmed inte någon som helst rätt att ställa upp sina ekipage där. Vi har försökt få dem att lämna frivilligt, men då det inte lyckats har vi vänt oss till kommunen eftersom Björknäs är kommunens mark. Det är tyvärr en byråkratisk process som måste gås igenom, men de kommer med hjälp av polis och kronofogden att avhysa bosättningen eftersom de ställt sig där olovligen, säger Unni Åström, CEO på First Camp. 

Kommunen har varit i kontakt med polisen för att få hjälp med identifieringen av "markockupanterna" och har även ansökt om en särskild handräckning av Kronofogden för att få till stånd en avhysning. Ansökan ska sedan godkännas innan avhysningen kan ske och exakt hur lång tid den processen tar är oklart.

-Innan en avhysning kan ske måste alla på platsen identifieras och det har vi bett Polisen om hjälp med. Kronofogden måste kunna säkerställa identiteten på personer som vräks/avhyses och de måste därför invänta identifieringen innan de påbörjar en avhysning. Processen kring avhysningar har kortats ner för att minska handhavandetiden, men det finns ett regelverk som måste följas för att säkerställa att det är rätt personer som avhyses. Exakt hur lång tid det tar innan detta kan verkställas vet vi inte, men vi hoppas och tror att det sker inom kort, förklarar Björn Svensson, Trygghetssamordnare i Upplands-Bro kommun. Han tillägger:

-
Grannstödsbilen har kontrollerat platsen idag och konstaterade att det är flera ekipage som lämnat sedan sist de var förbi. Det kan förhoppningsvis vara början på en avflyttning. 

Polisen varnar regelbundet för den här typen av "hantverkare" som ofta lämnar besvikna, lurade kunder efter sig. En varningstext från Polisens hemsida lyder:

Uppdatering kl 16.00:
Unni Åström på First Camp bekräftade nyss en uppgift som kommit UBRO till handa efter artikelns publicering om att några ekipage faktiskt förbokat och betalat plats. Två ekipage hade förbokats plats på campingen, och förskottsbetalats. När dessa två betalande gäster anlände var de tre till antalet. Dagarna efter ökade antalet ekipage stadigt, men utan bokning eller betalning. Två av alla ekipage finns/fanns alltså lovligt på platsen medan resterande är/var där olovligen.

Per Åkerström som är Driftschef på Björknäs förtydliagr ytterligare i en skriftlig kommentar:

-Vi hade i torsdags hyrt ut 5 platser i Björknäs, varav en av platserna till en gäst som haft sin vagn uppställd på campingen sedan flera år. Efter en del bråk enades vi med de fyra utländska vagnarna om att vi återbetalar deras inbetalade belopp för att de skulle lämna campingen. Enligt uppgift från vår vaktmästare har vi som mest haft 22 vagnar ståendes på platsen, varav alltså 17 vagnar som olovligt campat hos oss. 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 24/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Lördag 26/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Gatuteater från 7 år på Kungsfesten!
Kungsfesten
Söndag 27/5
Öppet Hus på Brandstationen i Bro
Tisdag 29/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Torsdag 31/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Fredag 1/6
Öppna Förskolan C/O Kulturhuset – Drakar!
Lördag 2/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 GatstensTeater

Kungsfesten 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen