Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 10:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Leader - projektpengar finns för dig som har en bra idé för landsbygdsutveckling


Karin Sidén 2018-11-01


Har du en bra utvecklingsidé du gått och fnulat på ett tag, men som du inte har muskler att själv förverkliga? Då kanske Leader är något för dig!

-Enkelt uttryckt kan man säga att vi har projektpengarna om du har idén, säger Birgitta Dickson som sitter med i projektledningen som representant från den privata företagssektorn.

-Ska man gå in lite mer på djupet så är Leader en ideell förening som på uppdrag av Jordbruksverket arbetar med lokal utveckling på landsbygden med den så kallade Leadermetoden. Den går ut på att de som bor och verkar i ett område ska vara med och driva utvecklingen – tillsammans i partnerskap mellan ideell/föreningsliv, privat/näringsliv och offentlig sektor. 

Leader Mälardalen är en ideell förening som - på uppdrag av Jordbruksverket - arbetar med lokal utveckling på landsbygden med den så kallade Leadermetoden. Den går ut på att de som bor och verkar i ett område ska vara med och driva utvecklingen – tillsammans i partnerskap mellan ideell/föreningsliv, privat/näringsliv och offentlig sektor.

Jordbruksverkets urvalskommitté utsåg i maj 2015 Leader Mälardalen till ett prioriterat område och gav grönt ljus till att delta i programmet som pågår till och med 2020. Leader Mälardalen styrs av en styrelse (LAG) som har ca 48 miljoner kronor att fördela och använda för detta under programperioden. Medlen kommer från EU och från de olika kommunerna. Leader Mälardalen omfattar åtta kommuner; Arboga, Köping, Hallstahammar, Enköping (landsbygden), Lindesberg (Fellingsbro), Västerås (landsbygden), Håbo och Upplands-Bro.

Leaders styrelse består av tre LAG-representanter från varje medlemskommun. För Upplands-Bro är det Lars Tillhammar (ideell sektor), Helena Austrell (offentlig sektor) och Birgitta Dickson (privat sektor) som är invalda. 

-Leaders främsta syfte är att stärka landsbygden och dess utveckling. Då är det viktigt att de som känner området bäst involveras och är med som drivkraft, alltså kommuninvånarna. Upplands-Bro är den enda kommunen av Leader Mälardalens åtta medlemskommuner som inte varit med i Leader tidigare programperioder, något som märks tydligt, berättar Birgitta Dickson och förklarar att erfarenheten är att det tar flera år för en ny kommun att få igång ett intresse och därmed konkreta ansökningar.

Hittills i programperioden har så gott som inga projektansökningar kommit från Upplands-Bro, trots många informationsinsatser i form av möten, riktad information, annonsering med mera. Att Upplands-Broborna hittills kammat noll från bidragskistan är beklagligt, men inte överraskande enligt Birgitta Dickson. 

-Mycket handlar så klart om att informationen om att Leader-pengar finns ska "landa", men det handlar också om att vi kommunbor ska våga lita på att våra idéer är viktiga och kan realiseras. Diskussionen vid köksbordet kan faktiskt bli verklighet och ta form och på så sätt bidra till att göra vår fantastiska kommun ännu bättre! Och det måste inte vara grandiosa idéer. Tvärt om. Även små projekt kan bidra till utveckling.

Nu i oktober verkar Leader ha fått luft under vingarna även här hos oss. Den 9 oktober höll Leader Mälardalen tillsammans med kommunen ännu ett informationsmöte; denna gång på Finnstaskolan. På plats fanns bland annat representanter från näringslivsstaben i Upplands-Bro samt LAG-medlemmar, däribland verksamhetsledaren och ordföranden, som informerade mötesdeltagarna om möjligheterna med Leader och hur man kan söka stöd för sin projektidé. 

-Det blev ett fantastiskt möte med över 60 personer från föreningar, företag och kommunen. Olika branscher fanns representerade som exempelvis golfklubb, vård och omsorg, gårdar, stall, sportföreningar med flera. Och en vecka senare, den 16 oktober, fick föreningar och företag möjligheten att komma på Drop-In, för att bolla projektidéer ihop med Leader Mälardalen. Vi gav dessutom stöd i ansökningsprocessen och det ser i dagsläget ut som att dessa möten har resulterat i att det kan bli bli runt 10 ansökningar från Upplands-Bro, vilket är en mycket positiv utveckling! berättar Nassim Nyholm.

-Dessutom finns det möjlighet att söka stöd till småprojekt, med max-bidraget 30 000 kronor, som man kan söka med mycket snabb handläggningstid och mindre administration!  Temat är inkludering och integration respektive hållbar utveckling, tillägger Birgitta Dickson.



Här är några av de Leader Målardalen-projekt som beviljats stöd de senaste åren:

* Matlådeprojektet i Arboga – ett av de smartare! En humanitär organisation samlar in överbliven mat från livsmedelsaffärerna, tar den till sitt stora kök, ombyggt med Leadermedel, låter personer utanför arbetsmarknaden få praktik i form av och under handledning av husmor (delvis bekostad av Leadermedel), tillaga maten, som sedan delas ut till behövande i kommunen i matlådor! Tre flugor i en smäll!

* Kolswa julmarknad, som tidigare funnits, har fått Leadermedel för att återuppväckas!

* En hundsporthall har fått Leadermedel, det vill säga ett företagsstöd.

* En 4-H-gård, en besöksverksamhet och ett museum – för att nämna några fler. Via länken finner du en längre lista med beviljade projekt och småprojekt.

 

Mer information finns at läsa på www.leadermalardalen.se och Jordbruksverkets hemsida.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen