UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 12 juli 2020 - klockan 17:43 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Många slöt upp i Bro C för att markera mot det ökade våldet


Karin Sidén 2019-08-27

Många slöt upp i Bro centrum på söndagen.
Bild:Tommy Sidén
Många slöt upp i Bro centrum på söndagen.

Ungdomarnas idé om en manifestation mot våld gick från tanke till verklighet på bara några dagar. Önskan om att alla goda krafter skulle samlas för att tillsammans göra en skarp markering mot de mörka krafter som tar så mycket plats i vårt samhälle gjorde det möjligt. Och trots att man knappt hunnit marknadsföra arrangemanget alls var det många som slöt upp i Bro centrum på söndagen. Där bjöds det på musikframträdanden, poesi, tal och ett manifestationståg - allt med samma budskap om antivåld. 

Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande samt Ida Texell, kommundirektör, stod för talen medan Iman Talabani, Jossan (Josefine Vardakis Lembke) och Zako (Yehia Zakaria) stod för musik och poesi.


Många ville måla budskapstavlor.
Bild:Tommy Sidén
Många ville måla budskapstavlor.

Vilken fin dag det blev i Bro centrum i söndags! Vädret var sommarlikt trots att augusti går mot sitt slut och gav en fin inramning till den viktiga manifestationen Tillsammans mot våldet. Så gott som alla goda krafter kommunen kan uppbringa var på plats för att tillsammans med allmänheten stå upp mot de mörka krafter som fördunklar vårt samhälle.

Manifestationen initierades av ungdomar i Bro och arrangerades med hjälp från bland andra Ungdomsproducenterna, Fryshuset, Brobyggarna, Bro:n, Vuxna på gång, föreningen Swat, Grannsamverkan och Frivilliga resursgruppen. På plats var även polisen, Attundas brandmän, ett flertal politiker och kommun-tjänstemän, däribland rektorerna på Broskolan samt UBG, och många, många fler.

Fredrik Kjos är kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.
Bild:Tommy Sidén
Fredrik Kjos är kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Fryshuset bjöd på grillkorv och dryck medan unga föreningen S.W.A.T. bjöd på popcorn. De besökare som ville kunde måla en tavla med valfritt budskap (mycket kärleksbudskap blev det!) och ta del av scenprogrammet.

Det var de två senaste skjutningarna i Bro, som hände nu i augusti, som fick bägaren att rinna över för en grupp ungdomar i Bro. Önskan om att samla alla goda krafter föddes och tog form under några intensiva dagar. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos sa bland annat i sitt tal att ungdomarnasstyrka, initiativ och engagemang gjorde honom hoppfull trots allt det mörka som idén om manifestationen föddes ur.

-När våra fantastiska ungdomar tar initiativ till helgens manifestation är hoppfullhet den starkaste känslan jag bär med mig. Jag vill rikta ett stort tack till er unga för ert mod, er vilja och ert engagemang för ett tryggare Bro. Ni är framtiden, ni får mig att känna hopp!

Rapparen Zako framförde både musik och poesi med anti-våldsbudskap.
Bild:Tommy Sidén
Rapparen Zako framförde både musik och poesi med anti-våldsbudskap.

Jossans budskap är att ta avstånd från våld.
Bild:Tommy Sidén
Jossans budskap är att ta avstånd från våld.

Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, sa bland annat att vi aldrig kommer tolerera våldet på våra gator och att det aldrig får bli en normaliserad del av vår vardag, och därför är det viktigt att vi agerar och markerar - bland annat genom den här manifestationen.

Hon valde även att citera Martin Luther King i sitt tal för att ytterligare belysa hur viktigt det är att goda krafter sluter upp och gör sig synliga:

-Mörker kan inte driva bort mörker, endast ljus kan göra det. Hat kan inte driva bort hat, endast kärlek kan göra det.

Tillsammans med framträdanden från artisterna Jossan och Zako samt poesi av Iman Talabani blev det ett starkt anti-våldsbudskap. Jossan sjöng bland annat sin låt Droppa ditt magasin medan rapparen Zako framförde låten Krigare och dikten Gul och blå. I Farsta-bon Imans diktAskan från brandenär titeln en metafor för förorten som brinner och ungdomarna (i Farsta och på andra ställen) är resultatet av branden.

Tillsammans tågade man mot våldet i samhället.
Bild:Tommy Sidén
Tillsammans tågade man mot våldet i samhället.

Manifestationståget ringlade sig långt, långt.
Bild:Tommy Sidén
Manifestationståget ringlade sig långt, långt.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen