UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 april 2023 - klockan 02:01 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Mörkret är här! Var rädd om dig, mig och alla andra - använd reflex!


Karin Sidén 2022-10-26

Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. 
Bild:Bild från Brandkåren Attunda
Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. 

Har du någon gång kört förbi en gångare i vägkanten som inte synts förrän det varit för sent att reagera och väja så vet du hur högt pulspåslaget blir och hur tacksam man är att man inte körde på personen i fråga. 

För det är bara att konstatera att i princip alla bilister råkar ut för den sortens hjärtat-i-halsgropen-upplevelse. Mer än en gång dessutom. 

Helt i onödan! För det finns ett busenkelt sätt att undvika som stavas REFLEX!

Så kom igen nu! På med reflexer och se till att du syns! Det är inte bara barn, hundar och cyklar som behöver reflexer, utan ALLA som någon gång rör sig ute i mörkret. Att bära reflex handlar om att vara rädda om varandra!

November och december är årets mörkaste månader. Det är också då flest fotgängare omkommer. Men redan nu i slutet av oktober är det ordentligt mörkt på kvällarna och därför är det hög tid att förbereda sig för det mörka halvåret.

Säkert har du, precis som jag, noterat att det är svårt att se gångare som går i vägkanten eller passerar över vägen när du kommer körande/åkande i bil efter mörkrets inbrott. Och det spelar ingen roll om det är gatlyktor eller inte, en mörkklädd person syns inte förrän man är obehagligt nära.

Inte nog med att man utsätter sig själv för fara genom att välja bort en så enkel och billig säkerhetsdetalj som reflexen ändå är. Man väljer samtidigt att utsätta sina medmänniskor för risken att inte hinna undvika en olycka!

Som gångare har vi valmöjligheten att ha reflex eller inte, men bilisten har inte samma valmöjlighet. För bilisten, busschauffören, lastbilsföraren eller annan som är ute på vägarna i mörkret är gångare en lurande fara att ständigt vara beredd på och rädd för. Många verkar tro att bara för att de själva ser bilens lyktor på långt håll så betyder det att de själva syns! Icke sa Nicke! 

Tänk på att reflexer är färskvara och att de tappar i effekt med åren. Dessutom fungerar de sämre om de är repiga.
Bild:Karin Sidén
Tänk på att reflexer är färskvara och att de tappar i effekt med åren. Dessutom fungerar de sämre om de är repiga.

Med reflexer syns man på längre avstånd

Har personen i fråga reflexer är det en helt annan femma! Då syns man på lång väg och föraren i bilen ges en rimlig chans att upptäcka gångaren i god tid. 

En reflex minskar kraftigt risken att bli påkörd och man kan tycka att den därför vore självklar i alla jackfickor. Men så är absolut inte fallet. Så många som två av tre svenskar uppger att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret!

Varför är det så kan man undra! Reflexer är inte dyra, inte tunga eller skrymmande, och egentligen inte särskilt fula. Ändå är det så många som väljer att inte ha dem på sig.

Numera finns dessutom reflexgarner, reflextyger, reflexsprayer och en hel del mer på marknaden - allt framtaget för att fler ska kunna tänka sig att ta det kloka beslutet att göra sig synligare.

Bär reflex - för din skull, men också av omtanke om dina medmänniskor. 

Enligt Trafikverket sker de flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Det är alltså inte mörka landsvägar som är den vanligaste olycksplatsen, vilket man annars kanske lätt tror! Gatubelysningen gör att du själv, som gångare, ser men inte att andra trafikanter ser dig. (Se länk för film om detta)

Tänk även på att du som gångare syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Och ett tips i all välmening: reflexer är färskvara! Tänk på att de tappar i effekt med åren och att det kan vara en god idé att uppgradera med jämna mellanrum... Normal livslängd är tre år, men detta varierar så klart beroende på vad det är för sorts reflex, om den åker med i tvättmaskinen, ligger i fickan med mynt och bilnycklar som repar den och så vidare. På NTF:s hemsida finns bra läsning om reflexer.Några länkar som kan vara nyttiga att titta på:

Länk till Trafikverket.

Länk till NTF.På YouTube kan man hitta diverse filmer på hur dåligt man syns när man passerar ett upplyst övergångsställe, går längs en upplyst väg eller längs en becksvart landsväg. Efter att ha tittat på några sådana filmer inser man hur ego man är om man inte bär reflex.


Länk till Youtube-filmsnutt!
 Tar bara 20 sekunder men är livsviktigt!

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. Filmad i stadsmiljö med gatlyktor vid 17-tiden en mörk och kulen novembereftermiddag - där det blir oerhört uppenbart hur lite man syns i höst- och vintermörkret. Filmen är drygt tre minuter lång och visar mycket tydligt hur väl reflexer fungerar. Se den!

Länk till Youtube-film om reflexer. Gångare och joggare med och utan reflex.

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. 40 sek lång där du tydligt ser skillnaden på hur du syns i mörkret beroende på om du har reflex eller inte, och dessutom vilken skillnad det gör beroende på hur de placeras.
 

Tipsa en vän Skriv utKalender

Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
Lördag 13/5
Vårmarknad vid Stationshuset
Lördag 3/6
Höns- och smådjursmarknad
avståndsannons

UBH påsk 23

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen