Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 07:47 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Medborgarlöftets andra Trygghetsinsats genomfördes i Bro


Karin Sidén 2017-02-01

Trygghetsinsatsen i Bro den 27 januari.
Bild:Björn Svensson / Upplands-Bro kommun
Trygghetsinsatsen i Bro den 27 januari.

I fredags genomfördes en trygghetsinsats i Bro tillsammans med Upplands-Bro Kommun, Nattvandrare, Polisens Volontärer, Ungdomsstödjare, Fryshuset och Fritidsgården i Bro. Trygghetsinsatserna finns med i det Medborgarlöfte som Polisen och kommunen skrivit på och det här var den andra insatsen. 

-Vi såg tydligt att det finns ett stort behov av vuxna "ute på byn". Under kvällen mötte vi många nyfikna, glada ungdomar men också större gäng som kanske inte riktigt uppskattade vår närvaro utan snarare tydligt visade att de tyckte att vi vuxna störde. Vi efterlyser fler vuxna som engagerar sig. Vi har en grupp aktiva vandrarvärdar i Bro, men det räcker inte. Det behövs fler vuxna ute, säger Björn Svensson, Trygghetssamornare i Upplands-Bro.

I mitten av december presenterades kommunens och polisens Medborgarlöfte, där man slår fast att parterna ska samverka och jobba gemensamt med ett antal frågor för att öka tryggheten i kommunen. Bland annat lovar man att särskilt fokusera på att öka tryggheten i de centrala delarna av Bro och runt stationsområdet där mycket händer och sker som bidrar till att öka medborgarnas känsla av otrygghet. 

Att extra trygghetsinsatser kommer att ske i Bro förklarar Jörgen Karlsson, närpolischef i Järfälla och Upplands-Bro, så här (se länk):

-Det här medborgarlöftet har jobbats fram under ett års tid. Vi har haft medborgardialoger i Kungsängen, Bro och Brunna, vi har pratat med ungdomar på Upplands-Brogymnasiet, med äldre genom pensionärsföreningarna, med grannsamverkansområdena, med kommunens anställda och med poliser. Det här har resulterat i en samlad lägesbild som visar att det är i de centrala delarna av Bro och runt stationsområdet som invånarna känner sig mest otrygga och då är det där vi ska rikta våra insatser.

Fredagens trygghetsinsats var den andra i ordningen efter att Medborgarlöftet skrevs under. Den första gjordes i början av januari. Deltog gjorde representanter från Upplands-Bro Kommun, Nattvandrare, Polisens Volontärer, Ungdomsstödjare, Fryshuset och Fritidsgården i Bro.

-Vi var en grupp om 13 vuxna som rörde oss i Bro under kvällen. Vi hade hoppats att några "civila" skulle ha anslutit, men tyvärr kom inte en enda förälder eller annan vuxen till mötesplatsen. Vi har haft svårt att få respons på våra vandringar i Bro, vilket är både beklagligt och lite förvånande eftersom så många uttrycker oro och ilska på sociala medier över hur otryggt det känns nu. Många tycker att något måste göras, men väldigt få har hittills visat att de är beredda att bidra aktivt själva. Som vuxenvandrare gör man en viktig insats bara genom att finnas ute på byn. Devisen Ingen kan göra allt, men alla kan göra något passar utmärkt som beskrivning! Vi kan inte förvänta oss att några få engagerade vuxenvandrare och en handfull poliser själva ska lyckas vända på den situation som uppstått. Det är viktigt att alla ställer upp för tryggheten! säger Björn Svensson, Trygghetssamordnare i Upplands-Bro kommun.

För att få vuxenvandringarna att rulla på gäller det att det finns intresserade och engagerade vuxna. Det behöver absolut inte vara föräldrar bara, utan kan vara vem som helst som med sin närvaro och sitt engagemang vill bidra till ett lugnare samhälle. Om alla föräldrar med barn i skolåldern skulle ställa upp en kväll per år skulle det räcka långt. Skulle dessutom andra vuxna också delta i vandringarna så skulle det räcka hur långt som helst.

Vid varje vuxenvandring så ska det alltid finnas med minst en vandringsvärd. Att vara vandrarvärd innebär att man fått viss utbildning av polisen. 

Vuxenvandrarnas huvuduppdrag är att finnas "ute på byn" som trygga vuxna och hjälpa de ungdomar som behöver det av någon anledning. Det kan vara någon som inte vågar gå hem från fritidsgården själv, någon annan kanske mår pyton efter att ha druckit öl för första gången, och ytterligare en annan är arg och ledsen på sina kompisar och behöver någon att prata med. Att bara vara vuxen räcker långt.


Den främsta uppgiften är att bara finnas där, inte att ingripa. Vuxennärvaron i sig förebygger oroligheter och fungerar som olja på vattnet. Som vandringsvärd får man en tvåtimmarsutbilning i vad man får göra, vad man inte bör göra och hur man ska agera i olika situationer. I mars blir det en ny utbildningsomgång för blivande vandrarvärdar i Brunna och Kungsängen.

Vuxenvandringarna sker kontinuerligt, varje helg, förutsatt att det finns tillräckligt många vandrare. Trygghetsinsatserna som är en del av Medborgarlöftet som slutits mellan kommunen och Polisen sker lite mer oregelbundet och punktvis. Fler insatser, som dessa men även andra med annan inriktning, kommer att genomföras under 2017. Tillsammans kan vi öka tryggheten i Bro och i resten av kommunen! 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen