UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 20 september 2020 - klockan 21:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Musikteater lär barnen mer om säkerhet


Karin Sidén 2019-03-11

Brandlarmet går och brandmännen måste bryta upp en dörr! När musikteatern Larmet Går har föreställning så är det verklighetstrogna scenarior som spelas upp.
Bild:Kristina Gissler
Brandlarmet går och brandmännen måste bryta upp en dörr! När musikteatern Larmet Går har föreställning så är det verklighetstrogna scenarior som spelas upp.

I början av april kommer cirka 1 700 barn att få möjlighet att titta på musikteatern "Larmet Går" som skrivits av brandmannen Kristina Gissler. 

-Vi kommer att spela upp teatern på brandstationen i Bro. Sex föreställningar blir det, inför ungefär 300 barn per tillfälle! Det ska bli jätteroligt att få möta en helt ny publik. Jag har satt upp den här teatern i fyra år nu på brandstationen i Knivsta, som ju också tillhör Brandkåren Attunda, så där har jag hunnit träffa många av barnen flera gånger. Till min hjälp har jag elever från Kulturskolan samt ytterligare två brandmän, berättar Kristina Gissler.

Kristina Gissler, som till vardags är brandman på Brandkåren Attunda, har skrivit en musikteater om bland annat brandsäkerhet som riktar sig till barn i förskoleåldern och år 1-3 i skolan. I fyra år har barnen i Knivsta haft möjlighet att se föreställningen och nu är det alltså barnen i Upplands-Bro som står på tur. Kristina berättar:

-Musikteatern är uppbyggd kring fem olika larm, där varje scen börjar med ett larmsamtal till 112. Därav namnet Larmet går! Vi visar bland annat en cykelolycka, en gräsbrand och en olycka vid vatten och på så sätt kan vi belysa inte bara brandvarnaren och brandsläckaren utan också hur viktigt det är med cykelhjälm och flytväst. Alla fem larm är relevanta och verklighetstrogna, de kan helt enkelt hända vem som helst, vilket är viktigt för när barnen ska ta till sig innehållet. En läsplatta på laddning i soffan, en cykeltur som går illa och så vidare. Vi använder rökmaskinen, brandmännen har full rökdykarmundering, larmsignalen på brandstationen ljuder - allt är så realistiskt det bara går.

Brandmannen Kristina Gissler sjunger sina egna texter och är en del i ensemblen. Brandvarnare, brandfilt och annan viktig säkerhetsutrustning finns med i sångerna.
Bild:Kenneth Nyman
Brandmannen Kristina Gissler sjunger sina egna texter och är en del i ensemblen. Brandvarnare, brandfilt och annan viktig säkerhetsutrustning finns med i sångerna.

Larmet Går skrev Kristina Gissler för fem år sedan. Hon är inte "bara" brandman utan har ett förflutet inom teaterbranschen och underhållning och har bland annat delat scen med Eva Rydberg, gjort musikaler i Malmö samt varit showartist för Ving och Fritidsresors räkning. 

-Syftet med pjäsen var och är att på ett lättsamt men ändå undervisande och lärorikt vis gå igenom olika säkerhetsfrågor såsom brandvarnare, brandfilt, brandsläckare, 112, flytväst, cykelhjälm och så vidare. För varje år har jag ändrat lite, bytt ut någon eller några av scenerna och lagt till nya sånger, så för de barn som faktiskt haft möjligheten att titta på fler än en föreställning har det blivit en nyttig repetition men ändå med nya inslag.

Responsen här i Upplands-Bro har varit mycket positiv. Kristina Gissler skickade ut information och inbjudningar till alla skolor med barn i årskurs 1-3, alla förskolor, alla familjedaghem samt Öppna förskolorna och det är väldigt många som bokat in sig. 

-Kul att så många vill komma! Det blir mycket sång och musik, där jag har ypperligt stöd av en orkester från Kulturskolan i Upplands-Bro. Musiken är välkända sånger som jag skrivit nya texter till och det är jag som sjunger, förklarar Kristina Gissler. 

Skådespelarensemblen består förutom av Kristina själv även av två av Kulturskolans elever samt två brandmannakollegor. Under tre intensiva förmiddagar i början av april kommer de att ge sex föreställningar inför sammanlagt ungefär 1 700 barn på brandstationen i Bro.

-Det kan låta trångt, men vi har haft samma upplägg i Knivsta och det har fungerat ypperligt! De yngre barnen tar ju rent fysiskt inte lika mycket plats som oss fullvuxna, kan sitta på golvet utan att få kramp någonstans och sitter oftast gärna nära varandra. Och skulle det vara någon som vill gå ut, som kanske tycker att röken blir lite för läskig, så har vi jättestora brandbilsportar vi kan använda. Det har hittills aldrig hänt, vår publik brukar vara helt med på noterna, precis så härligt spontana och involverade som barn gärna är, men det kan ändå vara skönt att veta när man är liten och inte varit på så många teaterföreställningar än.

Hjälp det brinner! Larmet Går!
Bild:Kristina Gissler
Hjälp det brinner! Larmet Går!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/9
Årsmöte Föreningen Villa Skogas vänner
Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen