UBRO Panorama gif-fil
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 18 januari 2019 - klockan 21:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nina ordnar självförsvarskurs


Karin Sidén 2015-09-12

Bilden tillhör Självförsvarsskolan.
Bilden tillhör Självförsvarsskolan.

I början av augusti, när Kungsängen-bon Nina Rönnberg hörde nyheterna om mordet på den 21-åriga Ida Johansson i Väsby och knivdådet på IKEA i Västerås, väcktes idén att arrangera en självförsvarskurs för Upplands-Bro-bor. Ett endags-event för ung som gammal, kille som tjej, helt enkelt för alla som rör sig ute i samhället och känner sig otrygga ibland.

-Jag har alltid känt ett obehag när jag är ute själv sent på kvällarna och har tänkt att jag borde gå en självförsvarskurs för att åtminstone få en viss trygghet av att veta vad jag kan och inte kan klara av att hantera. Jag vet ju att jag inte är ensam om den känslan så i stället för att bara anmäla mig själv beställde jag en heldagskurs för upp till 100 personer av Självförsvarsskolan, berättar Nina.

Hur många gånger tänker man inte "Jag borde...", "Jag ska...", Man kanske skulle..." och liknande utan att faktiskt göra?!? För de allra flesta av oss bor det en liten Alfons Åberg inom oss, ni vet det klassiska "Jag ska bara"-tidsglappet mellan tanke och handling som kan vara allt mellan fem minuter och en evighet långt.

För Nina Rönnberg har självförsvarskurs länge legat i "Alfons Åberg-tidsglappet", något hon verkligen velat och tyckt sig behöva men som hon hela tiden skjutit på framtiden.

-När den 21-åriga tjejen i Väsby blev mördad i joggingspåret blev det en ordentlig väckarklocka för mig. Det var helt enkelt dags att ta tag i något jag länge tyckt mig behöva göra. Eftersom jag är som jag är så blev det lite större än bara en självförsvarskurs för mig. Jag jobbar ju med att skapa event och det blir så mycket roligare om man är många tillsammans. Om jag ger förutsättningarna och gör det lätt-tillgängligt så kan förhoppningsvis fler ta chansen och passa på. För mig känns det angeläget att kursen vänder sig till både killar och tjejer, för det är absolut inte bara tjejer som kan råka illa ut. En del av kursen kommer därför att bli mer tjej- respektive kill-inriktad då vi helt enkelt delar upp oss i två hallar, förklarar Nina. Hon berättar vidare att hon tog kontakt med Självförsvarsskolan och att man kom överens om ett bra upplägg - till ett fantastiskt bra pris. För 300 kronor/person får man en heldagsutbildning i självförsvar.

-Det är ett oerhört seriöst upplägg och i priset ingår även försäkring. Kursen är mellan klockan 10 och 17 den 11 oktober (med sex timmars effektiv träning). Från 14 år och uppåt ska man vara för att delta, men för dem som är under 18 krävs målsmans godkännande. Dagen kommer att innehålla riskanalys (i vilka situationer är jag som mest sårbar?), preventivt agerande, reaktivt våld (ögon, hals, skrev), rollspel, scenarioövningar, fullkontaktsövningar och grundläggande juridik avseende nödvärn.Det krävs inga förkunskaper. När jag pratade med Stefan Sandrén, huvudinstruktör och samordnare på Självförsvarsskolan, berättade han att det var de som var i Upplands Väsby och höll självförsvarskursen som kommunen arrangerade efter mordet i joggingspåret. (Länk till en artikel i DN om den kursen) Den kursen vände sig enbart till tjejer och kvinnor, men här har vi valt en annan strategi. Självförsvar för alla! Jag är så glad för min mamma, min make och min 14-åring ska också vara med.

Att kunna lite självförsvar är på inget vis en garanti för att man inte kan råka illa ut, men det kan förhoppningsvis ändå lära en att hantera och ta sig ur vissa situationer som annars hade kunnat vara potentiellt farliga. Helt enkelt en förebyggande insats man kan göra. Det kommer att vara 10 instruktörer, både manliga och kvinnliga, under större delen av dagen, där föreläsningar och frågestunder varvas med praktiska övningar. Instruktörerna på Självförsvarsskolan är alla civilpoliser, väktare och livvakter till yrket och vana att utbilda i självförsvar. Flera av dem har dessutom mångårig bakgrund inom Brottsofferjouren. Sista timmen kommer ytterligare en grupp instruktörer som i full skyddsmundering ska agera slag- och sparkpåsar när deltagarna får prova på sina nyinlärda kunskaper.


Klicka på länken för mer information och anmälan till Självförsvarseventet i Upplands-Bro Gymnasiets Sporthall den 11 oktober.

Klicka på länken för mer information om Självförsvarsskolan.Bilden tillhör Självförsvarsskolan.
Bilden tillhör Självförsvarsskolan.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 19/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 23/1
Stickcafé i Kulturhuset
Lördag 26/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 30/1
Bokklubb för unga, 10-12 år
avståndsannons

Öppet Hus på UBG jan 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen