UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 20 januari 2018 - klockan 04:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu dansar vi (snart) julen ut!


Karin Sidén 2018-01-03

Bild från Pixabo
Bild från Pixabo

Jul- och Nyårshelgerna har passerat och så sakteliga återgår vi till normal-vardagen. För många innebär det att så snart som möjligt av-jula hemmet. Har man haft en äkta grön och grann gran i stugan uppstår då den årligen återkommande frågan: vad ska jag göra med min barrande julgran? Att bara kasta ut den i närmsta dike är ju varken snyggt eller särskilt miljösmart. Bättre alternativ är då att låta granen återvinnas!

Mellan den 11 och 14 januari kan du lämna din julgran på särskilda upphämtningsplatser i kommunen eller så kan man ta sig till någon av kretsloppscentralerna och lämna granen där. Observera att du från och med i år inte längre kan lämna granen på din egen uppfart. 
 

Ska man följa den flera hundra år gamla traditionen med Tjugondag Knut som dagen då julfirandet tar slut återstår ännu lite tid innan det är dags att börja av-jula våra hem. Talesätten varierar något, med varianter som Tjugondag Knut dansas julen ut!, Tjugondag Knut kastas granen ut! och Tjugondag Knut körs julen ut! 

Andemeningen är dock densamma: den 13 januari är det hög tid att städa bort spåren efter julhögtiden. -Om man vill, förstås! Där är vi ju rätt olika. En del vill hålla kvar julmyset så slänge som möjligt medan andra knappt hunnit tugga i sig sista knäcken innan de tycker att det räcker med julighet för den här gången.

På många kliar det nog ändå i fingrarna att av-jula hemmet redan nu. Det nya året är här och då vill man ha en nystart som inte nödvändigtvis inkluderar tomtar, glitter och julgranskulor. 

Oavsett om du redan tröttnat på julen och kastat ut granen för en vecka sedan, om du håller hårt på traditionerna och inväntar Tjugondag Knut, eller om du fått tag på ett praktexemplar till gran som inte börjat barra än och därför får stå kvar ett tag till så är det viktigt att du tar hand om granen på rätt sätt.

Ett smart sätt att ta hand om sin gran är att lämna den för återvinning på någon av kommunens två Kretsloppscentraler, där den sorteras som ris och grenar, alternativt trädgårdsavfall. 


Kommunen erbjuder också kostnadsfri hämtning av julgranar på vissa upphämtningsplatser för dem som har svårt att ta sig till Kretsloppscentralerna. Mellan den 11 och 14 januari har man den servicen. Via länken når du kommunens hemsida där alla detaljer för julgransåtervinningen framgår. Där finns upphämtningsplatserna angivna samt en länk till en kartbild där platserna är markerade.

Tänk på att:

  • Julgranen får vara max 2,5 meter lång
  • Julgranen ska vara helt fri från glitter och prydnader
  • Skräp och sopsäckar får inte lämnas på platsen
  • Alla upphämtningsplatser är markerade med skylt
  • Du kan endast lämna granen mellan 11 och 14 januari 


FAKTA om Tjugondag Knut

Tjugondag Knut infaller den 13 januari varje år och innebär att tjugo dagars julfirande är slut. Dagen uppmärksammas i Sverige, och i vissa delar av Norge och Finland, medan det i de flesta andra länder är Trettondagen som markerar julhögtidens slut.

Fram till 1600-talet inföll Knutsdagen (dagen då julhögtiden avslutades) den 7 januari, tretton dagar efter julafton (på Trettondagen), men av något oklara skäl flyttade man fram dagen en vecka i Sverige, Norge och Finland. Bland annat finns teorier om att man ville stärka kyrkolivet / den Lutherska kyrkan genom att utöka julen.

Källor: Nordiska Museet och Wikipedia

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/1
SENIORBIO: Hitchcock-klassikern FÖNSTRET MOT GÅRDEN
Fredag 26/1
Konsert: EMILIA AMPER
Lördag 27/1
Föredrag: Dick Harrison och Irène Seth om Almare Stäket - En plats, en borg, en gård
Tisdag 30/1
Finsk filmvisning – Ikitie / Den eviga vägen
Onsdag 7/2
TV-spelshäng i Verkstan
Söndag 11/2
Öppet Möte: Föreningen Bevara Villa Skoga
Tisdag 13/2
TV-spelshäng på Megastor duk
Onsdag 14/2
TV-spelshäng i Verkstan
Fredag 23/2
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
avståndsannons

Kultur och Fritid Amper jan 18

GYMMIX terminsstart jan 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Röda Korset Medmänniska

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Adventskalenderskylt toppbanner ny

Woodys god julönskning 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen