UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 4 december 2022 - klockan 14:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu skramlar vi för Världens Barn!


Karin Sidén 2022-10-04

Den här QR-koden är Upplands-Bro-bornas egen kod att använda om vi vill Swisha in valfritt belopp till Radiohjälpens insamling Världens Barn 2022.
Den här QR-koden är Upplands-Bro-bornas egen kod att använda om vi vill Swisha in valfritt belopp till Radiohjälpens insamling Världens Barn 2022.

Fredagen den 30 september gick startskottet för insamlingskampanjen Världens Barn. Kampanjen pågår under en vecka och avslutas med den direktsända TV-galan Tillsammans för Världens Barn.

Under veckan görs en hel massa olika insamlingsinitiativ runt om i Sverige och mellan den 3 och 7 oktober sänds radioprogrammet P4 för Världens Barn där programledarna Magnus Uggla och Farah Abadi åker på turné i Sverige till förmån för Radiohjälpens insamling för att berätta om hur människor engagerar sig för barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet. De kommer att besöka tio olika platser under turnén och dessa besök direksänds i P4 klockan 11-12 samt 17-18.43 under de fem dagarna.

Hit till Upplands-Bro kommer inte Uggla och Abadi - inte den här gången i alla fall, men insamling blir det, precis som varje år. Här i Upplands-Bro finns en grupp Världens Barn-insamlare som varje år gör en behjärtansvärd insats. Birgitta Hillerström och hennes insamlingskollegor har även i år förberett sig inför den traditionsenliga uppgiften som gör så mycket gott.

Så här vid månadsskiftet september - oktober är det dags för ett av de mer pålitliga och icke-väderrelaterade hösttecknen vi har i Sverige: Radiohjälpens insamling till Världens BarnSedan första insamlingen, som gjordes 1997, har kampanjen samlat in över 1,7 miljarder kronor till verksamheter som stärker barns rättigheter världen över.

Världens Barnkampanjen firar 25 år i år

Kampanjen, som i år firar 25 år (kampanjen har skett årligen sedan 2000), sätter fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet - något som blir allt viktigare när barn på många områden och i stora delar av världen får det sämre. Bland har pandemins konsekvenser resulterat i att årtionden av positiv utveckling världen över vänt i fel riktning. Krigsutbrottet i Ukraina och svältkatastofer på många platser gör barns utsatthet ytterligare akut.

Startskottet för årets Radiohjälpen-kampanj Världens Barn direktsändes i SVT och i P4 i fredags kväll med aktuella artister, gäster och reportage och i söndags, den 2 oktober, startade P4s insamlingsvecka med en direktsänd radiokonsert med en stjärnspäckad deltagarlista.

I P4 kommer det under veckan att sändas två direktsända radioprogram per dag där programledarna Magnus Uggla och Farah Abadi åker runt i Sverige och besöker kända och okända insamlingshjältar. Deras upplevelser och intryck av sina resmål kan du lyssna på mellan 11-12 och 17-18.43 måndag till fredag den här veckan.


På fredag, när årets gala direktsänds, heter programledarna Kodjo Akolor, Arantxa Alvarez, Pernilla Månsson Colt och David Sundin programledare.
Bild:Magnus Liam Karlsson / SVT
På fredag, när årets gala direktsänds, heter programledarna Kodjo Akolor, Arantxa Alvarez, Pernilla Månsson Colt och David Sundin programledare.

Från SVTs och Radiohjälpens Världens Barn-gala 2021 då bland andra Anne Lundberg och Tareq Taylor var programledare. 
Bild:Roberth Björk / Världens Barn
Från SVTs och Radiohjälpens Världens Barn-gala 2021 då bland andra Anne Lundberg och Tareq Taylor var programledare. 

Insamling i hela landet - även i Upplands-Bro

Världens Barn-insamlingar sker som sagt i hela landet och så även här i Upplands-Bro där insamlingen de senaste åren letts av Birgitta Hillerström. Birgitta har varit engagerad insamlare i många år och tillsammans med sina insamlingskollegor har de vid det här laget samlat in en ansenlig summa till det behjärtansvärda ändamålet.

- Vi är en liten tapper skara som gärna blir större! Vi välkomnar alla nya krafter som vill vara med i en meningsfull gärning! Det är en viktig insats vi gör, som känns gott i hjärtat, och det vore så roligt om fler kunde engagera sig för alla barn. Vi vet att de insamlade pengarna gör nytta och det vore både trevligt och välbehövligt att få in några nya medlemmar. De flesta av oss har hållit på i många år vid det här laget och det är ju bara att inse att vi inte blir yngre och starkare direkt, så ju fler vi är desto mer kan vi uträtta! Dessutom är det alltid trevligt att lära känna nya vänner!

Coronapandemin innebar vissa ändringar i insamlings-traditionen som faktiskt har varit till godo. Birgitta berättar:

- Folk har väldigt sällan kontanter på sig numera vilket på senare år gjort det svårare att "skramla" på traditionellt vis. Det har medfört att Radiohjälpen, redan före pandemin, gjorde flera tekniska lösningar för att underlätta givandet. Och under pandemin blev det ju ytterligare en utmaning eftersom man ville hålla avstånd så då utvecklades en QR-kod för oss vilket var en välkommen teknisk finess som uppskattades både av oss som samlar in och av dem som vill skänka en slant.

- QR-koden underlättar verkligen! Den gör att man enkelt kan swisha valfritt belopp till insamlingen och jag tror att den möjligheten gjorde stor skillnad! Trots pandemin och trots att vi var färre som "skramlade" här i Upplands-Bro så ökade summan vi samlade in jämfört med åren innan! Och det trots att pandemin hade stor påverkan på Upplands-Broborna, både privatpersonerna och företagen - men som alltid vid en större kris är det ju ändå så att det är de som har det som sämst och är mest utsatta också är de som drabbas värst, och jag tror att många därför kände att de ville hjälpa till. 

Birgitta hämtar andan och fortsätter sedan:

- Insamlingen till Världens Barn är även i år viktigare än någonsin skulle jag vilja säga! Och jag vet att jag sa precis detsamma förra året, men nu är läget ännu värre! Pandemins effekter dröjer kvar och samtidigt går vi in i en ekonomisk kris vi ännu inte ser något slut på. Vi har ett krig i Europa, energikris och högre inflation än på många årtionden i många länder och runt om i världen pågår svältkatastrofer i kölvattnet av stridigheter och naturkatastrofer. Och vilka betalar det högsta priset - jo barnen!

Hon avslutar:

- Därför hoppas vi att Upplands-Broborna återigen är generösa och delar med sig och att våra lokala företag som brukar skänka via vår företagssatsning kommer att vara minst lika frikostiga som vanligt  - och att fler företag ansluter! Här kan du se vad pengarna används till! 
Att det står 0139 i meddelanderutan betyder att pengarna som skänkts får \
Att det står 0139 i meddelanderutan betyder att pengarna som skänkts får "kommunadress" Upplands-Bro vilket är lite kul eftersom det finns en kommunkamp i insamlingskampanjen.

FAKTA

2021 samlade Världens Barn-insamlingen i Upplands-Bro in drygt 81 500 kronor.

Det finns en kommunranking "Kommunkampen" där 200 av Sveriges kommuner rankats utifrån hur mycket varje kommuninvånare skänkt i snitt. I toppen ligger Arjeplog vars invånare i snitt skänkt drygt 135 kronor. Vi Upplands-Brobor skänkte i snitt 2,59 kronor (räknat på ett invånarantal på 31 500) så att säga att det finns förbättringspotential är en underdrift!

Om vi siktar på att bli generösaste Stor-stockholm-kommun så är det Vallentuna vi ska slå. De samlade in 10.95 kronor per invånare enligt Radiohjälpens redovisning.

Observera att du måste ange "givar-ort" för att den summa du bidrar med via Swish (9019506) eller plusgirokonto (901950 6) ska "tillfalla Upplands-Bro" i kommunkampen. För att få en avsändarkommun måste du ange Upplands-Bro kommuns ID-nummer som är 0139. Skriv "Barn 0139" i meddelanderaden. Använder du QRkoden högst upp i artikeln när du swishar så registreras pengarna automatiskt på 0139/Upplands-Bro.


Tänk om varje Upplands-Bro-bo skänkte 20 kronor var till insamlingskampanjen Världens Barn - då skulle vi tillsammans bidra med mer än 600 000 kronor! Tänk vad mycket nytta de pengarna skulle göra och hur många barn som skulle kunna få hjälp, tack vare dig och mig! För handen på hjärtat - nog har de allra flesta av oss en "tjuga" de skulle kunna undvara. Eller en guldtia för den delen. 


Här är några av de initiativ som pågår i Upplands-Bro under Världens Barn-veckan:

Att fika kan vara välgörande! 
Bild:Världens Barn
Att fika kan vara välgörande! 


* I söndags, 2/10, var det Familjedag i Kungsängen - Västra Ryds församling vars syfte var att samla in pengar till Världens Barn-insamlingen.

Fika för Världens Barn: Under veckan (må, ti och on 13-15) bjuder församlingen in till fika i Klockargården vid Kungsängens kyrka där också det överskottet skänks till insamlingen.

Röda Korsets second handbutik i Bro har en särskild insamlingsdag nu på lördag, den 8/10, där alla intäkter går till insamlingen. De hälsar att de laddat upp med smaskig äppelkaka och vaniljsås i caféet och att det finns fina fynd i butiken.

* Lördagen den 8 oktober är för övrigt "second handdagen" i hela landet då många olika second handverksamheter skänker hela sina dagskassa. Förutom Röda Korset deltar även Läkarmissionens butik i Bro i second handdagen och skänker sina intäkter till Världens Barn.Vill du också engagera dig i insamlingen? Eller är du ett Upplands-Broföretag som vill vara med och skänka ett bidrag till Världens Barn? 

Kontakta då Birgitta Hillerström via mejl: birgitta@hillerstrom.netVärldens Barn är Radiohjälpens största kampanj och involverar en stor del av det ideella Sverige. SVT är en av Radiohjälpens samarbetspartners och sedan ett antal år tillbaka har man en direktsänd TV-gala. Årets direktsända TV-gala sänds klockan 20-22 fredagen den 7 oktober.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Adventsfika i hembygdsgården i Kungsängen
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
Tisdag 6/12
Vinterkonsert med Kulturskolan
Torsdag 8/12
Författarbesök: John Ajvide Lindqvist
Lördag 10/12
Röda korsets secondhand o café
Stationshusets Julmarknad
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen