Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 04:05 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu skramlas det för Världens Barn


Karin Sidén 2017-10-05

Arkivbild. Liten Gala för Världens Barn anno 2014. Kulturskolans elever och pedagoger bjuder varje år på en härlig galaföreställning med dans, musik och sång.
Bild:Karin Sidén
Arkivbild. Liten Gala för Världens Barn anno 2014. Kulturskolans elever och pedagoger bjuder varje år på en härlig galaföreställning med dans, musik och sång.

Just nu pågår ett av de mer återkommande och icke-väderrelaterade hösttecknen vi har i Sverige - nämligen Radiohjälpens insamling till Världens Barn. I år firar Världens Barn 20 år och runt om i vårt avlånga land sker insamlingar på alla möjliga och omöjliga sätt till ett mycket behjärtansvärt ändamål. 

Insamlingen sker också här i Upplands-Bro. Bland annat anordnar Kulturskolan sedan många år en mycket uppskattad gala: En liten Gala för Världens Barn. Det är pedagoger och elever i Kulturskolan i Upplands-Bro som bjuder in till en härlig galaföreställning där alla biljettintäkter oavkortat går till Världens Barn.

Sedan en dryg vecka pågår Radiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn. Kampanjen firar i år 20 år och är en av de mer uppmärksammade och framgångsrika insamlingarna vi har i landet. Runt om i Sverige pågår insamlingen med stort engagemang och under årens lopp har man skramlat ihop nästan en och en halv miljard kronor till utsatta barn. Temat för insamlingen är barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och involverar en stor del av det ideella Sverige. SVT är en av Radiohjälpens samarbetspartners och sedan ett antal år tillbaka har man en direktsänd TV-gala. Årets direktsända TV-gala sänds klockan 20-22 på fredag kväll, den 6 oktober.

Några av de 21 hjälporganisationer som ingår i Världens-Barn-kampanjen är Svenska Kyrkan, Vi-skogen, Unicef Sverige, Svenska Röda Korset, Hoppets Stjärna, Erikshjälpen och Clowner utan gränser.

Det arrangeras välgörenhetslopp, loppisar, det skramlas med bössor, säljs hembakt, samlas returburkar och flaskor, hålls auktioner och mycket, mycket mer. Här i Upplands-Bro har vi sedan många år en flitig skara vardagshjältar som på flera olika sätt jobbar för att vi Upplands-Bro-bor ska bidra till insamlingen. En av dem är Birgitta Hillerström som är kassör i gruppen.

-Vi kommer som vanligt stå med bössorna på många platser i kommunen. Vid Coop i Brunna, utanför Systembolaget i Kungsängen och utanför flera av de mindre matbutikerna också. Vi har också en företagssatsning där vi varje år skickar ett brev till företag i kommunen som vi sedan följer upp med ett telefonsamtal där vi frågar om de vill vara med och skänka ett valfritt belopp, berättar hon.



Länk till Sveriges Radios hemsida där de berättar om några av de olika insamlingssätt som pågått under insamlingen i år. Vad sägs om Fickparkerings-SM, DM i vattenrutschkana och prästostförsäljning!?


Birgitta berättar vidare att det är många som bidrar på olika sätt i det viktiga arbetet. Kungsängens kyrka kommer att skänka kollekten från en gudstjänst, att Läkarmissionens butik i Bro skänker en dagskassa till insamlingen och att Lions medlemmar går med insamlingsbössor även de.

-Vi brukar kunna samla in sammanlagt ungefär 100 000 kronor varje år till vår Världens Barn-insamling i Upplands-Bro. Det blir drygt tre kronor per invånare, vilket i sig inte är någon jättepeng, men summan av allas bidrag gör verkligen skillnad! (se vad pengarna kan räcka till här)

I Bro kommer några av Rödakorskretsens medlemmar skramla med bössorna på lördag.

-Vi går med bössorna på lördag, men vi kommer också att skänka dagskassorna från Röda Korsets butik i Bro från den 30 september och 7 oktober, säger Maj-Britt Wesslén.

Det finns också ett mångårigt samarbete med Kulturskolan i Upplands-Bro som sätter upp en insamlingsgala till förmån för Världens Barn där alla intäkter oavkortat går till insamlingen.

-Vi gör galan för åttonde året i år. Hittills har vi genom galan samlat in över 100 000 kronor som vi oavkortat går till Radiohjälpens konto för Världens Barn! De senaste åren har vi i samband med galan bjudit några av våra danselever på en workshop med dans från olika länder i världen, som de har visat upp på galan. I år är turen kommen till salsa och det ska bli spännande att se vad de lärt sig, säger Åsa Källström Hellgren, rektor på Kulturskolan och en av arrangörerna av En liten Gala för Världens Barn.

Nu på lördag, den 7 oktober, klockan 16.00 är det dags för årets gala. Ekhammarscenen är platsen. Det säljs fika i foajén.




I ett pressmeddelande skriver Världens Barns kampanjledning så här:

Barn bor på gatan, eller tvingas arbeta för att hjälpa till med försörjningen. Andra barn lever i flyktingläger, traumatiserade av upplevelser från krig som raserat hela deras tillvaro. Att barn får gå i skolan är helt nödvändigt för att långsiktigt bygga upp och förändra samhällen i grunden. De barn som får gå i skolan idag är de som kommer kunna påverka och göra skillnad i framtiden.

Närmare 45 000 frivilliga tillsammans med några av de mest etablerade humanitära hjälporganisationerna gör under några veckor gemensam sak med programbolagen Sveriges Television, Sveriges Radios 26 st P4-kanaler och Radiohjälpen för att samla in pengar. Företag, organisationer, idrottsföreningar och scouter, kyrkor och hela samfund engagerar sig och sina medlemmar för att göra en insats. Under årens lopp har Världens Barn samlat in närmare 1,5 miljarder kronor till projekt för att hjälpa utsatta barn runt om i världen. Temat för insamlingen är ”för barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet”. Saker som är självklara målsättningar i vårt samhälle, men som är långtifrån givna på många håll ute i världen. Krig, svält och klimatförändringar sätter många gånger infrastruktur och ambitioner helt ur spel och de som drabbas hårdast är alltid barnen.

-Världens Barn engagerar människor över hela vårt land både inom och utanför deltagande organisationer. Musikskolor, idrottsföreningar och många företag engagerar sig för att ge och samla in pengar, säger Evy Jonsson som är kampanjledare för Riksinsamlingen Världens Barn.

Hur gör man om man vill vara med och hjälpa till?

-Enklast är att gå in på vår hemsida och anmäla sig som frivillig. Alla är välkomna att delta! Vi behöver alltid frivilliga som vill hjälpa till. Det kan vara att samla in med bössa, eller göra en egen aktivitet där pengarna går till insamlingen.

-En del skolor gör aktiviteter som en del av undervisningen och det händer att man får gåshud när man inser vilken skillnad de åstadkommer genom något som började som en rolig aktivitet.

Vad är drivkraften att hålla på år efter år?

-Vi vet att insamlingen räddar liv och förändrar förutsättningarna för kommande generationer i utsatta områden i världen. Det gör att vi inte kan låta bli.

Är inte kontanter på väg ut?

-Jo på sikt kanske, men bössinsamling är fortfarande ett förvånansvärt starkt sätt att samla in pengar. Om man har gamla sedlar som gått ut tar vi gärna emot dem. Vi har såklart Swish och SMS också och webbaserade digitala insamlingar börjar också ta fart. Tillsammans gör vi skillnad!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen