UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 17 augusti 2022 - klockan 08:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

På riktigt!???! Hur svårt kan det vara att slänga skräp där det hör hemma?


Karin Sidén 2022-07-18

Kom igen! Så här vill ingen ha det. Skärpning, alla skräp-egoister!!!
Bild:Tommy Sidén
Kom igen! Så här vill ingen ha det. Skärpning, alla skräp-egoister!!!

REDAKTÖREN HAR ORDET   Man upphör inte att förvånas över hur en del människor beter sig - eller snarare inte beter sig. Och hur något så banalt som hur vi tar hand om vårt skräp kan vara förenat med så ofantliga skillnader i beteende. För hur svårt kan det egentligen vara att slänga skräp där det hör hemma? Och då oavsett om det är i papperskorgen, i återvinningskärlet eller på kretsloppscentralen...

Tydligen hur svårt som helst! 


Det ser vi bevis på i varje soprum, vid varje busshållplats, vid varje badplats/rastplats, på parkeringsplatser, i dikeskanter, vid små vändplatser ute i skogen - och vid våra återvinningsstationer.

I helgen var det dags igen för återvinningsstationen i Bro centrum att förvandlas till en veritabel soptipp för att någon eller några personer inte orkat/ haft lust/ kände för att/ ville slänga sitt skräp i avsedda kärl.

Istället har man bara dumpat vad som ser ut att vara ett helt hem mellan och bakom containrarna. Containrar som för övrigt hade gott om utrymma att svälja rätt sorts skräp...

Jag kan inte sluta att fundera kring hur sagda personer är "skruvade", alltså hur de tänker. För tänker det gör de! De har tagit sig tiden att samla ihop allsköns skräp, fyllt ett släp eller en större bil, och åkt hemifrån. Så långt inget konstigt. Så gör vi ju alla lite då och nu när vi behöver göra oss av med skräp eller sådant som är trasigt, inte får plats i skåp och lådor eller som vi helt enkelt ledsnat på.

Men det är här likheterna slutar och det blir mer tveksamt hur vissa är funtade.

För när vi andra åker till kretsloppscentralen eller återvinningsstationen och slänger vårt rat i anvisade kärl bestämmer sig alltså en del individer för att göra tvärt om. Slänga på fel ställe. Bara dumpa allt i ett dike eller vid sidan av en skogsväg, hiva allt bredvid containrarna på sagda återvinningsstation, eller något annat osympatiskt alternativ.

Av vilken anledning??? Hur kommer det sig att en del människor, vuxna människor, medvetet väljer att göra sin närmiljö och sina medmänniskor illa genom att slänga sin "skit" där den inte hör hemma?

Är det samma personer som åker ner till badplatsen med fyra fullpackade Willyskassar med engångsgrill, engångstallrikar, korv, kakor, läsk och godis, bär de 14 kilo tunga påsarna från bilen till stranden, mofflar i sig allt utom ett halvt Ballerinapaket och sedan slänger allt skräp, inklusive den miljöfarliga engångsgrillen, i och bredvid, det överfulla sopkärlet på stranden? Är det samma personer som inte orkar bära tillbaka de många, många kilo lättare påsarna till bilen och slänga skräpet hemma?!

Vad gör att vissa människor tycker sig äga rätten att slänga vad de vill, var de vill? Som tycker att någon annan ska ta hand om deras skit?


På Riktigt!??! Hur svårt kan det egentligen vara?
Vid en badplats i kommunen...
Bild:Karin Sidén
Vid en badplats i kommunen...

För tydlighetens skull vill jag påpeka att detta är undertecknads högst subjektiva och personliga tankar och att texten är att betrakta som en krönika, och inte som en nyhetsartikel. 


Jag vill även påpeka att detta med skräphantering - eller snarare avsaknad av skräp-vett - på inget vis är ett specifikt Bro eller Upplands-Bro-problem utan är mer eller mindre ett globalt dito.

Men med det sagt så tycker jag att det är under all kritik att bete sig på det sätt som dessa "skräp-egoister" gör. Det kostar multum i skattepengar och de pengarna skulle definitivt kunna användas på ett vettigare sätt. Dessutom både ser det illa ut och är skadligt för miljön.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen