Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 4 december 2023 - klockan 13:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Parkbänken som sprider kärlek 


Karin Sidén 2022-10-21

Silva Kiryakos på den nya kärleksbänken i Bro. Silvia driver Tayfours Foodtruck i Bro Centrum och flyttade till Bro från Umeå för två år sedan.
Bild:Upplands-Bro kommun
Silva Kiryakos på den nya kärleksbänken i Bro. Silvia driver Tayfours Foodtruck i Bro Centrum och flyttade till Bro från Umeå för två år sedan.

Under de kommande tre månaderna får promenerande Bro-bor och andra flanörer möjlighet att stifta bekantskap med den tillfälliga konstinstallationen, kärleksbänken, som uppförts vid backen upp till elljusspåret bakom Råbyskolan. För den som slår sig ner på bänken spelas både musik och inspelade intervjuer där Bro-bor pratar om Kärlek.

Kärleksbänken, som nu står installerad nedanför backen upp till skogen bakom Råbyskolan, är en "vandrande" konstinstallation och har formgivits av designern Jonas Wahlström efter en idé av ljudkonstföretaget Audiorama.

Bänken har under ett antal är placerats på olika offentliga platser i Sverige och Italien och nu har den tillfälligt landat här i Bro där den kommer att stå i tre månader för att med hjälp av ljud och ljus sprida sitt kärleksbudskap. Dagtid, mellan klockan 08:00 och 21:00, kan den som slår sig ner på bänken lyssna på musik och inspelade röster som går på temat ”Kärlek i Bro”. Bänken får även stämningsbelysning i kärlekstema.

Rösterna som hörs i installationen kommer från kända och okända personer som bor eller verkar i Bro och som har intervjuats om kärlek. Bland andra hörs barberaren Adam Ankarstorm, prästen Ulrika Nordkvist som arbetar i Bro församling samt Silva Kiryakos som driver Tayfours Foodtruck i Bro Centrum.

Sara Bergkvist, driftledare på Upplands-Bro kommun berättar om varför kärleksbänken hamnat just i Bro:

- I dialoger med invånare framkommer det att trygghet skapas av att människor befinner sig i det offentliga rummet. Inom projektet Omdaning Bro arbetar vi med att utveckla offentliga platser som folk vill vistas och umgås på. Nu testar vi att även använda oss av ljuddesign för att för att skapa spännande platser, säger 


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen