Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 25 februari 2020 - klockan 16:05 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Premiär för Medborgardialoger


Karin Sidén 2016-04-19

Utklipp ur den folder om Medborgarlöften som finns på Polisens hemsida.
Utklipp ur den folder om Medborgarlöften som finns på Polisens hemsida.

I lördags fanns kommunpoliserna Frida och Magnus på plats i Bro C för att möta Upplands-Bro-borna i den första av fyra medborgardialoger. Många tog chansen, men för dem som inte hade möjlighet, eller som kanske var där men glömde ta upp någon trygghetsangelägenhet kommer ytterligare tillfällen till dialog. Passa på!

Med lördagens medborgardialog i Bro centrum och tisdagens dialogtillfälle på UBG i Kungsängen har man nu kommit halvvägs genom den första medborgardialogen. Under lördagens dialog var det närmare 80 personer som tog tillfället i akt att prata med polisen och ansvariga på kommunen under de tre timmar som var avsatta.

-Vi hade en fantastiskt trevlig dag i Bro centrum. Medborgarna hade många kloka och viktiga synpunkter. Det är tydligt att kommun och polis med andra aktörer kan utveckla arbetet lokalt ännu mer! Närmare 80 personer stannade till för kortare eller längre samtal så det var tur att vi var några stycken. Jag och Magnus var där i vår roll som kommunpoliser, och med oss hade vi en kollega, en kommunrepresentant och två engagerade kommuninvånare som under ett flertal år arbetat på olika sätt med trygghetsfrågor, berättar Frida Törnvall, kommunpolis.

Med närmare 80 samtal fanns det en viss spridning bland de trygghetsfrågor som kom upp, men vardagsbrott, såsom till exempel bostadsinbrott,skadegörelse och stölder, är tveklöst något som påverkar och engagerar. Vuxennärvaron på gator och torg är för låg tycker många och förutom fler poliser efterfrågar man väktare, nattvandrare och andra vuxna.

-Ungdomar ligger de flesta varmt om hjärtat och hand i hand med ungdomar går vuxennärvaron på gator och torg. Här finns det en hel del man kan göra, om man bara kan engagera föreningar, föräldrar och andra vuxna som finns i våra ungdomars liv. Sedan förra vårens problem i Brunna, med en hel del fylla och skadegörelse, har föräldrar och fritidsgård fått igång en välfungerande vuxenvandring. Vi från polisen fanns med initialt, men sedan lämnade vi över rodret och det har verkligen blivit stor skillnad. I Bro har det varit en lite knackigare start. Vi hade ett första möte i höstas och sedan dess har det varit vandringar lite då och då. Nu kommer värmen igen och då gäller det att vi är med från början, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

Tisdagens dialogtillfälle på UBG lockade hundratalet ungdomar.

-På UBG i dag fick vi drygt 100 svar under tre intensiva timmar från diskussionssugna ungdomar. Överlag förefaller ungdomar i kommunen vara ganska trygga i sin tillvaro, många anförde att det till stor del beror på att man har ett stort umgänge och att man känner sitt område väl, vilket glädjer oss, fortsatte Magnus.

Under 2016 kommer alla Sveriges kommuner och polisdistrikt påbörja arbetet med medborgardialoger och medborgarlöften. Här i Upplands-Bro har två av fyra dialogtillfällen avlöpt i den här premiäromgången, men tanken med dialogerna är att de ska vara återkommande, helt enkelt ett naturligt led i polisens målsättning att komma närmare kommuninvånarna.

Medborgardialogerna är ett forum där medborgare, kommun och polis möts för att prata om angelägna trygghetsfrågor. De problembilder och frågor som tas upp kommer sedan att analyseras och mynna ut i ett antal medborgarlöften, där kommunen och polisen sätter upp gemensamma mål att sträva mot.


Dialogtillfällen i maj:

Coop, Brunna 3 maj kl. 16.30-18.30

Kungsfesten Kungsängen 21 majLänk till den enkät om trygghet och säkerhet som kommunen och polisen gärna vill ha många svar på!

Länk till Polisens folder om Medborgardialog och Medborgarlöften som finns på Polisens hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/2
Fettisdagen
Lördag 29/2
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 7/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 14/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Tisdag 17/3
Årsmöre i Bro-Lossa Hembygdsförening
Lördag 21/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 28/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 4/4
Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
Filmvisning på Klint
avståndsannons

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Sparbanken Stipendier 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen