UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 17 februari 2018 - klockan 20:29 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Röda Korset i Bro är en stark 101-åring tack vare ideella krafter med hjärtan av guld 


Karin Sidén 2017-09-29

Delar av kärntruppen: Kristina, Riitta, Maj-Britt, Margareta, Marianne, Hedvig, Birgitta, Lisbeth.
Bild:Karin Sidén
Delar av kärntruppen: Kristina, Riitta, Maj-Britt, Margareta, Marianne, Hedvig, Birgitta, Lisbeth.

Bro Härads Rödakorskrets är en vital och livskraftig 101-åring. Med hjälp av ideella krafter och frivillig arbetskraft har kretsen sedan starten 1916 gjort en betydande insats både när det handlat om att samla in pengar till katastrofhjälp och av mer lokal karaktär, såsom läxhjälp och högläsning på äldreboenden, språkcafé och anhöriggrupper.

Röda Korskretsen i Bro är ett härligt gäng! Eldsjälar som arbetar med stort engagemang och har roligt tillsammans samtidigt som de gör skillnad för sina medmänniskor.

-Vi skulle gärna ta emot fler medlemmar och fler hjälpande händer, det behövs! konstaterar de när UBRO är på besök.

Varje lördag - med uppehåll för sommaren, jul och övriga högtidshelger - har Bro Röda Korskrets öppet i sin lokal på Blomstervägen i Bro. Där kan besökarna köpa sig en kopp kaffe med gott hembakat till, få sig en pratstund och kanske göra något spännande fynd i den välordnade second hand-butiken.

-Det här är mer än en second handbutik egentligen. Det är en mötesplats, dit många kommer regelbundet bara för det sociala, säger Lisbeth, en av de frivilliga. Samtidigt är det också förvånansvärt många som inte har en aning om vår existens i Bro, vilket vi så klart vill ändra på!

UBRO kommer på besök mitt under tisdagsmötet, där de aktiva medlemmarna träffas varje vecka för att planera verksamheten, ta emot skänkta varor och plocka fram nytt att sälja.

-Vi är väldigt noga med de varor vi säljer. Allt är helt, snyggt och rent och vi måna om att det ska vara prydligt i vår lokal. Till exempel ser vi till att duka upp ett bord som till en bjudning för att visa hur fint man kan göra med "loppisfynd" och begagnade grejer. Vi vill att de som kommer och besöker oss ska känna engegemanget, berättar Maj-Britt, en annan av eldsjälarna, medan hon visar runt i de olika rummen.

Maj-Britt, Lisbeth och Marianne går igenom en nyinkommen gåvopåse med dukar och tyger. Nytvättat, manglat och exemplariskt hopvikt. 
Bild:Karin Sidén
Maj-Britt, Lisbeth och Marianne går igenom en nyinkommen gåvopåse med dukar och tyger. Nytvättat, manglat och exemplariskt hopvikt. 

Där finns allt man kan tänka sig: dukar, gardiner, kaffeserviser, tavlor, böcker, tallrikar och glas, och mycket mycket mer. Varorna är gåvor, skänkta av givmilda medmänniskor för försäljning där intäkterna oavkortat går till välgörenhet.

-Vi skänker regelbundet till Röda Korsets Katastrofhjälp, men också till behövande här på hemmaplan genom Aldrig Ensamkampanjen och till Världens Barn. Tidigare samlades mycket pengar in via bössinsamlingar, men tiderna förändras och det ser lite annorlunda ut idag. Det är inte längre så vanligt att man har kontanter på sig. Vi får försöka hänga med i tiden vi också och hitta nya former att samla in bidrag på. Glädjande nog blir månadsgivarna fler och fler vilket ju är roligt! säger Birgitta. 

Sista lördagen varje månad har man ett uppskattat lotteri där några av de lite finare gåvorna lottas ut. Intäkterna från lotteriet tillsammans med intäkterna från caféförsäljningen går även de oavkortat till välgörenhet.

Röda Korset i Bro, eller Bro Härads Röda Korskrets som är det mer korrekta namnet, firade hundra år 2016. I mer än 100 år har kretsens medlemmar arbetat oförbrutet med att samla in medel till dem som är i nöd. Men inte bara... Man arbetar även lokalt för att på olika sätt bidra till samhället. Bland annat har man under lång tid erbjudit högläsning på äldreboenden i kommunen, haft läxläsning på biblioteken och mycket mer. 

I höst kommer man att samarbeta med Upplands-Bro kommun och anordna regelbundna Anhörigträffar för dem som har en familjemedlem som råkat ut för en stroke. Tidigare har kretsen i samarbete med kommunens förskolor utbildat många barn i Första Hjälpen-skolan under ledning av Maj-Britt.

Rödakorskretsen ordnar även en julmarknad varje år. Efter många år i Hembygdsgården i Kungsängen kommer julmarknaden för första gången vara i Bro, i Florasalen (Dagcentralen). Den 25 november, klockan 10-14, kommer man ha försäljning av hantverk, kaffe med hembakt samt tombola, lotteri, brödförsäljning och musikunderhållning.

Lokalen Bro Härads Röda Korskrets disponerar ligger på Blomstervägen 5 i Bro centrum. Där kan man köpa sig fika för en billig peng på lördagar då second handbutiken är öppen.
Bild:Karin Sidén
Lokalen Bro Härads Röda Korskrets disponerar ligger på Blomstervägen 5 i Bro centrum. Där kan man köpa sig fika för en billig peng på lördagar då second handbutiken är öppen.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 17/2
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Fredag 23/2
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 24/2
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 25/2
Föredrag: "Hur mycket fornnordiska talar vi i dag?"
Onsdag 28/2
TV-spelshäng på Megastor duk
Torsdag 1/3
Mattecentrum på biblioteket!
Lördag 3/3
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Tisdag 6/3
Mattecentrum på biblioteket!
Onsdag 7/3
TV-spelshäng i Verkstan
avståndsannons

Kultur och Fritid Lämna in till Vårsalongen

Sparbanken stipendier mars 18

Pluggannons UNHCR sidebanner

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Glasbolaget vernissage feb 18
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen