UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 27 november 2022 - klockan 07:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Romansbedrägerier och investeringsbedrägerier


Karin Sidén 2022-10-26

Bild:Pixabay

Man läser med jämna mellanrum om personer som råkat ut för romansbedrägerier samt investeringsbedrägarier, som är några av de bedrägeribrotten som ökar mest för närvarande. Lotta Andersson på Sparbanken Enköping:

- Vi ser många olika typer av bedrägerier drabba våra kunder. Romansbedrägerier till exempel, där det intet ont anande offret under längre tid byggt upp en relation med en annan person utan att träffas IRL (i verkliga livet).

Man kanske fått kontakt via en dejtingsida och har sedan mejlat, sms:at och pratat i telefon med varandra så pass omfattande att det känns som att man verkligen känner varandra.

Kanske har man stämt träff som i sista stund ställs in av någon "plötslig händelse". Kanske blev flyget inställt. Kanske hamnade den fina och ärliga nya vännen i trångmål och hade inte råd med tågbiljetten. Kanske är du då snäll och skjuter till ett litet lån...

Lotta fortsätter:

- Romansbedrägerierna är verkligen grymma på det viset. Bedragaren nästlar sig in i offrets innersta och skapar en påhittad värld med en relation som kan pågå månadsvis innan de första frågorna om pengar dyker upp. Det gör att magkänslan och misstänksamheten, våra bästa försvar, ofta har hunnit sättas ur spel. Känslan av skam och skuld hos den drabbade blir ofta bedövande och självkänslan slagen i spillror. Därför kan det nog vara så att mörkertalet i den här bedrägeritypen är bland de större.

När det gäller investeringsbedrägerierna, där det ofta rör sig om lockande  kryptovalutainvesteringar, berättar Lotta att det allt som oftast finns snygga hemsidor och vassa appar som döljer rena luftslott. Här får "investerarna" dig att tro att du är med i en möjlig - näst intill vattentät - toppaffär, bara du vågar satsa.

- Det är inte ovanligt att man i ett tidigt skede efter en investering får ta del av en första (liten) vinst för att lockas att satsa ännu mer. Ingen vill ju kliva av "vinnarhästen", så därför är sannolikheten stor att man investerar mer eftersom det gick så bra inledningsvis. I själva verket finns inget av det som visas i staplar och diagram på hemsidan eller i appen och först när pengarna och "investeraren" är borta och allt är för sent inser man att inget var på riktigt.

- Man brukar ju inte för inte säga: "om något låter för bra för att vara sant..." - och det ska man verkligen ta fasta på när det gäller sådana här investeringsförslag. För att det ska finnas vinnare måste det finnas förlorare och i den här typen av investeringsbedrägeri finns bara förlorare - utom bedragarna själva.


Polisens hemsida kan du läsa mer om många olika typer av bedrägerier. Till exempel:

Investeringsbedrägerier

Romansbedrägerier

De vanligaste bedrägerierna

Id-kapning
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 1/12
Julmys i Kungsängens centrum
Lördag 3/12
Röda korsets secondhand o café
Öppet Hus på Hembygdsgården Klint
Prästgårdens Julmarknad i Bro
Julmarknad i Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörenhetskonsert i Bro kyrka
Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen