Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 17:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så eldar du säkert inomhus!


Karin Sidén 2022-09-30

Mycket tyder på att det kommer att eldas mycket mer i hemmen till vintern och att braskaminen får gå från \
Bild:Pixabay
Mycket tyder på att det kommer att eldas mycket mer i hemmen till vintern och att braskaminen får gå från "mysfaktor" till värmekälla i många bostäder i jakten på kilowatt.

Tillhör du skaran som har en eldstad / braskamin / kakelugn i din bostad och som har planer på att kapa hushållets uppvärmningskostnad genom att elda mer? Då kan det vara bra att läsa på om hur man gör det på bästa och säkraste sättet, för visste du att många husbränder startar i eldstaden och att det är långt vanligare än till exempel kvarglömda ljus?

Hur gör man då för att elda säkert och för att minska risken att behöva ringa brandkåren?

För att ta reda på de hetaste eldningstipsen vände jag mig till brandinspektör Anders Pettersson Lindberg på Brandkåren Attunda:


- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad, och var medveten om att det varierar mellan olika typer av eldstäder! Hur man eldar - och vad man eldar - är jätteviktigt! Det handlar dels om att inte elda för mycket eller för länge, men även om att veden ska vara torr, att vedklabbarna inte ska vara för stora och att man måste låta eldstaden vila mellan eldningarna.  

Just nu är det många som fyller på veddepåerna till max för att kunna kapa vinterns befarade uppvärmningskostnad. Lika många är det som hoppas att braskaminens / eldstadens / kakelugnens värme kan kompensera en lägre inomhustemperatur och sänkt elvärmeförbrukning och på så vis minska hushållets totala elförbrukning utan att man ska behöva frysa.

Sotningsdistrikten runt om i regionen och i stora delar av landet är nerringda av människor som antingen vill få sin befintliga eldstad sotad och redo för vintern eller få hjälp att besiktiga sin nyinköpta och nyinstallerade braskamin vilket måste göras innan den tas i bruk - medan vedfirmorna larmar om att de snart har tomt på sina lager och stänger ner sina hemsidor för att de inte kan ta emot fler kunder. 

Den pågående energikrisen gör att många svenska hushåll kommer att elda mer i sina braskaminer / eldstäder / kakelugnar i vinter. Glöm inte att du måste sota oftare om du eldar mer än vanligt!
Bild:Pixabay
Den pågående energikrisen gör att många svenska hushåll kommer att elda mer i sina braskaminer / eldstäder / kakelugnar i vinter. Glöm inte att du måste sota oftare om du eldar mer än vanligt!

På förekommen anledning kan man anta att det kommer att eldas mer i svenska bostäder den kommande hösten och vintern än det gjorts på många, många år.

Några som börjat förbereda sig för de eventuella följderna av ett ökat eldande i bostäderna är landets brandmän som är de som rycker ut när det otänkbara händer.

För redan som det är i "vanliga fall" åker räddningstjänsten på många eldningsrelaterade husbränder.

Enligt MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) är det till och med en av de vanligaste brandorsakerna i bostäder! Man säger att ungefär 3 av 10 bostadsbränder är eldningsrelaterade - och risken finns så klart att den siffran går upp nu om man börjar elda mer - och inte säkrare.

Ökat tryck inför vintern

För att ta reda på hur man eldar säkert har jag vänt mig till brandinspektör Anders Pettersson Lindberg på Brandkåren Attunda. Anders är inte bara brandinspektör utan har även mångårig erfarenhet som sotare och kan därför det mesta som är värt att veta kring hur man eldar så säkert som möjligt inomhus.

- Det stämmer att vi har, om man säger, höjt beredskapen med tanke på hur situationen inför vintern ser ut. Vi har många och tydliga signaler på att många hushåll planerar för att elda mer, eller vill börja elda och kanske tänker installera sin första braskamin, säger Anders och fortsätter:

- Inte minst hör vi från sotningsdistrikten att de är galet nedringda och att de till och med inte hinner svara på alla samtal. Än mindre boka in alla de sotningar och kaminbesiktningar som kunderna vill ha. Därför är det jätteviktigt att nå ut med information om hur man eldar säkert och vad man ska tänka på innan man eldar i sin kamin som kanske stått avställd i många år.

Elda lagom! Lagom mycket - torr - ved, i lagom tjocka vedklabbar - och lagom länge! Skämt åsido så finns det mycket sanning i de något förenklade tipsen. Använder du bara torr ved och eldar med måtta, alltså enligt instruktionerna, så eldar du säkert. 
Bild:Pixabay
Elda lagom! Lagom mycket - torr - ved, i lagom tjocka vedklabbar - och lagom länge! Skämt åsido så finns det mycket sanning i de något förenklade tipsen. Använder du bara torr ved och eldar med måtta, alltså enligt instruktionerna, så eldar du säkert. 

Bra information på hemsidan

Anders berättar att Attunda i dagarna har lagt upp ännu mer bra och matnyttig information på sin hemsida om just att elda inomhus. Dessutom har man spelat in små korta informativa filmsnuttar för att ytterligare förtydliga eldningstipsen. På hemsidan finns även länkar till sotningsdistrikten för den som behöver komma i kontakt med en sotare. (se länk)

- Sotarna är helt nedringda av desperata människor som vill boka tid. Mitt råd är att skicka mejl till dem i stället för de jag har pratat med har mer än tre gånger så många samtal som vanligt och de hinner helt enkelt inte svara alla. Mejlar man har man större chans att få svar!

Hur eldar jag säkert?

- Det finns några enkla tumregler att följa, och som gäller oavsett vilken typ av eldstad du har, och det är att man endast ska elda torr ved, att vedträna inte ska vara tjockare än en normal underarm och att man inte eldar mer än två och ett halvt kilo ved i timmen, säger Anders.

Att använda för mycket ved och att elda under lång tid utan paus ökar risken för att det ska bli alldeles för varmt i rökkanalen och i omgivande huskonstruktion, och som då riskerar att antändas. Han förklarar:

- Att överanvända en eldstad kan bli livsfarligt. Med överanvända menas egentligen att elda för intensivt, för länge och för ofta. Man bör tänka som så att har man eldat fyra timmar så ska eldstaden vila lika länge så att den hinner svalna.


Några tips för dig som eldar i en eldstad / braskamin:

   * Elda inte för mycket ved samtidigt. Ett bra riktmärke är att elda max 2,5 kilo ved
   per timme. Lägg in ett par vedträn när de tidigare brunnit ner till en glödbädd.

   * Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Om du eldar i fyra timmar, låt eldstaden
   vila i fyra timmar. Utan vila finns risk att värme ackumuleras i bjälklag vilket kan 
   starta en brand.

   * Ha fungerande brandvarnare hemma. Testa brandvarnaren med jämna mellanrum.
   Det är dessutom viktigt om du tänkt köra disk- och tvättmaskin nattetid.

Länk till Brandkåren Attundas Eldskola


Ofullständig förbränning är en brandfara

Det finns andra faror också, som man kan - och ska - undvika. Att elda med sur ved, alltså fuktig eller blöt ved, eller med för tjocka vedklabbar ökar risken för att förbränningen blir för dålig. Anders förklarar att när förbränningen är dålig så bildas tjära som fastnar i skorstenen - och som sedan kan antändas med skorstensbrand som följd.

Han fortsätter:

- Dålig förbränning kan det också bli om syretillförseln är för dålig, alltså om det är för lite tilluft i bostaden. Dålig syretillförsel kan man till exempel få om man stänger till braskamin-luckan för tidigt. Det är heller inte helt ovanligt att det i hus där man bytt ut en dragig dörr eller till nya täta och energiklassade fönster får problem med för liten lufttillförsel till sin eldstad. Här är tipset att vända sig till sitt sotningsdistrikt som kan titta på syretillförseln och som kan komma med bra tips om hur man ska få till en bra och säker eldning igen.

Bild:Pixabay

- Konsekvensen av för dålig tilluft är att förbränningen blir ofullständig, och precis som när man eldar sur ved så bildas tjära som ansamlas i skorstenen vilket utgör en brandfara.

Anders förklarar vidare att vad man eldar inte bara är viktigt ur brandhänseende utan också i miljö- och hälsohänseende.

- Vi ser ju allt för ofta hur man eldar byggrester, lastpallar, tryckt eller målat virke, och annat som dels kanske är halvdåligt som energikälla men som faktiskt också producerar direkt ohälsosamma rökgaser och miljöfarlig rök. Därför vill jag verkligen uppmana alla att bara elda ved. Torr ved som torkat minst ett år och som därför har optimala förutsättningar till en bra förbränning med minsta möjliga dåliga bieffekter.

- Tänk också på att du kan behöva sota oftare om du använder eldstaden mer än du brukar! Och ännu viktigare: om din eldstad varit oanvänd de senaste åren - se till att den får en översyn och är godkänd innan du eldar i den. Många som har haft sin eldstad avställd under många år, och som sedan börjar elda, får en mycket oangenäm överraskning. I bästa fall är det bara lite obehagligt med rök som sipprat in genom otäta tätningar, men i värsta fall inträffar katastrofen.

Och som om inte en brand vore nog - har man då inte "ställt på" sin eldstad och fått den besiktigad och godkänd riskerar man att försäkringsbolaget har synpunkter...

Hantera askan på rätt sätt
 
Slutligen har Anders ett sista tips, och det gäller askan och hur man tar hand om den. 

- Tänk på att askan kan antända ganska länge efter att brasan släckts. Många tänker sig inte för utan skrapar ur askan, i bästa fall ner i en askhink, som de sedan ställer utanför dörren på farstukvisten eller altangolvet. Vad som händer är att det tillförs syre när man rör om i askan, och då kan den antändas igen. Står då ask-behållaren på ett brännbart underlag, typ ett trägolv, så finns en stor risk att det blir så varmt att brädorna börjar brinna. Med en uppenbar risk att elden sprider sig vidare. 

* Upp till en vecka kan askan återantändas om förutsättningarna ges - hantera den därför som brandfarlig.

* Förvara askan i ett för aska avsett kärl, med lock. 

* Ställ ask-behållaren på ett icke brännbart underlag, typ sten, grus eller liknande.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen