UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 22 mars 2023 - klockan 14:10 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så kan vi göra för att undvika kostsamma fettproppar


Karin Sidén 2021-10-05

Fett stelnar när det kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet. Fettklumpar bildas som kan bli hårda som betong.
Bild:Rikkard Häggbom / Käppala
Fett stelnar när det kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet. Fettklumpar bildas som kan bli hårda som betong.

Fett som hamnar i avloppet stelnar och bildar proppar, som till slut växer till betonghårda fettberg. Fettberg som proppar igen våra avloppsrör och potentiellt kan utgöra ordentligt kostsamma problem.

Även om fettproppar är dyra problem så kan de egentligen relativt enkelt undvikas. Genom några få nya vanor i köket hemma hos dig och mig och alla andra skulle de värsta fettproblemen i avloppssystemet kunna undvikas!


Just nu har Käppalaförbundet och medlemskommunerna en informationskampanj som vänder sig till alla hushåll om fett i avloppet och hur vi alla behöver hjälpas åt för att minska problemet. För det kostar pengar. Pengar som skulle kunna göra stor nytta på annat. Till exempel kan nämnas att Käppalaförbundet våren 2019 tog bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen i Käppalaverket till en kostnad av nästan en kvarts miljon kronor. 

Hur du och jag tar hand om våra matrester och disken efter matlagningen kan på sikt bli en kostsam historia - om vi inte tänker oss för. Det fett som hälls ner i diskhon stelnar nämligen när det kallnar och klumpar då ihop sig och bildar proppar.

Proppar som till slut bildar regelrätta fettberg. Kanske läste du om det 130 ton tunga fettberget i Londons avloppssystem som avlägsnades 2017?! 

För att minska risken för den typen av problem har Käppalaförbundet och dess medlemskommuner just nu en informationskampanj som riktar sig till alla oss som bor i regionen. Se länk.


Just nu genomför Käppalaförbundet tillsammans med Upplands-Bro och övriga medlemskommuner en informationskampanj som syftar till att minska mängden fett i avloppet.
Just nu genomför Käppalaförbundet tillsammans med Upplands-Bro och övriga medlemskommuner en informationskampanj som syftar till att minska mängden fett i avloppet.

Att kampanjen angår oss alla, oavsett om vi "bara" är kommuninvånare eller är avloppsansvarig på kommunens VA-avdelning, är ett som är säkert. Fett som hamnar i avloppssystemet täpper till och orsakar stopp i ledningar och pumpar.

Var stoppen bildas varierar, men har du otur kan det bli ett lokalt stopp, redan i avloppet hemma hos dig, så att det är du själv som måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bukt på problemet.

Och även om du och jag kanske klarar oss från ett fettstopp hemma hos oss riskerar vi att drabbas indirekt eftersom fettet orsakar problem i kommunens avloppsledningsnät och pumpstationer, så som slitage och driftstopp. Fettansamlingarna påverkar även styr- och mätinstrument negativt.

Fett i avloppet leder med andra ord till högre kostnader för kommunen, bland annat i form av förebyggande spolningar, underhållskostnader och kostnader för akuta utryckningar för att åtgärda fettrelaterade stopp. Och en kostnad för kommunen är ju en kostnad för oss kommuninvånare även om den inte tas direkt från vårt bankkonto så att vi ser summan på kontoutdraget.

Skulle det nu vara så - mot förmodan - att vi i Upplands-Bro kommun på något vis lyckas klara oss från fettrelaterade problem i vårt avloppsnät så innebär inte det per automatik att vi därmed kan undvika omkostnaderna. Vi är nämligen en del i Käppalaförbundet, vars elva medlemskommuner alla är med och betalar för drift och underhåll av vattenverket. Och fettet kan även fastna där, i Käppalaverkets inloppspumpar och inloppskanal. Något som till exempel hände våren 2019 då en drygt 43 ton tung "fettblobb" behövde avlägsnas från inloppskanalen. 


En hjälteinsats i det lilla: torka fettet ur stekpannan INNAN du diskar den.
Bild:Käppalaförbundet
En hjälteinsats i det lilla: torka fettet ur stekpannan INNAN du diskar den.

Så vad kan då du och jag göra?

- Absolut enklaste knepet är att ta ett par rutor hushållspapper och torka ur fettet ur stekpannan innan disk. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna. Plättlätt! OBS! Att bara skölja med några liter extra varmvatten och hälla på mer diskmedel hjälper nämligen inte - då förflyttar man bara fettproblemet längre bort i systemet, man undviker det inte.

Torka ur kastrullen med papper när du har smält smör, poppat popcorn eller liknande. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna.

Samla upp frityrolja när du har friterat.

Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.

Häll den överblivna oljan i en plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över. Flaskan kan sedan lämnas in för återvinning eller slängas i soporna.För mer information och fakta: gå till Käppalas hemsida.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 22/3
Röda korsets stick- och språkcafé
Trygghetsvandring i Bro
Fredag 24/3
Bandkväll på fritidsgården i Bro
Lördag 25/3
Röda korsets secondhand o café
Rymdkväll med Earth Hour-tema
Lördag 1/4
Röda korsets secondhand o café
Påskmarknad i Ladan Öråker
Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Upplands-Brodialogen 20 mars 23

Earth Hour 2023

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen