Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 23 april 2024 - klockan 10:09 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så minskar du risken att utsättas för bostadsinbrott


Karin Sidén 2022-11-08

En uppbruten dörr eller ett krossat fönster är ingen kul syn att mötas av när man kommer hem...
Bild:Karin Sidén
En uppbruten dörr eller ett krossat fönster är ingen kul syn att mötas av när man kommer hem...

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. Att drabbas av inbrott i sitt hem är jobbigt - inte bara för att man blivit av med kära och eventuellt oersättliga ägodelar utan kanske i ännu större utsträckning för att någon tagit sig in i och rotat runt i det som ska vara ens tryggaste plats: hemmet. Att drabbas av bostadsinbrott är en obehaglig upplevelse som kan sätta djupa spår. 

Vissa tider på året är risken att få ovälkommet besök i sin bostad vanligare, och dit räknas i högsta grad hösten! Så nu när mörka november är här kan det vara bra att se över hemmets utemiljö och göra några förebyggande insatser för att minska "attraktionskraften" hos inbrottstjuvarna och därmed risken för bostadsinbrott.

För att ett inbrott ska begås krävs att det finns en motiverad gärningsman, ett tillfälle och ett objekt. Alla kan minska risken för att utsättas för inbrott! Det är ofta små saker som gör stor skillnad och här i artikeln finns en del tips och råd samlade.

Det är höst - mörkt och snöfritt - vilket uppskattas av inbrottstjuvarna. Mörkret är inbrottstjuvarnas vän och så här års, när mörkret faller innan arbetsdagen är slut, trivs de som allra bäst. De yttre förutsättningarna medför att vi nu är på god väg in i den mest inbrottsdrabbade delen av året, sommarsemestertider inräknade. 

Generellt är månaderna oktober, november och december de inbrottstätaste månaderna, även om det på senare år blivit mindre tydliga skillnader över året. De flesta inbrotten sker dagtid, när våra hem i stor utsträckning står tomma eftersom vi i de flesta fall är på arbetet eller i skolan. (Möjligen kan en viss coronaeffekt synas i inbrottsstatistiken, då hemmajobbandet och distansstudierna förändrade (och försvårade) "arbetsvillkoren" för inbrottstjuvarna under ett par års tid.)

Att mörkret i januari och februari inte är lika lockande har att göra med att den snö (som eventuellt) ligger på backen både lyser upp och gör att personer med kriminellt uppsåt då lämnar oönskade och avslöjande fotspår efter sig. Snön är helt enkelt en riskfaktor för inbrottstjuvar, och riskfaktorer avskräcker.

Förebyggande åtgärder för att hålla inbrottstjuvarna borta

Vad kan man då göra för att slippa ovälkommet besök i sitt hem? För att ett inbrott ska genomföras behövs en motiverad gärningsman och ditt uppdrag som bostadsinnehavare är att se till att motivationen brister! I slutändan går det förebyggande arbetet ut på att få inbrottstjuvarna att välja bort din bostad, att göra så att de känner att det inte är värt "besväret" och att risken för upptäckt är för stor. 

Larm

Spontant tänker nog de flesta på larm som den viktigaste förebyggande insatsen. Men det är en sanning med viss modifikation. Man ska vara medveten om att många hem som är larmade enligt konstens alla regler får inbrott, så det är absolut inte någon "mirakelmedicin" eller ett 100%igt skydd, även om det absolut kan vara en av flera åtgärder man gör som tillsammans blir ett effektivt skydd. 

När väl larmet är installerat gäller det också att man aktiverar det, annars gör det ingen nytta...


Identifiera och åtgärda svaga punkter


Minst lika viktigt som larm är andra brottsförebyggande åtgärder där man först ser över och identifierar bostadens svaga punkter; såsom ytterdörren, balkongdörrar, fönster och liknande. Så på med "kritiska glasögon" och titta på din bostad med tjuv-ögon. Var skulle du ta dig in om du skulle vilja bryta dig in? Är ytterdörren "kexchokladigt" tunn och porös, eller är den i solitt trä? Står alltid badrumsfönstret i källaren på glänt för att släppa in frisk luft? Har du en hög häck som hindrar insynen och som därmed gör att en eventuell inbrottstjuv kan arbeta utan större risk för upptäckt?

Med andra ord, hur ser skalskyddet ut? Var finns de svaga punkterna? Vad avskräcker - eller bjuder in? Om man inte själv har kunskaper om detta sedan tidigare så kan man vända sig till certifierade låsmästare för råd. det finns också en hel del information att hitta på försäkringsbolagens hemsidor, och många andra bra källor.

Bild:Pixabay


Lås


Bra lås är jätteviktigt. Och att de används! Men det räcker inte att ha ett bra lås, man måste låsa om sig! En olåst dörr eller ett fönster på glänt ger inget skydd alls, och då är det supersäkra låset endast en falsk trygghet. 

Var dock medveten om att ett bra och säkert lås inte räcker som skydd. Man kan ha hur många fiffiga lås som helst - men en dörr eller ett fönster är bara så säker som dörrbladet, karmen och/eller fönsterkarmen runt om är. Det är inte alls ovanligt att tjuvarna istället tar sig in genom att helt enkelt bryta bort karmen och sedan enkelt lyfter ut dörren eller fönstret. Eller helt sonika sparkar in den tunna masonit som sitter i nedre delen på många altandörrar. Det går blixtsnabbt! 

Så innan du uppgraderar dina lås bör du även se över hur bra dörrar, fönster, väggar och karmar är, annars kan investeringen i (dyra) lås vara till ingen nytta. Brytskydd är ett bra komplement till låsen och försvårar för inbrottstjuven.


Plocka undan eller lås fast stegar


Se även till att stegar plockas undan, alternativt att de låses fast. Det händer ofta att inbrottstjuvar tar sig in på övervåningen med hjälp av stege. Och då är det inte så att de har med sig en egen stege, eller ens att de lånat grannens. Så gott som alltid så är det målsägandes egen stege som använts, och som kanske förvarats lutad mot förrådsväggen eller liknande. 

För mer tips och bra förslag: klicka på länken.

Fler sätt att avskräcka inbrottstjuvarna

Polisen rekommenderar märkning med smart DNA och att man sätter upp klistermärket med leverantörens logga på brevlåda och intill entredörr respektive på fönster intill altan- eller balkongdörr så att det tydligt framgår att "här har vi minsann DNAmärkt våra tillhörigheter!".

Smart DNA kan liknas vid ett genomskinligt nagellack med helt egen DNA vilket gör att polisen enkelt kan identifiera de märkta stöldgods-varorna när/om de återfinns.

Andra åtgärder polisen rekommenderar är att tillsammans med sina grannar bilda ett grannsamverkansområde. (se länk) (länk till kommunens hemsida)





Grannsamverkan är en väl fungerande brottsförebyggande åtgärd. Undersökning efter undersökning visar att vakna och alerta grannar är bland det viktigaste man kan ha i brottsförebyggande syfte.

När boende samarbetar, berättar för varandra vad de sett, hälsar på dem som rör sig i området, hjälper varandra med postintagning, blomvattning och gräsklippning alternativt snöskottning när man är bortrest minskar man risken för inbrott. Är de boende i grannskapet dessutom sunt nyfikna - på gränsen till misstänksamma - så är det avskräckande för "besökare" med oärliga baktankar.

Genom att besvära den eventuelle ”snokande” förövaren med ett litet vänligt ”vem söker du”, "hej!" eller liknande kan man mycket väl ha avbrutit vad som skulle kunna bli ett bostadsinbrott. En vanlig besökare har absolut inget emot att bli sedd och tilltalad - är det däremot en besökare med baktankar kan denne mycket väl få kalla fötter och avbryta sin intention.





Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen