UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 april 2023 - klockan 01:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sharmarke bjuder på personliga samtal i Sommarpodden


Karin Sidén 2022-07-19

Sharmarke \
Bild:Upplands-Bro kommun
Sharmarke "Shacke" Elmi spelar in Sommarpodden som sänds en gång i veckan under juli och augusti.

Du har väl lyssnat på Upplands-Bro kommuns härliga sommarsatsning, Sommarpodden, där Sharmarke Elmi intervjuar kända och okända Upplands-Bro-bor? I åtta avsnitt, och med ett nytt avsnitt i veckan, får vi under sommaren möjlighet att "tjuvlyssna" när Sharmarke samtalar med sina gäster om livet, drivkrafter, minnen och utmaningar.

Sharmarke Elmi är Upplands-Bro-bo i själ och hjärta men för närvarande Örebro-bo, där han studerar media och kommunikation. 2016 utsågs han till Årets Upplands-Broare, och är ohotat yngst som fått den ärofyllda utmärkelsen.

Likt en oförskräckt Pippi Långstrump ger han sig gärna in i nya situationer och utmaningar - övertygad om att "landa på fötterna". Där slutar dock likheten - Shacke är ödmjuk, har varken häst eller bångstyriga, röda flätor, eller för den delen en kappsäck full av guldpengar. Han är killen som sedan ungdomsåren alltid varit en god förebild och som med sitt engagemang och sin drivkraft får bra saker att hända.


Idén om Sommarpodden är Shackes egen:

-På radion har de ju "Sommarprat" och jag tyckte det skulle vara spännande att göra en variant på det. Jag har aldrig poddat själv tidigare, och även om jag har lyssnat en del så är jag ju en nybörjare. Men det är lite så jag funkar, "learning by doing", man måste ju utmana sig och kliva utanför komfortzonen, annars utvecklas man inte!

För Sharmarke Elmi, eller Shacke som han kallas, är Pippi Långstrumps filosofi "Det har jag aldrig testat så det klarar jag säkert" med verkligheten överensstämmande! Just den här sommaren handlar utmaningen om att spela in och sända poddar, något Shacke aldrig testat tidigare men nu visat att han klarar galant.

Idag, den 20 juli, sänds det tredje podd-avsnittet i hans åtta avsnitt långa Sommarpodd.

-I dag, den 20 juli, gästar Inga Sommarpodden. Hon fyller 100 år senare i juli och vad passar väl bättre än att göra podd-debut strax innan sin hundraårsdag!? Det var nog det svåraste, men också roligaste, avsnittet att spela in. Tänk, Inga föddes 1922. Då hade Första världskriget nyss tagit slut... Svindlande när man tänker på vad hon har fått vara med om och vilka utvecklingssteg som gjorts under hennes livstid! Jag blir lite star-struck när jag tänker på Ingas liv och vad hon fått uppleva.

Att spela in podden med Dylan, som är en av Shackes bästa vänner, var en annan sorts utmaning. 

-Avsnittet med Dylan (sändes 13/7) blir ju utmanande just för att det finns så mycket känslor i det han gick igenom. För även om Dylans cancerbehandling gick bra så finns det ju mycket från den resan han gjorde som fortfarande berör mig väldigt mycket. 

Att hela tiden lära nytt och utmana sig själv är något av en livvstil för Sharmarke. Mitt första möte med honom var sommaren 2014 då han tillsammans med några kompisar bestämt sig för att arrangera musikeventet Upplands-Brofestivalen vid Lillsjön.

2016 blev Sharmarke utsedd till Årets Upplands-Broare för sitt engagemang och sitt inspirerande arbete med ungdomar.
Bild:Upplands-Bro kommun
2016 blev Sharmarke utsedd till Årets Upplands-Broare för sitt engagemang och sitt inspirerande arbete med ungdomar.

-Ja, jösses! Då var verkligen min tanke: "Hur svårt kan det vara!? Klart jag kan göra det bättre!" Utan en tanke på allt vad som krävs för att få arrangera en musikfestival. Men vi fick förtroendet att genomföra festivalen - och lyckades också! 

Sedan dess har mycket hänt och våra vägar har mötts vid ett flertal tillfällen, till exempel under sommarjobbssatsningen "Ungdomsnytt" där Sharmarke (och Dylan) vägledde skolungdomar i att skriva och publicera artiklar. Syftet med Ungdomsnytt var att berätta om allt bra som händer, dels för att stärka alla ungdomar, men också för att uppmärksamma vuxenvärlden på att det finns mycket positivt som händer bland kommunens unga.

Och här kommer samtalet in på Sharmarkes val av utbildning, med fokus på media och kommunikation.

-Under mina år som anställd inom kommunen, bland annat som ungdomsledare och som fältare, blev det uppenbart för mig hur viktig kommunikation är. Att få ut sitt budskap. Det hände så otroligt mycket bra saker hela tiden. Roliga, positiva saker - som ingen fick reda på. Det är väldigt många som bara har sociala medier som informationskälla och då blir det nog lätt så att man tror att det bara är illdåd och dåligheter som händer, men så är det ju verkligen inte! Därför måste kommunen - kommunerna - och även föreningar och organisationer bli mycket bättre på att nå ut och även tydligare i sin kommunikation.

Sharmarke fortsätter:

-För mig är det verkligen en av samhällets stora utmaningar, som jag samtidigt också är mycket intresserad av. Att inte ha information, alltså rätt information, är en form av utanförskap och något som skapar otrygghet. Därför är information och kommunikation så oerhört viktiga för samhällsbygget och för framtiden. Jag hittade en spännande utbildning i Örebro, som precis handlar om det. Första året är nu avklarat och det har varit svårt och inspirerande, utmanande och väldigt roligt, och jag ser verkligen fram emot fortsättningen! 

Men först ska de sista poddavsnitten färdigställas och ett sommarlov på hemmaplan i Upplands-Bro avnjutas!


Här kan du lyssna på Sommarpodden:

Bättre Tillsammans finns att lyssna på via flera olika poddplattformar.

Du kan även lyssna direkt på kommunens webb, här, där det finns många olika kommunrelaterad poddar att lyssna på. Alla under temat Bättre tillsammans.


Sommarpodden publiceras under juli och augutsi.

Avsnitt 1: Faruk om livet bakom luckan 

Avsnitt 2: Dylan om vikten att vara optimist

Avsnitt 3: Hipp hipp hundra för Inga!

Tipsa en vän Skriv utKalender

Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
Lördag 13/5
Vårmarknad vid Stationshuset
Lördag 3/6
Höns- och smådjursmarknad
avståndsannons

UBH påsk 23

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen