Bro Park Festival of Swedish Racing
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 24 september 2018 - klockan 06:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snart flyttar ugglor in i kommunala bostäder
Nyhet från Upplands-Bro kommun


2018-03-12

Snart får djuren vid Lejondalssjön nya grannar. I början av mars installerades 20 nya bostäder för ugglor, fåglar och fladdermöss i skogen. De nya bostäderna rapporteras ha öppen planlösning och bjuda på naturnära läge med enastående sjöutsikt. Bostäderna är anpassade för både familjer och singelhushåll.

Idén till de nya bostäderna kommer från Irene Grankvist som är en hängiven naturvän och fågelholkskonstruktör. Sammanlagt har Irene, som är engagerad i Naturskyddsföreningen, konstruerat över 50 fågelholkar.

En dag beslöt sig emellertid Irene för ett nytt projekt – att locka en ny invånare till kommunen – den majestätiska slagugglan.

På nätet hittade Irene en ritning på en slaguggleholk, och förra veckan installerades den nya holken på en hemlig plats i skogen. Nu återstår det bara att överlämna nycklarna till den tilltänkta hyresgästen.

-Min förhoppning är att slagugglan ska flytta in i kommunen. I Uppsala har liknande försök lyckats, förklarar Irene, som bad kommunen och Naturskyddsföreningen om hjälp att hänga upp den tunga holken.

Förutom slaguggleholken installerades också nya bostäder till fladdermöss och fåglar. Bostäderna är lokalt tillverkade i kommunen. Närmare bestämt av snickeriet i Bro, som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet.

Sara Ridderstedt (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet i Upplands-Bro var en av dom som fick äran att vara med och inviga de nya bostäderna.

-Fågelholkarna gynnar artrikedomen och den biologiska mångfalden i våra skogar, vilket är viktigt. Att bostäderna dessutom är lokalproducerade är extra positivt, säger Sara, som också meddelar att kommunen inte kommer att tillämpa någon bostadskö för de nya bostäderna.

Om några månader ska dom nya bostädernas popularitet kontrolleras. Kommunekolog, Johan Björklind, planerar återbesök för att se om holkarna fått några nya hyresgäster.

-Det finns en bra chans att en uggla flyttar in. Fast kanske snarare en kattuggla än en slaguggla. Vi får helt enkelt se vad som händer, avslutar Johan.Se länk till kommunens hemsida.

 


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/9
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 26/9
Bokprat: Annika Rehn - Skills
Torsdag 27/9
Mattecentrum i Kulturhuset
Lördag 29/9
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 30/9
Naturskyddsföreningens familjedag vid Lillsjön
Tisdag 2/10
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Torsdag 4/10
Torsdagsmys i bibblan!
avståndsannons

U-B kommun Turista i din egen kommun 18

TKBTK sep 18

Kultur & Fritid ht 18 Fatboy 28 sep

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen