Gällöfsta panorama jul 2020
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 5 december 2020 - klockan 12:52 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sommarlov och semestertid - Se om ditt hus innan du reser bort!


Karin Sidén 2019-07-05

Sommaren är här med skollov och semester! Härligt så klart och något de allra flesta längtat efter. För många innebär långledighet att man reser bort kortare eller längre perioder. Tyvärr riskerar några familjer att komma hem till en bostad som haft ovälkommet besök. 

Men med ganska enkla insatser kan man som privatperson och bostadsinnehavare förbättra oddsen genom att försvåra för tjuvarna. Genom att se över sin bostad "med en inbrottstjuvs ögon" kan man hitta de svaga punkterna och åtgärda dem. En del förebyggande åtgärder kostar en slant medan annat är alldeles gratis förutom den investerade tiden.

Det finns en hel del man kan göra som privatperson för att minska risken för att utsättas för inbrott. Ett av polisens absolut mest effektiva tips på vad man kan göra är att tänka på vad man lägger upp för något på FaceBook och i andra sociala medier. Att helt enkelt avvakta med semesteruppdateringar tills man kommit hem!

Självklart finns det andra åtgärder som är minst lika viktiga, som till exempel att se över utebelysningen samt växtligheten på tomten, och därmed möjligheten till insyn. En stor buske som skymmer en dörr eller ett fönster är ur inbrottstjuvens synvinkel en bra buske eftersom de vill kunna jobba ostört och utan någon större risk att bli sedda. Gå ett varv på tomten med "tjuvögonen" påkopplade och se om det går att göra din bostad mer avskräckande ur inbrottstjuvarnas synvinkel.

Några enkla tips för att förebygga inbrott:

-Se till att dörrar och fönster är stängda och låsta, gäller även vindsfönster.

-Kontrollera att listerna runt treglaspartierna inte är lätta att demontera. (det är inte ovanligt att gärningsmännen helt sonika skruvat loss och lyft ut hela fönsterkasetten)

-Altandörrar är ofta svaga punkter. Nedre delens dörrspegel kan lätt sparkas in om man inte har förstärkt den och utan brytskydd är altandörren mycket enkel att bryta upp. En så kallad C-profil/ett brytskydd försvårar för tjuvarna men är verkningslöst om man inte samtidigt förstärker dörrspegeln. 

-Låt inte stöldbegärliga saker ligga framme och synliga.

-Meddela grannarna att ni kommer att vara bortresta några dagar / en period. Samverka med grannarna för att få huset att se ut som om någon är hemma, variera persienner, skaffa timers för belysning och radio/tv och se till att brevlådorna töms och att gräsmattan klipps. 

-Glöm inte bort garagedörrar!

-Se till att stegar och liknande är undanplockade eller fastlåsta, annars underlättar ni för gärningsmännen så att de enkelt kan ta sig in en våning upp där man kanske lämnat sovrumsfönstret på glänt. Många villaägare larmar inte övervåningen, något som tjuvarna vet om.

-Under själva resan: Ha eventuellt bagage dolt i bilen. Enbart en väska på en bilstol kan utgöra den signal som behövs för att ett bilinbrott ska inträffa.


Några förebyggande åtgärder kostar en del, men kan ändå vara en investering värd att göra i hop med ovan listade insatser. Men kom i håg att kameror tillsammans med larm är bra om man vill inbrottssäkra sitt hem, men absolut inte ett hundraprocentigt skydd. Det förekommer inbrott mot larmade bostäder också, men inte lika många som mot olarmade. 

För några tusenlappar går det att köpa riktigt bra övervakningskameror med hög upplösning, bra mörkerkapacitet och tydliga bilder. Så länge man riktar kameran så att den bara filmar i det egna hemmet eller på den egna tomten får man som privatperson ha övervakningskameror, utan något särskilt tillstånd. Tänk bara på att det inte är tillåtet att filma så att bildvinkeln sträcker sig utanför tomtgränsen!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Bageri Mazarin jul 20 sb3

Uniquebyus nov 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen