UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 3 december 2021 - klockan 09:17 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Spännande och unikt odlingsprojekt i Bro


Karin Sidén 2021-11-10

Nu på fredag, den 12 november, invigs odlingsinitiativet ”Odla livet” i den framväxande stadsdelen Bro Trädgårdsstad.

Initiativet med en "matträdgårdsstad" är ett unikt samarbete mellan Riksbyggen och Upplands-Bro kommun som involverar många lokala intressenter. På en yta av 6000m2, vilket ungefär motsvarar en fotbollsplan, ska lokal gemenskap och passionen för närodlad mat sammanföras.

Under själva invigningen planteras det första symboliska trädet och det blir ett panelsamtal kring projektets möjligheter där flera av de lokala intressenterna deltar tillsammans med bland andra Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun, Johanna Frelin, vd på Riksbyggen samt odlingsutvecklarna Johanna Karlén och Karin Saler.

Ett hållbart samhälle och en hållbar framtid ställer (nya) krav på stadsplanering och på de entreprenörer som vill vara delaktiga när nya större projekt växer fram. Här i Upplands-Bro har detta resulterat i ett unikt initiativ i framväxande Bro Trädgårdsstad där Riksbyggen tillsammans med kommunpolitiker och lokala odlingsexperter i nära samvekan planerat för den första matträdgårdsstaden.

Nu på fredag invigs vad som sannolikt är Sveriges första matträdgårdsstad. Mellan klockan 10 och 12 pågår invigningen av initiativet "Odla livet" i Bro Trädgårdsstad, där ambitionen är att samtida och framtida boende ska ha möjlighet till odling av grödor och närodlad mat.

Johanna Karlén, trädgårdsingenjör, och Karin Saler, odlare och arkitekt, är experterna som driver utvecklings- och innovationssprojektet tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun.

-Att skapa platser där många ges möjlighet att få praktisk kunskap om hur vi tillsammans kan odla mat med enkla, hållbara metoder är stort och helt rätt, säger Karin Saler.

-Småskalig lokal odling ligger idag i absolut framkant gällande framtidslösningar för ett mer hållbart samhälle. Jag tror att Bro Trädgårdsstad kommer bli en förebild för hur nya stadsdelar planeras, säger odlingsexperten Johanna Karlén.

Förhoppningen och syftet med initiativet är att Bro Trädgårdsstad blir en stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger samverkar kring småskalig närproducerad matproduktion. Odling för privat bruk planeras att "samsas med" lokala aktörer som får möjlighet att odla alternativt köpa råvaror från matträdgården. Den första skörden beräknas kunna genomföras hösten 2022.

”Odla livet” har en yta av 6 000 m2 att tillgå och där ska lokal gemenskap och passion för närodlade initiativ och mat sammanföras.

-I framväxande stadsdelar är det viktigt att skapa naturliga mötesplatser och det är just det som händer vid odlingsområdet. Här kommer samtida och framtida Bro-bor samt besökare kunna mötas och umgås. Samarbetet mellan oss och Riksbyggens odlingsteam kan bli unikt. Vi hoppas att utvecklingsprojektet ska inspirera fler att göra samma sak - det här är att arbeta med hållbarhetsmål i Agenda 2030 på riktigt, säger Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, säger:

-Bro Trädgårdsstad är ett av de mest moderna stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu. Förutom de stora odlingsmöjligheterna skapar vi också en kooperativ mötesplats för ytterligare gemenskap, beläget på det kommande torget vid stationen. Här kan människor mötas och exempelvis låna och dela med sig av verktyg och redskap mellan varandra. På så sätt understödjer vi en delningsekonomi från början. I Upplands-Bro utvecklar vi den nya småstaden med utgångspunkt från odling och modern bykänsla.Invigning av Odla livet i Bro Trädgårdsstad


”Odla livet” invigs klockan 10.00-12.00 den 12 november 2021. Under invigningen sker ett samtal mellan intressenter med olika infallsvinklar kring möjligheterna för projektet.

Vid invigningen deltar:
Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande Upplands-Bro kommun
Johanna Frelin, vd, Riksbyggen
Daniel Riesterer, LRF Upplands-Bro
Karin Saler, odlare och arkitekt, Odla livet
Johanna Karlén, trädgårdsingenjör, Odla livet
Anna Lauritzen Tesch, Kvarnibble gård
Faruk Yildis, restaurangägare i Bro Centrum
Magnus Eriksson, krögare Bro Hof Slottskrog
Invigningen kommer också att sändas live på Riksbyggens 
Facebooksida med start kl 10.00.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Söndag 5/12
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen