UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 11 augusti 2022 - klockan 11:38 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Spara på vattnet!


Karin Sidén 2022-06-28

Att det är torrt och varmt har knappast undgått någon! Och det märks inte bara på att vi blir svettiga, att glassen smälter löjligt fort eller att våra gräsmattor gulnar. Man märker det även på vattenkonsumtionen som är hög nu.

Hos Norrvatten som producerar dricksvatten till Upplands-Bro och ytterligare 13 kommuner i norra Storstockholm ser man tydligt hur temperaturen och nederbördsmängden påverkar åtgången på dricksvatten och man jobbar aktivt för att förändra våra vatten(o)vanor så att det inte ska uppstå vattenbrist. 

Vi i Upplands-Bro och övriga Norrvatten-kunder har turen att det är Mälaren som är vattentäkt vilket gör att det sällan uppstår bokstavlig vattenbrist så som det gör på andra håll. I stället är problemet att vattenverket inte hinner med att producera vatten så att det räcker till alla och därför är det viktigt att vi inte slösar. Oavsett tillgången på vatten så finns det flera skäl att vara sparsam med dricksvatten, inte minst för att det går åt energi för att rena och producera dricksvatten. 

Varma dagar kan vattenåtgången gå upp med så mycket som 30% och då är det viktigt att vi är medvetna om att det finns många ganska enkla knep att ta till för att vi privatpersoner ska kunna minska förbrukningen. 

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser samtidigt som den är något vi "till mans" lätt tar för givet. Tillgång till rent vatten i våra kranar är så gott som alltid en självklarhet och samtidigt en av samhällets viktigaste (och mest sårbara) resurser. 

Här i Upplands-Bro får vi det kommunala dricksvattnet från Norrvatten som har 14 medlemskommuner i norra Storstockholm. Norrvattens medlemskommuner får sitt dricksvatten från Mälaren.

Det finns gott om vatten i Mälaren, som är vår vattentäkt, så i nuläget är inte tillgången på vatten ett problem. Det som istället kan bli problematiskt, och begränsa tillgången på rent dricksvatten, är vattenverkets kapacitet som inte motsvarar den förhöjda förbrukning som sker under värmeböljor. Man kan helt enkelt bara rena och producera en viss mängd dricksvatten - men om vi alla hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så kommer det att finnas tillräckligt.

Av erfarenhet vet man att det under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten - inte nödvändigtvis för att drickas utan för bevattning samt till att fylla pooler. Om 
privatpersoner och verksamheter gör medvetna prioriteringar och kloka val kan man undvika onödig vattenförbrukning. Vi måste helt enkelt hjälpas åt att använda vattnet smart och inte slösa på en av våra allra viktigaste resurser!

För att nämna en smart och medveten prioritering vi kan göra utan att det påverkar oss nämnvärt: Om man vattnar sin gräsmatta, sina rabatter och blomkrukor mitt på dagen i gassande sol dunstar mycket av vattnet bort utan att komma växterna till gagn. Skulle man istället vänta till kvällen med att vattna, alternativt vattna tidigt på morgonen innan det hunnit bli jättevarmt, gör man en god insats både för vattenförbrukningen och den egna plånboken. 

En annan smart, medveten och busenkel insats för att minska vattenförbrukningen: ha en tillbringare fylld med vatten stående i kylskåpet. På så sätt har du tillgång till kallt dricksvatten direkt och behöver inte spola kranvattnet ett tag för att uppnå samma vattentemperatur.

Här nedan kommer ytterligare förslag på enkla, smarta, viktiga och medvetna val och prioriteringar vi alla kan göra!


Bild:Karin Sidén

Bra att veta:

* En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Känner du ändå att du måste vattna gräsmattan - gör det på kvällen så förångas inte det mesta av vattnet av solvärmen.

* För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Vill du ha kallt vatten i dricksglaset? Fyll en tillbringare och låt den stå i kylskåpet.

* Att diska under rinnande vatten förbrukar mångdubbelt mer vatten än att diska motsvarande mängd disk i en full diskmaskin. Har du inte tillgång till diskmaskin så går det åt mindre vatten om du fyller diskhon eller en diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. 

* Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

* Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvättTvätta inte enstaka plagg i maskinen.

* Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

* Vi i Stockholmsområdet gör i snitt av med 200 liter vatten per person och dag. Snittet i Sverige är cirka 140 liter/person och dag.


Visst kan du göra en insats för att hålla nere vattenkonsumtionen i ditt hushåll?!! Här kommer några enkla förslag hämtade från Norrvattens hemsida. Du kan säkerligen komma på ett par, tre till enkla åtgärder för att bidra. Av bara farten spar du ju dessutom lite pengar. Inga fantasisummor kanske, men ändå en positiv bieffekt av att vara en medveten vattenkonsument och miljövän.1) Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen. Bevattnar du gräsmattan mitt på dagen förångas en stor del av det vatten du sprider ut. Även en gul fnösktorr gräsmatta återhämtar sig! 

2) Om något i trädgården behöver vattnas: vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet avdunstar. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen.

3) Duscha istället för att bada. Du spar ännu mer vatten om du stänger av vattnet medan du tvålar in dig!

4) Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

5) Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

6) Ställ en fylld tillbringare vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

7) Laga droppande kranar och läckande toalettstolar. På sikt blir även droppar till liter...

8) 
Tvätta inte bilen. Lite damm gör ju inte så mycket!Läs mer om hållbar vattenanvändning på Norrvattens hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 14/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
Torsdag 29/9
Författarbesök: Kristina Ekero Eriksson
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen