Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 02:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stor uppslutning på volontärmöte


Karin Sidén 2015-11-20

I onsdags kväll hade den nystartade volontärgruppen Upplands-Bro Volontärer bjudit in till ett informationsmöte i FRGs lokaler i Klöv, Bro. 80-talet intresserade dök upp, något som gladde volontärsamordnarna Nina, Danne och Jan väldigt mycket.

-Det är överväldigande och hjärtvärmande att se alla människor här i kväll! Vi hade inte vågat hoppas på sådan uppslutning, men det är verkligen glädjande, sa trion efter informationsdelen av mötet.

Nina Rönnberg, Danne Carlsson och Jan Furumo sitter i den volontärgrupp som försöker samordna och organisera alla frivillig-insatser som pågår i Upplands-Bro, ett arbete som påbörjades av FRG, med anledning av det flyktingboende som öppnats på First Camps anläggning i Bro. Boendet är finansierat av Migrationsverket och sker i First Camps regi. (se tidigare artiklar i UBRO)

Upplands-Bro Volontärer är ett helt ideellt nätverk, ingen organisation eller förening, som består av frivilliga som vill hjälpa flyktingarna få en så bra start i Sverige och Upplands-Bro som möjligt.

Onsdagens informationsmöte gav UBV möjlighet att berätta om bakgrunden till att nätverket startades och hur man arbetat hittills. FRG (Frivilliga Resursgruppen) hade initialt ansvaret att samordna alla volontärer, ordna en insamling av förnödenheter etc, men deras uppdrag varade i två veckor, under inledningsfasen. Därefter tog frivilliga över och man startade UBV för att kunna fortsätta arbetet med att samordna insatserna. 

-Av säkerhetsskäl och för att insatserna ska bli så rättvisa och välorganiserade som möjligt så är det viktigt att vi samordnar alla frivilliga. Securitas, som är anställda av First Camp att sköta bevakningen på boendet, har vänligt men bestämt bett att alla frivilliginsatser ska vara organiserade. Eftersom de ansvarar för säkerheten så är det viktigt att vi respekterar det. Om alla skulle komma dit hur som helst med sina bilar så blir deras arbete väldigt mycket svårare. Vid det här laget känner de och flyktingarna oss och vi kan presentera eventuella nya volontärer så att inga missförstånd sker, berättar Danne.

De 80-talet mötesdeltagare som trotsade novembermörkret och regnet och deltog i mötet fick en hel del matnyttig information och hjärtevärmande berättelser till livs. Styrgruppstrion var mycket tydlig med att förklara att det handlar om frivilliga insatser som inte ska krocka med varken First Camps eller Migrationsverket ansvarsområden. En dialog finns och det finns en förhoppning om att samarbetet ska kunna fungera och att flyktingarna får en bra vistelse i Upplands-Bro.

Mötesdeltagarna fick veta mer om hur man planerar att utveckla frivilliginsatserna. För att arbetet ska bli tydligare och mer hanterbart kommer man att dela upp volontärerna i intressegrupper. Som volontär kommer man att kunna vara med i en eller flera intressegrupper, men för att "matcha" volontärerna med rätt uppgifter blir det mer effektivt om man redan från början talar om vad man kan och vill bidra med. Vill man vara "pysseltant" eller dra igång en kör så kanske man inte är så intresserad av att utveckla hemsidan. Någon annan är kanske datorproffs eller en hejare på att jaga sponsorer till roliga aktiviteter och då är det ju resursslöseri om den personen står och sorterar kläder på Klöv-lagret. Klöv, Mat, Aktiviteter, Information, och Boende kallar man grupperna. Inom varje grupp ryms diverse olika volontäruppgifter, allt för att organisationen ska bli så effektiv och väloljad som möjligt.

Nina, Danne och Jan presenterade de olika grupperna och berättade vad de är tänkta att arbeta med. Nina som ansvarar för Klöv och Information berättade hur ett arbetspass på Klöv kan se ut och hur det är att komma ut till Björknäs med förnödenheter. Danne berättade om besöket på Broskolan för snart två veckor sedan då barnfamiljerna fick möjlighet att se JaKan Cirkus uppträda och hur varmt det kändes att se föräldrar få njuta av att höra sitt barn skratta riktigt gott för första gången på väldigt länge. Aktivitetsgruppen, som Danne initialt leder, jobbar med att engagera föreningslivet i kommunen och hitta vägar för hur aktiviteter kan organiseras.

Boendegruppen vill främja de boendes möjligheter att komma in i det svenska samhället. För att kunna göra det försöker man dels hitta volontärer som kan hjälpa till att tolka och dels hitta naturliga möjligheter till att mötas. Bland annat "inventerar man" de boendes färdigheter och intressen för att se vad de faktiskt kan hjälpa varandra med.

Jan, som ansvarar för Matgruppen, berättade att man inom kort kommer kunna lansera något man kallar VOLONTÄRKASSEN. I samarbete med två stora matbutiker kommer de som vill att kunna köpa ett presentkort i kassan när man betalar sin mat, där summan går direkt till Volontärkassen. Volontärer omvandlar presentkortsinsättningarna till inköp utifrån dagsaktuella behov som sedan körs ut till boendet.

-Varje individ på boendet får en summa pengar varje dag i bidrag. Det är en ganska liten summa som ska täcka mat, hygienartiklar, kläder, skor, och allt annat man kan tänkas behöva. När man inte har någonting så är det svåra beslut man måste fatta - vinterskor till barnen eller blöjor, frukt och grönt eller dambindor och så vidare. Med Volontärkassarna så har vi möjlighet att ge familjerna en liten extra hjälp. Willys och Coop har gått med på att hjälpa oss med det här vilket känns toppen, förklarar Jan och utesluter inte att fler butiker kan komma att haka på.

-På hemsidan finns en dagsaktuell lista med vad man gärna får bidra med utifrån de önskemål flyktingarna har eller de behov UBVs volontärer noterat. Förutom rent praktiska önskemål såsom lexikon, stora kastruller, salt och ris finns också en stor önskan om att få umgås med oss volontärer. De bjuder gärna in oss på fika, och uppskattar alla former av aktiviteter, berättar Nina.

Därför håller man också som bäst på att försöka få till ett system med kontaktfamiljer. Som kontaktfamilj kan du egentligen hitta på vad som helst. Kanske bara träffas för att fika en gång i månaden, eller göra utflykter ibland, till simhallen, till biblioteket eller kanske ut i skogen med picnic-korg. Man kanske kan skjutsa sin kontaktfamilj till vårdcentralen eller följa med och handla mat för att underlätta den proceduren. Viktigaste av allt är att vara en medmänniska och en bro över till vårt samhälle förklarar Nina, Danne och Jan.

Informationsdelen av mötet avslutades med en kort frågestund och därefter var det dags för en fikastund som Bageri Mazarin sponsrat med smarriga bakverk. Under fikat hade mötesdeltagarna möjlighet att prata med styrgruppen och de andra redan aktiva volontärerna som fanns strategiskt utplacerade i lokalen. Många skrev upp sig på en eller flera intressegrupper innan de tackade för sig och vände hem.



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen