Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 2 december 2023 - klockan 15:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Till minne av Gudrun och Börje Sandén
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Meddelande från Upplands-Bro kommun 2020-05-19

Bild från Börje Sandéns 90-årsfirande på Klint i Bro där han och Gudrun bland annat uppvaktades av Upplands-bro kommun med tillkännagivandet av det nyinstiftade Sandénstipendiet.
Bild:Upplands-Bro kommun
Bild från Börje Sandéns 90-årsfirande på Klint i Bro där han och Gudrun bland annat uppvaktades av Upplands-bro kommun med tillkännagivandet av det nyinstiftade Sandénstipendiet.

Makarna Gudrun Sandén, 90 och Börje Sandén, 92 har avlidit. Många kommer att minnas dem för deras livslånga arbete med att gräva fram och dokumentera Upplands-Bros lokala historia.


De båda folkskollärarna Gudrun och Börje Sandéns gärning för lokal historia i Upplands-Bro kommun kan inte nog understrykas. Enligt en text i tidskriften Ledungen, som ges ut av Stockholms läns hembygdsförbund, flyttade de som nygifta till Upplands-Bro 1952, samma år som kommunen bildades.

Båda engagerade sig i den lokala politiken och även i de lokala hembygdsföreningarna. Börje Sandén satt under en period som ordförande i kommunens kulturnämnd, startade i slutet av 1970-talet tidningen ”Historiska nyheter” och skrev också en bok med titeln ”Det hände i Upplands-Bro”, som kom ut 1984.


Gudrun och Börje Sandén mottog Nordiska museets Hazelius-medalj för hembygdsvårdande gärning 2008.
Bild:Kjell Nilsson/Ledungen
Gudrun och Börje Sandén mottog Nordiska museets Hazelius-medalj för hembygdsvårdande gärning 2008.

Startade forskningsinstitut

1987 kläckte, enligt artikeln i Ledungen, makarna Sandén idén om Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut, UKF, som bland annat byggde upp samarbeten mellan amatörarkeologer och antikvariska myndigheter. UKF beskriver själv sin hemsida som Upplands-Bros ”lokalhistoriska skattkammare”, här kan den som är intresserad ta del av 30 års historisk forskning.

Makarna Sandén har uppmärksammats för sitt engagemang på många sätt. Bland annat tilldelades de båda 2008 Nordiska museets Hazelius-medalj för hembygdsvårdande gärning.

Har betytt enormt mycket

2018 instiftade Upplands-Bro kommun Sandénstipendiet till Gudrun och Börje Sandéns ära, som ska uppmuntra till och premiera kulturhistorisk verksamhet lokalt i Upplands-Bro.

-Det är viktigt att vi känner till vår historia, både gamla och nya Upplands-Broare. Man uppskattar sin trakt när man känner till bakgrunden. Gudrun och Börje Sandén har betytt enormt mycket för den historiska beskrivningen av vår kommun, och deras arbete fortsätter genom UKF och Sandénstipendiet, säger Anders Åkerlind (M), ordförande i kommunfullmäktige.


Länk till UBRO-artikel om Börje Sandén, skriven på senhösten 2012.

Länk till UKFs hemsida.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen