UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 5 augusti 2021 - klockan 13:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tillsammans för Bro - ett engagerande trygghetsprojekt med sommarjobbande ungdomar


Karin Sidén 2020-07-29


Visst gör det något med känslan för en plats eller ett föremål om man själv varit delaktig i dess skötsel?! Det spelar ingen roll om man är ett barn och just städat sitt rum eller om man är vuxen och man renoverat en sommarstuga. Man känner en tillfredsställelse i det man ser och man är stolt över det man presterat.

Precis det här fenomenet, den känslan, är vad projektet Tillsammans För Bro handlar om. Känslan av stolthet. I projektet engageras 40 av kommunens ungdomar som tillsammans med sina handledare har uppdraget att fixa, piffa och försköna Bro. Hittills har de bland annat hunnit renovera parkbänkar, bygga ett bollplank och plocka skräp.

Sonja Markovic är en av projektledarna:

-Vi har snart hunnit halvvägs i projektet som pågår under sex sommarlovsveckor där sammanlagt 40 ungdomar är uppdelade i två grupper och indelade i två arbetsperioder. Varje grupp är sedan indelad i fem mindre grupper.

-I fredags jobbade första gänget sin sista arbetsdag. De har varit väldigt engagerad och det har varit roligt att se allt de hunnit åstadkomma. Förutom rensningsjobb och enklare renoveringsuppdrag har de även hunnit påbörja ommålningen av en av gångtunnlarna tillsammans med konstnären Carl-Adam Kjellström. 

Just nu pågår ett flertal spännande sommarjobbsprojekt i Upplands-Bro. Förutom UNGDOMSNYTT som ni kunnat läsa om här i UBRO samt ett beredskapsprojekt som Ungdomsnytt skriver om pågår även trygghetsprojektet Tillsammans För Bro (TFB). TFB är ett projekt där sommarjobbande ungdomar tillsammans med handledare arbetar med att rusta upp sitt närområde genom att bland annat måla, plocka skräp och rensa ogräs.

Syftet med projektet är att bygga relationer och öka stoltheten för närmiljön hos ungdomarna samtidigt som man skapar ett tryggare och snyggare Bro för alla.

Linnea Sundberg till vänster och Sonja Markovic till höger är projektledare för TFB och arbetar för AD Tillsammans. I mitten står Temesgen Gebremedhin, som är en av gruppledarna som engagerats här i Bro.
Bild:TFB
Linnea Sundberg till vänster och Sonja Markovic till höger är projektledare för TFB och arbetar för AD Tillsammans. I mitten står Temesgen Gebremedhin, som är en av gruppledarna som engagerats här i Bro.

Sonja Markovic, en av två projektledare, förklarar hur det fungerar:

-Tillsammans För Bro är en del av Tillsammans för Orten - programmet som har initierats av den sociala byrån AD Tillsammans. AD Tillsammans har mångårig erfarenhet av liknande sociala projekt i andra kommuner och socioekonomiskt utsatta områden. Vår målsättning är att skapa förutsättningar för ungdomar att bli delaktiga i sin närmiljö, så att de kan ta del i sitt områdes utveckling och ta sig närmare arbetsmarknaden. "På köpet" skapar de en snyggare och därmed tryggare närmiljö som kommer alla till gagn.

Linnea Sundberg som är kollega med Sonja fyller i:

-Hela projektet genomsyras av dialog, workshops - och såklart fysiskt arbete. Vi har även planerat in några föreläsningar, så som FN unga ambassadörer, Tjejjouren i Bro och polisen. Genom detta vill vi inspirera ungdomar att engagera sig i civilsamhället. Vi inkorperar även friskvård i programmet, så första perioden fick ungdomarna testa på amerikansk fotboll. Vi fokuserar på att göra saker som kan innebära personlig tillväxt och medvetenhet hos ungdomarna och försöker "måla så brett som möjligt".

Under första veckan besöktes TFB av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) samt kommundirektör Ida Texell, och det märks att projektet väckt nyfikenhet bland beslutsfattarna i Upplands-Bro. Linnea och Sonja har flera exempel på intresserade besökare:

-Vi har även haft några kommunpolitiker och tjänstemän som praktiserat hos oss, vilket varit väldigt uppskattat. Ungdomarna har kunnat framföra sina åsikter direkt till beslutsfattarna samtidigt som kommunpolitikerna har kunnat prata "face-to-face" med ungdomarna för att få mer inspiration över vad som behöver göras för att få Bro tryggare och trivsammare. Till exempel har Lisa Edwards (C), Martin Normark (L) samt Camilla Janson (S) "praoat" hos oss.

Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, och Ida Texell, kommundirektör, träffade TFB-ungdomarna under deras första arbetsvecka.
Bild:Rasmus Vanagand
Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, och Ida Texell, kommundirektör, träffade TFB-ungdomarna under deras första arbetsvecka.

-Vi har hunnit med en hel del. Rabatter har rensats. Ett antal parkbänkar har renoverats. Vi har sopat och städat utomhus. Och vi har varit i den så kallade Svampparken och slipat, oljat och målat lekredskap, berättar Sonja.

Kanske har ni sett dem "på byn", ungdomarna i sina färgglada t-shirtar med "Tillsammans För Bro" på bröstet? Eller sett resultatet av deras flit och arbete? På kort tid har flera TFB-projekt i större och mindre skala påbörjats och slutförts.

Linnea fortsätter:

-Förra veckan, som var den sista för första gänget, hann vi även påbörja vårt största projekt i projektet: målningen av gångtunneln i Finnsta. Tillsammans med konstnären Carl-Adam Kjellström har ungdomarna designat en fantastisk muralmålning som nu börjat växa fram i tunneln. Motivet symboliserar ungdomarnas Bro - gemenskap, mångkultur, natur, rogivande och glatt, en plats med sportaktiviteter, tillväxt, och kommer att lysa upp en annars trist passage.

Tunnelprojektet sker i samarbete med konstnären Carl-Adam Kjellström. Motivet som nu växer fram har skapats av ungdomarna tillsammans med konstnären och <span>symboliserar ungdomarnas Bro.</span>
Bild:TFB
Tunnelprojektet sker i samarbete med konstnären Carl-Adam Kjellström. Motivet som nu växer fram har skapats av ungdomarna tillsammans med konstnären och symboliserar ungdomarnas Bro.

Projektet Tillsammans För Bro sker som redan nämnts tillsammans med Upplands-Bro kommun och på uppdrag av Bro Utveckling där bland andra Hembla och Upplands-Brohus är medfinansiärer. Bro Utveckling är ett samverkansprojekt som påbörjades i höstas (se artikel) och som leds av Rasmus Vanagand. Rasmus berättar:

Bild:TFB

-Vår målsättning med Bro Utveckling är öka den upplevda såväl som den faktiska trivseln och tryggheten i Bro. En stor del i detta arbete är att åtgärda allt från klotter till otrygga buskage och bristfällig belysning. Samtidigt vill vi även förfina och utveckla området. Trivsel och trygghet går ofta hand i hand.

Ett projekt av det här slaget har många vinster konstaterar Rasmus. 

-TFB-projektet bidrar med fler ögon och öron - och inte minst händer - och skapar ytterligare kontaktytor mellan kommunen och dess invånare. Det är viktigt att engagera våra ungdomar i samhällsutvecklingen, och det här är ett väldigt lyckat sätt! Det är riktigt kul och berikande att arbeta tillsammans med ungdomarna i TBF. Det blir spännande dialoger och man får viktiga insikter gällande de ungas syn, åsikter och tankar kring våra lokala områden!

-Att TFB målar gångtunneln i Finnsta är ett direkt resultat av den dialog som förs med boende i området och det var ungdomarna som påtalade behovet av att försköna även den, på samma sätt som flera andra tunnlar i Bro fick en make-over för ett par år sedan (se artikel).

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Fredag 6/8
Sommaraktiviteter i Bro
Lördag 7/8
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Fredag 13/8
Sommaraktiviteter i Bro
Lördag 21/8
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 4/9
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 18/9
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Sommar i Bro

Sjöräddningen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen