Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 4 december 2023 - klockan 13:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Trafikbrott att köra omkring i en igloo!


Karin Sidén 2022-11-21

Bild:läsarbild

Plötsligt blev det vinter på riktigt! Och som vanligt när snön faller verkar latmaskar kravla fram; latmaskar som inte orkar skrapa sina bilrutor eller borsta bort snön från biltaken. Som tycker det är ok att bilen ser ut som en igloo och struntar i att de därmed utgör en fara för alla andra...

Som bilförare har vi ett stort - och livsviktigt - ansvar att framföra våra bilar säkert. Det här ansvaret regleras i lagen och handlar bland annat om vinterdäck, hastighet, och  fungerande lampor.

Men det handlar också om HUR våra bilar ser ut när vi kör. Att du säkrat eventuell last, har fri sikt - och så här års - att du skrapat bort snö och is från HELA bilen, inte bara hjälpligt viftat fram en titt-glugg på framrutan.

Att köra runt i en "igloo", en bil vars rutor är snöiga/isiga/immiga, är provocerande vårdslöst.

Direkt farligt.

Och urbota dumt!Har du varit ute i trafiken idag? Sladdat runt i snömodden och gjort ditt yttersta för att hålla dig upprätt (gångare) och på vägbanan (bilisten)!? Då har du säkert sett dem, kanske även förfärats över dem - "eskimåerna", eller igloo-bilförarna - som inte orkat sopa bort snön från sina bilar. Som i bästa fall skrapat bort snön på fram- och bakruta med vindrutetorkarna men lämnat resten - för hen ska "ju bara köra en kort sträcka". Som åker runt med ett tjockt lager snö på motorhuven och biltaket för att det är jobbigt / tar tid att sopa bort den...

Visst är det inte bara jag som vill skrika: - Förgrymmade egoist!

Och som undrar: - Ska det vara så jämrans svårt att lägga några minuters jobb med borsten/skrapan?
Minuter som i slutänden kan innebära skillnaden mellan en säker biltur eller en vårdslös olycka!

Som bilförare är det ditt ansvar att se till att bilen är säker

Och inte bara säker för dig, utan säker för omgivningen - också. 

Att då välja att köra en snötäckt bil med bristfällig sikt är detsamma som vårdslöshet i trafik, och därmed ett lagbrott. Så förutom att man uppvisar både lathet och nonchalans begår man (faktiskt) trafikbrott varje gång man undlåter sig att befria bilen från snö. Ett faktum som förvånansvärt många verkar vara ovetande om.

Eller så vet man om det men tar en kalkylerad risk. Lite som rysk roulette, men med en bil som vapen...

Som bilförare är du ansvarig för hur säker bilen är. Att åka omkring med stora mängder snö på bilen och med begränsad sikt på grund av att man ej skrapat alla rutor eller lämnat kvar snö på delar av rutorna så att din sikt är skymd är brott mot trafiklagen.
Bild:Läsarbilder
Som bilförare är du ansvarig för hur säker bilen är. Att åka omkring med stora mängder snö på bilen och med begränsad sikt på grund av att man ej skrapat alla rutor eller lämnat kvar snö på delar av rutorna så att din sikt är skymd är brott mot trafiklagen.

Att det finns lag om vinterdäck verkar merparten av Sveriges förare däremot vara medvetna om - och respektera. Men det är alltså inte bara vinterdäck som regleras i lag när det gäller trafiksäkerheten vintertid. Även sikten för föraren är oerhört viktig för att kunna köra bilen säkert och lagenligt - och är därför lagreglerad.

Allt för ofta ser man översnöade "igloos" på vägarna, där föraren bara låtit vindrutetorkaren sopa ner det värsta eller bara skrapat små gluggar på vindruta och sidoruta. Inte sällan är igloo-bilarnas rutor igenimmade på grund av att luftintagen är snötäckta.

Även frost och imma är en trafikfara

Att köra omkring i en igloo är direkt hänsynslöst och ett kalkylerat risktagande med sitt eget och andras liv i potten. Frost, snö och / eller imma på bilrutorna räknas som en trafikfara och som bilförare är det alltså ditt ansvar att se till att du har fri sikt åt alla håll. (- bakrutan kan precis som när man har en husvagn på släp ha bristfällig sikt men eftersom man måste kunna se bakåt så ställs då högre krav på sidobackspeglarna). 

Enligt trafiklagen likställs bristfälligt skrapade rutor med vårdslöshet i trafik och kan i näst värsta fall leda till dagsböter och indraget körkort.

I värsta fall leder det till att man orsakar en tragisk olycka.

Inte bara rutorna som ska vara snöfria

Tänk även på att sopa av billyktorna och registreringsskyltarna som måste vara snöfria så att de syns. Att köra omkring med en snötäckt registreringsskylt kostar 1500kr i böter och att ha snötäckta billyktor kostar 1600 kronor.

Men det är inte bara sikten som påverkar trafiksäkerheten och din möjlighet att framföra ditt fordon säkert och lagligt.

Du är även skyldig att sopa av biltaket och motorhuven om de är täckta av ett snölager. 

Att köra omkring med snö på tak, motorhuv och baklucka kan även det ge böter. I vissa fall räknas det som ”bristfälligt förankrad last”, med hänvisning till trafikförordningen, men vanligast är att ofoget att inte sopa bort snön rapporteras som vårdslöshet i trafik. Beroende på vilken rubricering föraren får för sin förseelse varierar bötesbeloppet.

Det är inte ovanligt att man ser rullande \
Bild:Läsarbild
Det är inte ovanligt att man ser rullande "igloos" i trafiken, där föraren låtit vindrutetorkarna hjälpligt vifta bort snön, men där bilens luftintag är helt täckta och rutorna därmed är igenimmade, vilket resulterar i mycket begränsad sikt för föraren - och är direkt trafikfarligt.

Observera att det inte behöver ske en olycka för att man ska kunna få böter.

Allt för ofta ser man översnöade "igloos" på vägarna, där bilrutorna är igenimmade på grund av att luftintagen är snötäckta och där föraren kör med dubbelt försämrad sikt och därmed gör sig skyldig till vårdslöshet i trafik.

Apropå snöiga och isiga fordon på våra vägar: varje vinter är det flera förare som har änglavakt när sjok av is och snö lossnar från framförvarande bilar/lastbilar rakt på bakomvarande bil. Det är inte ovanligt att framrutan krossas och bilens tak bucklas. Är änglavakten med på turen räcker det med materiella skador, men det är alls inte givet. En sådan olycka kan mycket väl sluta värre än så.

Tveklöst värst då är ju så klart att man orsakat en olycka, kanske med fruktansvärda konsekvenser, men förutom det dåliga samvetet som man eventuellt får dras med så är det också så, som redan påpekats tidigare i texten, att icke bortsopad snö klassas som dåligt förankrad last vilket kan ge böter och eventuellt indraget körkort.

Det kan även bli den rättsliga påföljden vårdslöshet i trafik = dagsböter och eventuellt indraget körkort. Och skulle det vara så att man orsakat en olycka med kroppsskador kan påföljden rättsligt och ekonomiskt bli värre än så... Och då ska man vara på det klara med att försäkringsbolaget mycket väl kan "knorra" - de brukar generellt vara opigga på att betala ut full ersättning till någon som kört vårdslöst - vilket kan göra att det kommer riktigt surt ekonomiskt efterspel.
För att man varit lat! Vore inte det förskräckligt så säg!

Så var inte en latmask! Ta dig tid att borsta av bilen och skrapa rutorna! Det tar bara några minuter - och är så värt det om man tänker efter lite grann!

 
Här kan du läsa vad som gäller om vinterdäck

Se länk till försäkringsbolaget IF som skriver om snö-på-bilen-böter

Se länk till SVT för artikel om "Vinterns bilmissar"

Se länk till ytterligare en SVT-artikel i ämnet.

Se länk till Expressen/Motor där tio olika "vinterlagar" i trafiken beskrivs.

Länk till Auto MotorSport.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen