Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 02:02 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Trygghetsvandring i Bro den 22 mars


Karin Sidén 2023-03-15


Nu har du som bor i Bro återigen möjlighet att vara med på en trygghetsvandring där du kan dela med dig av synpunkter och/eller förslag på hur din närmiljö kan förbättras - direkt till dem som bestämmer.

Den 22 mars är det dags igen - du kommer väl!? För på trygghetsvandringen är "kommunen" ditt promenadsällskap! Där deltar förutom kommunens tjänstemän även bland annat polisen, räddningstjänst, bostadsbolag med flera.

Med andra ord är det en perfekt möjlighet att peka ut och komma med synpunkter på hur Bro kan förbättras för ökad trygghet! 

Den fysiska närmiljön är en viktig faktor i den upplevda tryggheten. Är belysningen tillräcklig? Finns det buskage som bidrar till olustighetskänslor? Många av dessa "trygghetsparametrar" kan snabbare och lättare ringas in om det sker i samverkan och dialog mellan alla berörda och därför genomförs trygghetsvandringar då och då sedan några år. Syftet är att se över utemiljön i ett geografiskt begränsat område och identifiera eventuella otrygga platser.

Vad som är en otrygg plats är subjektivt och beror till stor del på vem man är som person, men det finns vissa miljöer som högst påtagligt bidrar till att olika typer av brott sker i högre utsträckning där än på andra platser, och vem vet bättre än dem som bor och verkar där var dessa platser finns!??

Kajsa Laurell är Trygghetssamordnare i Upplands-Bro. Hon berättar om ett nytt "verktyg" som finns på kommunens hemsida för att underlätta för oss Upplands-Bro-bor att rapportera in platser vi upplever som otrygga:

- Genom kommunens e-tjänst finns möjligheten att rapportera in platser som du som medborgare upplever som otrygga. Det här kan man så klart göra när som helst, men jag vill särskilt uppmuntra till att passa på att rapportera in platser inom Bro tätort innan den 20 mars, för då har vår arbetsgrupp ett rykande aktuellt underlag att utgå från när vi lägger upp vår rutt under trygghetsvandringen den 22 mars.


Skärmdump från kommunens webbsida, e-tjänsten för inrapportering av otrygga platser.
Skärmdump från kommunens webbsida, e-tjänsten för inrapportering av otrygga platser.

Vid en trygghetsvandring deltar boende i området tillsammans med kommunen.

Förutom tjänstemän från kommunen kommer även polisen, räddningstjänsten, samt bostadsbolag att delta i vandringarna. 

Kvällen inleds med en fika och en "lägesrapport" där deltagarna får ta del av den senaste informationen från polis, väktare och kommun om vad som är på gång just nu. Det kan handla om allt från att man sett en ökning i användandet av lustgas, platser där man vet att droghandel förekommer eller att klottret tilltagit. Kort och gott en inblick i vad som händer och sker just nu. 

Därefter är det dags för själva vandringen, där deltagarna promenerar igenom det förbestämda området och pekar ut otrygga platser samt ser över vad som kan göras för att öka tryggheten, till exempel genom att förbättra belysningen, ta hand om nedskräpning och klotter samt jobba med beskärning av växtlighet. 


TRYGGHETSVANDRINGEN den 22 mars 2023

Tid: 22 mars, kl 17-19, samling klockan 17 i Trygghetscenter

Vandringen utgår från Trygghetscenter i Brohuset.Anmälan: trygg@upplands-bro.se


Med hjälp av QR-koden till höger kan du lätt ta dig till kommunens e-tjänst för inrapportering av otrygga platser, men självklart går det även bra att skicka e-post med dina synpunkter. Använd adressen ovan.Planerade trygghetsvandringar 2023:

22 mars        Bro

I höst bjuds det in till trygghetsvandringar i både Kungsängen och i Brunna, men i dagsläget finns inga datum "spikade" för dessa.


Tipsa en vn Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen