UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 4 december 2022 - klockan 12:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tryggt och stämningsfullt med energisnål julbelysning
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Meddelande från Upplands-Bro kommun 2022-10-27

Julgranskulorna återkommer på Kungsängens torg.
Bild:Upplands-Bro kommun
Julgranskulorna återkommer på Kungsängens torg.

Under årets mörkaste period sätter Upplands-Bro kommun upp julbelysning på allmänna platser för att sprida ljus och god stämning. Sedan flera år har gammal belysning uppdaterats till energisnåla ljuskällor. Det är miljövänligt – och bra när vi nu ska vara extra sparsamma med el på grund av elkrisen i Europa.

Energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd och prisnivåerna är som bekant höga. Men julbelysningen kommer att lysa som vanligt i Upplands-Bro.

- Kommunen ska givetvis ta ansvar och inte förbruka el i onödan, särskilt i dessa tider. Men det är flera aspekter att ta hänsyn till när det gäller julbelysningen. Förutom att det är tradition och ett trevligt inslag, så bidrar extra ljus under den mörkaste tiden på året även till tryggheten på gator och torg, säger Marcus Sköld (M), ordförande i tekniska nämnden.

Han fortsätter:

- I Upplands-Bro är julbelysningen dessutom endast energisnåla LED-lampor. Att inte sätta upp dem skulle inte göra någon större skillnad för kommunens elförbrukning, utan skulle då främst vara en symbolhandling, säger han.


Nyhet i Bro


Tidigare år har en julgran och en stor julkula prytt torget i Bro centrum. Den här vintern kommer granen att bytas ut mot ett stort paket.

Sara Bergkvist är driftledare på Upplands-Bro kommun.

- Precis som Kungsängen får Bro dekorativa ljusskulpturer på torget, som man kan gå in i. Många tycker att dessa ljusinstallationer är selfie-vänliga. Du kan ta julkort och skicka till familjen, säger hon.

I Bro centrum blir det även nya ljusdekorationer i form av klockor som fästs på gatlyktorna. Samma dekorationer sätts upp på Köpmanvägen som går från Bro station till centrum.


God stämning


P
å torget i Kungsängen blir det liksom tidigare år två stora julgranskulor. Kommunens rondeller dekoreras med renar och ljusslingor, vilket brukar vara mycket uppskattade inslag i vintermörkret.

- Utemiljön är medborgarnas vardagsrum. När det är mörkt och kallt ger dekorationsbelysningen både ljus och en känsla av värme. För oss handlar det om att göra energibesparingar utan att dra in på det som skapar god stämning och trygghet, säger Sara Bergkvist.

Monteringen av julbelysning i Upplands-Bro kommun påbörjas i slutet av oktober. Till första advent tänds all julbelysning.
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Adventsfika i hembygdsgården i Kungsängen
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
Tisdag 6/12
Vinterkonsert med Kulturskolan
Torsdag 8/12
Författarbesök: John Ajvide Lindqvist
Lördag 10/12
Röda korsets secondhand o café
Stationshusets Julmarknad
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen