UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 29 september 2020 - klockan 13:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tunneln i Brunna har blivit en långkörare


Karin Sidén 2019-11-27

Arbetet med tunneln som går under E18, mellan Norrboda och Brunna, har gång efter gång stött på problem. Så pass stora problem att bygget försenats rejält, förseningar vars konsekvenser påverkar inte bara infrastrukturen utan även boendemiljö och tillgänglighet.

Frustrationen hos de boende är märkbar. På sociala medier undras det och spekuleras en hel del och ett flertal läsare har hört av sig till UBRO med frågor om "undergången i Brunna" - vad är det egentligen som händer? Och när blir den klar?

För att försöka sprida lite ljus i frågan vände jag mig till Charlotte Ahlstrand som är Mark- och Exploateringschef i kommunen. Hon skriver i en kommentar:

-Vi har precis uppdaterat informationen om projektet på vår hemsida eftersom frågorna är många. Jag har full förståelse för att det ter sig helt obegripligt att en så pass kort sträcka väg kan ta så lång tid att bygga. Som jag sagt tidigare (se artikel från i våras) så är det ett komplicerat byggprojekt på många sätt. Nya utmaningar sätter projektorganisationen på prov hela tiden, där grundvatten som tränger upp och rasrisk är två av dem. (Hemsidan når du via länken).


På hemsidan kan man bland annat läsa:

"Just nu pågår det arbeten under mark för att förhindra att grundvatten trycks upp. Det är lätt att uppleva att arbetet har stannat av när man tittar in i arbetsplatsområdet men arbete pågår för fullt.

I dagsläget pågår förberedelse med tillfälliga angöringsplatser för att spontning (stödkonstruktion) ska kunna ske mellan de två tunnlarna. Anledningen till att spontning ska utföras är att de befintliga massorna kan rasa och urholka brofästena till E18 samt påfarten till E18. Detta är ett tidskrävande arbete då det krävs noggranna inmätningar och drag-/tryckundersökningar när sponten väl sitter på plats. När spontningen är hållfast så fortsätter arbetet med vägen.

Nu är det vinter igen och om det är en mild vinter är vi klara till februari, en kall vinter kan ge minst ett par månaders förlängning."


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen