UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 26 september 2020 - klockan 16:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

UBG har internationellt besök: bjuder de internationella gästerna på vinteraktiviteter


Karin Sidén 2019-01-29

Delar av gänget! Sammanlagt så deltar 20 elever från UBG och 20 polska, spanska och tyska elever i den här veckolånga träffen.
Bild:Upplands-Bro Gymnasium
Delar av gänget! Sammanlagt så deltar 20 elever från UBG och 20 polska, spanska och tyska elever i den här veckolånga träffen.

Den här veckan har Upplands-Brogymnasiet internationellt besök. Som ett led i EU-projektet Inclusion through a healthy mind and body är 20 elever och åtta pedagoger från Tyskland, Polen samt Spanien här för att se hur deras svenska projektkamrater arbetar för att öka elevernas aktivitetsnivå. Det bjuds på en sprängfylld aktivitetsvecka med allt från pimpelfiske och skridskoåkning till längdskidor och volleyboll, men också mindfullness, teambuilding och yoga.

-Det här är tredje utbytet vi gör under projektet. Tanken är att vi visar hur vi arbetar, delar med oss av erfarenheter och idéer, samtidigt som vi också provar på massor med aktiviteter. Det skiljer en del mellan länderna så det är ett mycket intressant utbyte vi får, både som gäst och som värd, säger Stefan Lindberg, som är projektansvarig pedagog på UBG, och fortsätter:

-Den här veckan går vi all in med vinteraktiviteter. Några av eleverna har aldrig stått på skidor eller åkt skridskor förut så det kommer definitivt bjudas på utmaningar! Vi har redan hunnit åka skridskor på Kungsängens IP men innan veckan är slut ska vi prova på längdåkning i konstsnöspåret i Bålsta, pimpelfiske på Mälaren samt utförsåkning i Romme! 

Allt mer stillasittande och inaktivitet är ett tickande hälsoproblem i en stor del av världen. Ett hälsoproblem inte bara på individnivå utan som påverkar samhället i stort med ökade ohälsotal, galopperande läkemedelskostnader med mera. Mest illavarslande är stillasittandet bland barn och unga eftersom det är i de unga åren man lägger grunden för resten av livet. Runt om i Sverige, Europa och i stora delar av världen blir man allt mer bekymrad över utvecklingen och en lång rad undersökningar och projekt har dragits igång för att vända på trenden.

Några som också tryckt på larmknappen och börjat arbeta aktivt för att öka unga människors aktivitetsnivå är EU. Där driver man bland annat projektet ”Inclusion through a healthy mind and body”, ungefärligt översatt till: "Inkludering genom en hälsosam Kropp och Knopp" som vänder sig till skolor runt om i Europa.

-Projektet sträcker sig över två år och i projektgruppen deltar fyra skolor från fyra EU-länder: förutom UBG från Sverige är det skolor från Tyskland, Polen och Spanien, vilket är spännande eftersom vi är ganska olika. Syftet med projektet är att lärare och elever ska få möjlighet att se hur man jobbar med idrott och inkludering i andra länder. I det utbytet får vi också ett bra tillfälle att reflektera över våra egna styrkor och utvecklingsområden tillsammans med eleverna vilket är mycket givande. Och eftersom det handlar om att få elever mer integrerade i idrotten och mer aktiva både i skolan och på fritiden för att i förlängningen lyckas bättre med sina studier så är ungdomsperspektivet ovärderligt, säger Stefan Lindberg, som var den som skrev ihop projektansökan när det begav sig.

Teambuilding pågår! När sammanlagt 40 elever och 10 vuxna från fyra olika länder sammanstrålar för en veckas gemensamt projekt gäller det att snabbt lära känna varandra! UBG är värd för den tredje projektträffen och bjuder gästerna på en kavalkad av vinteraktiviteter.
Bild:Upplands-Bro Gymnasium
Teambuilding pågår! När sammanlagt 40 elever och 10 vuxna från fyra olika länder sammanstrålar för en veckas gemensamt projekt gäller det att snabbt lära känna varandra! UBG är värd för den tredje projektträffen och bjuder gästerna på en kavalkad av vinteraktiviteter.

Vid det här laget har projektet hunnit rulla ett tag. Man är inne på år två och den här veckan pågår det tredje av fyra utbyten. I söndags anlände de tyska, spanska och polska eleverna och pedagogerna till Upplands-Bro för en veckas intensivt besök här. Stefan berättar:

-Ja, det blir full rulle! I går, måndag, började vi i och för sig lite lugnt på skolan med att rektorn hälsade alla välkomna och med några teambuildningövningar så att vi fick lära känna varandra. Sedan blev det lite mer utmanande: skridskoåkning på Kungsängens IP. En del av våra gäster hade aldrig haft ett par skridskor på sig förut medan andra hade helt ok skridskoteknik, så det var en spännande nivåmix minst sagt! Vi avslutade med ett yogapass och mindfullness vilket vi tycker är väldigt bra verktyg att ta till när man är stressad och behöver varva ner. 

Tisdagen bjuder på en heldag inne i huvudstaden med diverse aktiviteter men också ett kulturellt inslag: Vasamuseet.

-Resten av veckan bjuder på längdåkning i konstsnörpåren vid Granåsen i Bålsta, en tur till Romme med utförsåkning på agendan samt en dag ute på Mälar-isen för pimpelfiske och kanske skridskor eller en promenad. Det blir självklart tid för prat och reflektion också eftersom just utbytet är en viktig del av syftet.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen