Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Onsdagen den 27 maj 2020 - klockan 06:50 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Uppdrag Granskning skildrar tystnadskulturen i Upplands-Bro
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Meddelande från Upplands-Bro kommun 2019-10-22

Petter Ljunggren, SVT, Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, Ida Texell, kommundirektör och Rafif Makboul, chef trygghet och prevention.
Bild:Upplands-Bro kommun
Petter Ljunggren, SVT, Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, Ida Texell, kommundirektör och Rafif Makboul, chef trygghet och prevention.

På onsdag den 23 oktober sänds Uppdrag Gransknings reportage om tystnadskulturen som är ett generellt samhällsproblem och som exempel har de valt ut Upplands-Bro kommun.

Reportaget kommer att skildra en händelse som ägde rum på Valborg 2018 på Råby grusplan, nuvarande aktivitetsparken i Bro, där en man blev misshandlad. På platsen fanns det ganska mycket folk och även kommunanställda var där och arbetade. De anställda kallades senare till vittnesförhör och några kan inte peka ut förövarna. Uppdrag granskning menar att de anställda inte vågar vittna för att man är rädd för repressalier.

-Tystnadskulturen är ett hot mot sund utveckling och strider mot det öppna, transparanta och tillitsfulla samhället. Arbetar man i Upplands-Bro kommun står man upp för demokrati och ett hållbart samhälle. Vi stärker våra medarbetare med utbildningar och stöd samt samverkar med socialtjänsten, polis och rättsväsendet, säger Ida Texell, kommundirektör.

-Som medarbetare i Upplands-Bro kommun bör du alltid vända dig till din närmsta chef om du känner dig rädd eller hotad. Tillsammans kan ni komma fram till det stöd som du behöver.

-Varje chef har ett ansvar för hur medarbetare representerar kommunen. Vi uppmanar alltid att vittna, men vi har samtidigt inte mandat över frågor som hör hemma hos andra myndigheter. Det finns lagar och regler kring skyldigheten att medverka vid förhör och dessa frågor hör hemma under rättsväsendets mandat och ansvar, avslutar Ida Texell.

Uppdrag granskning sänds på SVT1 onsdagen den 23 oktober klockan 20.00.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen