UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 27 mars 2023 - klockan 21:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Upplands-Bro först i Sverige på biografturné om äldreomsorgen
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2023-01-31

99-åriga Ella och aktivitetscoachen Monica på äldreboendet i Sköndal, Stockholm. Stillbild från filmen \
Bild:Film and Tell AB
99-åriga Ella och aktivitetscoachen Monica på äldreboendet i Sköndal, Stockholm. Stillbild från filmen "Leva tills jag dör".

Upplands-Bro är den första kommunen i Sverige på en biografturné där filmproduktionsbolaget Film and Tell lyfter upp frågorna om ett äldrevänligt samhälle till en bred diskussion. Det sker vid ett evenemang på onsdagen, 1 februari, i Kungsängen med hjälp av dokumentärfilmen "Leva tills jag dör", ett efterföljande panelsamtal och utställningar.

Den flerfaldigt hyllade filmen, som producerats av Film and Tell, berättar med humor och värme om livet på ett äldreboende där relationen mellan aktivitetscoachen Monica och 99-åriga Ella växer till en stark vänskap. Men den är inte bara en gripande skildring utan också ett inlägg i debatten om äldreomsorgen.

- Vi är ett dokumentärfilmsbolag som driver positiv mätbar samhällsförändring genom vår metod "Real stories. Real change" där vårt mål är att arbeta för en bättre värld, säger Oscar Hedin, grundare av Film and Tell, och fortsätter:

- Filmen "Leva tills jag dör" utmanar vår bild av vad äldreomsorgen kan vara, och vad den kan bli. Med "Leva tills jag dör" vill vi initiera ett samtal om en ökad livskvalitet i äldreomsorgen med ledamöter i de kommunala äldreomsorgsnämnderna i elva svenska kommuner, där Upplands-Bro är först ut.


Värdigt åldrande övergripande mål


Vid onsdagens evenemang i kulturhuset i Kungsängen deltar lokala politiker, personal från kommunen och Film and Tell samt utomstående som köpt biljett för att se filmen och ta del av panelsamtalet.

- Eftersom vi i kommunen har ett övergripande mål med att kunna erbjuda alla våra invånare ett värdigt åldrande så är det här ett bra tillfälle att diskutera hur vi tillsammans kan skapa ett mer äldrevänligt samhälle, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

I panelen ingår representanter från filmbolaget Film and Tell, politiken, äldreomsorgen, pensionärsorganisationerna, studerande till vårdyrket samt byggbolag som utvecklar boende för äldre.


Konst från äldreboende


Utställningarna i anslutning till filmvisningen är producerade av kommunen och visar bland annat konst från de äldreboende på Norrgården i Bro samt fotografier och berättelser från utställningen "Här är vi" där äldre möter yngre, flera med funktionsvariation, i samtal om livet.

- Konsten och kulturen, i det här fallet den rörliga bilden kan vara en otrolig kraft för samhällsförändring. Den skapar känslor som går rakt in i våra hjärtan. Jag är glad och stolt över att vi i Upplands-Bro får vara först ut på denna viktiga turné om livet, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.


Länk till kommunens hemsida där du kan läsa mer om filmen samt boka biljett (vänta inte för länge - det är bara ett fåtal kvar!)


Tipsa en vän Skriv utKalender

Lördag 1/4
Röda korsets secondhand o café
Påskmarknad i Ladan Öråker
Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Upplands-Brodialogen 20 mars 23

Earth Hour 2023

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen