Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 21 september 2019 - klockan 02:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro uppmärksammar Earth Hour på lördag


Karin Sidén 2017-03-22

Bild:Richard Vincent / WWF

På lördag är det Earth Hour, då miljontals människor världen över släcker ljuset under en timme för att manifestera för klimatet och mot miljöförstöringar. Här i Upplands-Bro uppmärksammas dagen med en temadag i Kulturhuset.

-Earth Hour är världens största klimatmanifestation och en viktig signal att vi tar klimatförändringarna på allvar också i vår kommun. Det rättsligt bindande avtalet från Klimatmötet i Paris i slutet av 2015 innebär att världens länder har en gemensam plan för att minska klimatutsläppen. I Sverige har vi också en ny Klimatlag som ett viktigt verktyg för att uppfylla Parisavtalet, kommenterar Sara Ridderstedt (MP), ordförande i Hållbarhetsutskottet.


Lördagens Temadag i Kulturhuset har föga överraskande hållbarhet och klimatssmarthet på agendan. Bland annat finns möjlighet till leksaksbyten, föreläsningar och ett författarbesök.

Sara Ridderstedt finns på plats för att berätta om kommunens miljöarbete och varför Upplands-Bro kommun uppmärksammar Earth Hour.

-
Earth Hour är världens största klimatmanifestation och en viktig signal att vi tar klimatförändringarna på allvar också i vår kommun. Här i Upplands-Bro jobbar vi till exempel för att minska kommunens negativa miljöpåverkan. Det handlar bland annat om arbetet med energieffektivisering och avfall, giftfri förskola, mer ekologisk mat, vassare hållbarhetskrav i upphandlingar, fossilfri kommunal bilpool för att nämna några exempel, säger Sara Ridderstedt (MP), ordförande i Hållbarhetsutskottet. Det och en hel del annat kommer Sara att prata om på lördagens temadag.

Mellan 11 och 15 på lördagen pågår temadagen. Under dagen kommer det att finnas möjlighet att få råd och tips av miljöstrateg Malvina Hagbjörk samt från personalen på kommunens tekniska- / avfalls- enhet.

Eva Falk som arbetar på Kulturhuset slår ett slag för eftermiddagens föreläsning av författaren Andreas Jakobsson som i boken Svinnlandet berättar om hur han under två år levt på gratis mat som andra slängt.  

-Det blir garanterat en spännande föreläsning! Andreas Jakobsson berättar inspirerande om hur man kan leva på överbliven mat och pratar också om vad det är som gör att alltmer utmärkt mat slängs. I Svinnlandet berättar han om hur han och hans familj under två år levde på gratis mat som andra slängt. Hur han som "dumpstrare" levde i lyx och överflöd av "saker som pappa hittat på natten" och där köket fylldes med frukt och grönt från hela världen, kaffe, Anthon Berg-marsipan, öl, dessertostar av alla sorter, pinjenötter, Pringles-chips. Nyfiken på hur det kommer sig att bonden, butiken och konsumenten tillsammans bidrar till Svinnlandet Sverige gav han sig in på en spännande och förskräckande resa som skildras i boken, säger Eva Falk.

Under temadagen kommer det även finnas möjlighet att upptäcka Sportoteket, som är en spännande nyhet i kommunen. På sportoteket ska man kunna låna sportutrustning på samma sätt som man kan låna böcker på ett lånekort. Runt om i våra förråd och vindsutrymmen ligger urvuxna och oanvända sportgrejer och tar plats. Samtidigt finns också många familjer som inte har råd att skaffa sportutrustning till sina barn/ ungdomar och som därför inte kan delta i föreningssporter i den utsträckning de kanske skulle vilja. Sportoteket är både klimatsmart och bra för familjernas plånböcker - samtidigt som det också kan öka barn och ungas möjlighet att delta i idrottsaktiviteter.  

-Sportoteket är i uppstartsskedet och kommer vara rätt tomt nu i början, men vi hoppas att det får en bra uppstart nu på lördag. Temadagsbesökarna får gärna ta med sig både överblivna sportsaker till Sportoteket och leksaker till leksaksbytardagen, avslutar Eva falk.EARTH HOUR - Temadagens program:

Klockan 11-15 Leksaksbytardag

Ta med leksaker du tröttnat på och byt den mot någon annans. 1 mot 1 gäller. Mer info kommer.

Upptäck Sportoteket!
Om du har fritidsutrustning hemma som du inte längre behöver kan du låta någon annan få glädje av dem. Passa på att byta mot något du själv behöver samtidigt. Välkommen att ta med eller byta denna dag!

Klockan 11-14 En hållbar livsstil. Miljöstrateg Malvina Hagbjörk rådger med konkreta förslag.

Klockan 11-14 Smarta avfallstips på hemmaplan. Smarta tips om vad och hur du kan tänka hemma får du direkt från personalen på tekniska/avfallsenheten.

Klockan 12:45 Sara Ridderstedt, ordföranden för kommunens Hållbarhetsutskott berättar om kommunens miljöarbete och varför vi uppmärksammar Earth Hour denna dag.

Klockan 13:00 Författarbesök i Kulturhuset/ Trappan - Se hit!

Författaren och journalisten Andreas Jakobsson berättar om vår
tids slöseri med matvaror, och om hur han och hans familj lever
på överbliven mat.

Klockan 14:00 Musikföreställningen Blommig falukorv på stora scenen. Tips! Köp biljetter till föreställningen i förväg.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Skördemarknad i Ladan Öråker
Söndag 22/9
Skördemarknad i Ladan Öråker
Djupdal på Rösaringsåsen- klassisk plats i forntidshistorien
Tisdag 24/9
Invigning av Upptäck konsten-appen
Tisdag 8/10
Gammaldags mat på Klint
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
Söndag 20/10
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
Söndag 27/10
Slöjd- och hantverksutställning på Klint
avståndsannons

U-B kommun sep 19 Tidig kväll m Kjos

Norrboda Gård sep 19

Kvinnojouren Anna sep 19

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen