UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 17 januari 2021 - klockan 05:06 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upprop om tätare bussturer för 556an


Karin Sidén 2015-10-27

Bild:Läsarbild

I fredags lämnade Upplands-Bro Villaägare in ett upprop till SL där man framför tydliga önskemål om att uppdatera busstätheten för linje 556 till nutid och helt enkelt anpassa turtätheten till dagens förhållande med nästan 700 hushåll längs busslinjen.

-Turtätheten är anpassad efter att det är ett glest bebott sommarstugeområde, vilket är många år sedan. Sommarstugor har omvandlats till året-runt-boenden, det har byggts en hel del nytt och mycket nytt är också på gång. I dag är vi nästan 700 hushåll och ett antal större arbetsgivare i området, och mer blir det. Vi hoppas att vi med det här uppropet i alla fall kan få till ett möte med SL där vi kan beskriva hur annorlunda förutsättningarna är idag, säger Per Skånberg, styrelsemedlem i Villaägarnas lokalförening i Upplands-Bro.

Buss 556 i Bro går ofta så gott som tom när den gör sina fåtal resor per dag till och från Bro station. Enligt SL är det ett bevis på att det inte finns ett underlag för bussen och definitivt inte ett underlag för att utöka antalet avgångar per dygn medan man från Upplands-Bro kommun och de boendes sida menar att det är ett resultat av många års obefintliga busstrafik. De boende har helt enkelt tröttnat på bussar som inte anpassas efter tågavgångar, opålitliga tidtabeller och få turer och resignerat valt bil som kommunikationsmedel.

Villaägarna i Upplands-Bro har sett problemen och nu valt att kliva in i dialogen mellan kommunen och SL för att "röra om lite i grytan" och stärka de boendes röster. Genom åren har Villaägarnas lokalförening i Upplands-Bro varit mycket aktiv och varit med och påverkat i stort och smått, och bland annat lyckats påverka flygvägar över kommunen. Nu har styrelsen tagit initiativet till buss-uppropet.

-Busslinjen 556 har fem avgångar per dygn vilket är en kvarleva från 70-talet då området söder om järnvägen i Bro (Jursta/Rättarboda/Ådö/Smidö/Säbyholm) mest var sommarstugor. Sedan dess har mycket hänt vad gäller antalet fast boende i området - men ingenting med turtätheten. Vi hoppas med det här uppropet kunna påskynda dialogen med SL och få dem att förstå att området söder om järnvägen i Bro inte längre är ett sommarstugeområde utan ett växande Stockholmnsnära bostadsområde som behöver bättre allmänna kommunikationer, förklarar Per.

Bild:Läsarbild

Sedan många år tillbaka har Upplands-Bro kommun framfört önskemål till SL och Landstinget om att öka turtätheten både på tåg och bussar för att förbättra kommunikationsmöjligheterna för Upplands-Brobor och tillresande, men har ofta fått höra att det saknas underlag för att utöka 556ans turer. Något Per Skånberg och Villaägarna inte håller med om.

-Vi har varit i kontakt med alla samfälligheter i området och också med de näringsidkare som finns i området och alla skrev gladeligen under uppropet eftersom de anser att anledningen till att bussen ofta går näst intill tom är för att den 1) går så sällan och 2) att den ej är anpassad till tågen. De företag som är lokaliserade söder om järnvägen vittnar alla om problemen för anställda utan körkort och för de anställda som vill åka kommunalt och menar att kommunikationerna, eller snarare bristen på, försvårar rekryteringen av ny personal. Det finns ju stora planer för området, både vad gäller boende, företagsetablering och även rekretation och då är det viktigt att kommunikationerna fungerar, menar Upplands-Bro Villaägare och Upplands-Bro kommun.

Uppropet skickades till SL i fredags och även till kommunen för kännedom. Nu återstår att se om man lyckas i sitt uppsåt att påskynda dialogen genom att få till ett möte.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen