Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 01:11 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Varning för bedragare!


Karin Sidén 2022-10-21

Varken lås eller huslarm håller bedragarna ute. När som helst kan de ta kontakt via telefon, sms, sociala medier eller mejl. Vem som helst kan drabbas!
Bild:Pixabay
Varken lås eller huslarm håller bedragarna ute. När som helst kan de ta kontakt via telefon, sms, sociala medier eller mejl. Vem som helst kan drabbas!

Tyvärr är det återigen dags att påminna oss alla om hur vi på bästa sätt skyddar oss mot en typ av brottslighet som inga larm, låsta dörrar eller stängda fönster kan stoppa.

Lotta Andersson på Sparbanken i Enköping berättar:

Den senaste tiden har vi fått in ett flertal anmälningar från våra kunder gällande sms de fått skickade till sig. Ofta kan vi se ett mönster - kommer det in en anmälan så kommer det snart in ytterligare några med samma tillvägagångssätt. Och inte helt ovanligt är då att de drabbade bor på adresser i närheten av varandra eller har ungefär samma födelseår. Det är en ständig katt- och råttalek mellan bedragarna å sin sida och övriga samhället, inklusive polis och banker, på den andra sidan. 

- Över tid kan man tydligt se att antalet bedrägeriförsök går upp och ner, som i vågor. Helt lugnt är det dock aldrig, utan det är mer en fråga om många eller ännu fler... Därför är det viktigt för oss att nå ut med information om bedrägerierna i många kanaler. För varje gång en bedragare misslyckas - eller ännu hellre åker fast - är en enorm vinst för individen och för samhället.

- Därför ska man också alltid anmäla att man har råkat ut för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök. Både till din bank och till polisen. Din upplevelse och ditt vittnesmål kan vara den sista pusselbiten som behövs för att ringa in en bedragare! Och kanske kan någon annan slippa uppleva det du varit med om. Det är bara genom kunskap och erfarenheter vi kan få stopp på bedragarna, så snälla - anmäl!


Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping
Bild:Sparbanken i Enköping
Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping

Varningar för telefon- och nätbedrägerier är ständigt aktuella. Tillvägagångssätten är lika föränderliga som fantasifulla men slutar ofta i stukad självkänsla och en skadad tilltro till den egna förmågan - samt ett tomt bankkonto.

Bedragare är listiga och kan slå till när du som minst anar det. Via ett sms, via sociala medier, eller via ett telefonsamtal når de dig när helst och var helst du befinner dig och de enda skydd du egentligen har är din magkänsla och din misstänksamhet, två skydd som för övrigt aldrig är 100%iga.

Lotta Andersson och hennes kollegor på Sparbanken i Enköping - och för den delen kollegorna på övriga banker också - påminns så gott som dagligen om hur lätt det är att falla offer för de förslagna bedragarna.

Logga aldrig in på någon annans uppmaning om du inte är 100% säker på att du vet vem personen är.
Bild:Pixabay
Logga aldrig in på någon annans uppmaning om du inte är 100% säker på att du vet vem personen är.

Logga aldrig in på någon annans uppmaning

- Vem som helst kan ta ett snabbt, felaktigt beslut i en pressad situation. Man behöver varken vara lättlurad eller naiv, utan situationen kan göra att ens inre varningssystem helt enkelt klickar för en kort sekund och det kan räcka för bedragaren, säger Lotta och fortsätter:

- Därför vill jag verkligen poängtera hur viktigt det är att aldrig, aldrig, aldrig använda din säkerhetsdosa eller mobilt bankID, eller för den delen logga in på någon annans uppmaning om du inte är hundra procent säker på vem det är. Är du osäker, lägg hellre på luren. Följ inte länkar i sms om du inte är säker på avsändaren. Generellt gäller även när du använder bankID att alltid vara noga med att kontrollera vad det är du godkänner.


               Här kan du läsa mer om telefonbedrägerie


Den senaste tiden har antalet bedrägeriförsök genom sms och telefonsamtal riktade mot äldre personer i Upplands-Bro ökat markant. Lotta berättar:

- Över tid kan man tydligt se att antalet bedrägeriförsök går upp och ner, som i vågor. Just nu ser vi en ökning och bara den senaste veckan har vi fått in ett flertal anmälningar från våra äldre kunder. De som hört av sig berättar att de fått samtal från ett telefonbolag som erbjuder en rabatt till pensionärer. För att få tillgång till rabatten har de uppmanats att logga in.

Romans- och investeringsbedrägerier allt vanligare

Men det är inte bara sms- och telefonbedrägerier vi ska passa oss för. Lotta berättar att antalet personer som drabbas av romansbedrägerier och investeringsbedrägarier blir allt fler.

Bild:Pixabay

- Vi ser många olika typer av bedrägerier drabba våra kunder. På senare tid har vi till exempel sett en ökning av romansbedrägerier där det intet ont anande offret under längre tid byggt upp en relation med en annan person, oftast utan att träffas IRL (i verkliga livet).

- Kanske har man fått kontakt via en dejtingapp, i något chatforum eller via sociala medier och sedan, via sms och telefonkonversationer, bygger bedragaren sakta men säkert upp en relation med sitt tilltänkta offer innan hen till exempel ber om ett lån. 

Om investeringsbedrägerierna, där det ofta rör sig om lockande kryptovalutainvesteringar, berättar Lotta att det allt som oftast finns snygga hemsidor och vassa appar som döljer rena luftslott. Här får "investerarna" dig att tro att du är med i en möjlig - näst intill vattentät - toppaffär, bara du vågar satsa.

- Man brukar ju inte för inte säga: "om något låter för bra för att vara sant..." - och det ska man verkligen ta fasta på när det gäller sådana här investeringsförslag. För att det ska finnas vinnare måste det finnas förlorare och i den här typen av investeringsbedrägeri finns bara förlorare - utom bedragarna själva.


               Här kan du läsa mer om romans- och investeringsbedrägerier


När det gäller bedrägerier och bedragarnas tillvägagångssätt finns det egentligen hur mycket som helst att lyfta, vi har knappt ens börjat skrapa på ytan, men vi stannar där för den här gången. I stället ber jag Lotta sammanfatta det hela med sina allra viktigaste uppmaningar:

- Om det var två saker jag skulle önska att Upplands-Broborna tar till sig så är det: 1) Logga aldrig in på din bank på någon annans uppmaning och 2) Anmäl alltid om du blivit utsatt för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök. 




På Sparbanken i Enköpings hemsida kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot bedrägeriförsök. Där finns också en hel del matnyttig information om olika typer av bedrägerier och tillvägagångssätt, instruktionsfilmer och bra länkar för vidare läsning.


På Polisens hemsida kan du läsa mer om olika typer av bedrägerier och hur du bäst skyddar dig.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen