Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 19 februari 2019 - klockan 23:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vett och etikett på badstranden


Karin Sidén 2018-06-29

Så här, och till och med värre, kan det se ut en eftermiddag på valfri badplats i kommunen.
Bild:Tommy Sidén
Så här, och till och med värre, kan det se ut en eftermiddag på valfri badplats i kommunen.

Det varma sommarvädret lockar till badutflykter, och då gärna till någon av kommunens badplatser. Samtidigt som sol och bad lockar finns dock företeelser som är mindre roliga och som faktiskt kan förstöra badutflykten. Felparkerade bilar, lösspringande hundar och nedskräpning till exempel.

Just nu får kommunen in många klagomål om skräpiga badplatser och hundar som får springa fritt på badplatserna, något som alltså inte är tillåtet.

Kommunen skriver på sin hemsida: 

Mellan den 1 maj och 30 september är det förbjudet att ha med hunden till badplatsen (gäller både stränder och bryggor). Dessutom är det förbjudet att skräpa ner och lämna påsar med skräp på marken. Eldning får bara ske på anvisade grillplatser, man får alltså inte ställa engångsgrillar på marken.

Sol och värme, hög-sommarfeeling och semester gör att badsugna barn, unga och vuxna vallfärdar till kommunens badplatser. Tyvärr är det inte bara sommar-mys, rosagräddat skinn och sand i skorna som blir konsekvensen av fin-vädret utan också en hel del negativt såsom felparkerade bilar, lösspringande hundar och nedskräpning.

När det gäller felparkerade bilar, där badsällskap helt enkelt högaktningsfullt struntar i sina medmänniskor och struntar i parkeringsförbud och utrymningsvägar för räddningsfordon bara de själva kan minska gångavståndet från den parkerade bilen till badvattnet med X antal meter, är det som bekant ett växande problem i stora delar av riket. Så också här i Upplands-Bro. Trots skyltar och trots vädjanden från räddningspersonal sätter man sig och sin egen bekvämlighet före andras liv. Att det skulle kunna vara det egna barnet som råkar ut för en drunkningsolycka eller maken som får en hjärtattack i värmen verkar inte bekymra.

Något mindre allvarligt, men likafullt ett problem som dyker upp så fort badsäsongen är igång, är alla hundägare som envisas med att ta med sina fyrbenta hjärtegryn på badutflykten. Varje sommar är det likadant: hundägare som tar med sig hunden och badgäster som irriterar sig och kanske till och med skräms av lösspringande hundar bland stojande barn och solande vuxna.

Här är det återigen ett tydligt brott mot regelverket. Måhända inte av samma magnitud som att blockera räddningsvägarna, men ändock! Mellan den 1 maj och 30 september är det förbjudet att ha med sig hund till badplatsen. Punkt. 

Det är inte bara lösspringande hundar, utan även kopplade, som ej är tillåtna på badplatserna, något som en del hundägare verkar ha missat. Även om Fido är kopplad, snäll och lugn som en filbunke är han alltså inte välkommen dit under sommarmånaderna.

När det gäller nedskräpningen av det offentliga rummet, däribland badplatserna, är den allmänna uppfattningen att problemet ökar från år till år. Inte bara i Upplands-Bro, utan generellt över hela landet. Kommunen får ett stort antal samtal gällande nedskräpningen på våra badplatser och trots att man ökar frekvensen av tömningen av sopkärlen under badsäsongen fortsätter det att skräpas ner. 

Om du och jag och alla andra tar med oss vårt eget skräp - och kanske också dristar oss till att ta med oss en, två eller tre skräp som inte härstammar från vårt eget sällskap - så kommer klago-samtalen till kommunen minska, vår egen upplevelse vid badstranden att förbättras och alla blir nöjda och glada. Härligt va?!

Man kan tycka att det borde vara självklart för badgästerna att bära med sig hem det som de burit med sig till badplatsen - men icke. Oftast väger det som ska hem också mycket mindre efter att man ätit och druckit av sin matsäck. Många lämnar skräpet där de suttit för dagen, medan andra i och för sig samlar ihop det, men sedan lägger det utanför närmaste sopkärl om det råkar vara fullt.

Jag är helt övertygad om att alla som tar sig tiden att göra en badutflykt gör det för att ha en trevlig stund och därför behöver det inte vara så svårt att få stopp på någon av ovannämnda negativa företeelser. Vill du att räddningsfordonen kommer fram om du eller någon du har kär är i nöd? Är svaret JA! så se då till att parkera på ett genomtänkt sätt. Vill du inte trampa i en hundkorv på stranden eller få din picknick-matsäck uppäten av en lösspringande hund? Enkelt! Följer alla reglerna slipper du det! Och kanske enklast av allt: bär med dig hem allt det du bar med dig till stranden, och gärna något litet skräp extra dessutom, så håller vi det rent och snyggt!

Simma lugnt och ha det skönt i sommar! Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 19/2
Tisdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 20/2
Stickcafé i Kulturhuset
Slöjdsalong
Torsdag 21/2
Torsdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Brohuset
Författarbesök: Henrik Berggren
avståndsannons

Sparbanken stipendier feb-mars 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

ICA i Bro höst 18

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen